Røde Kors til VG: Norske myndigheter naive og dårlig forberedt i Afghanistan-krigen

KREVER BEDRE FANGE-REGLER: Dette er den nye hverdagen for norske soldater – oppdrag der de jobber tett sammen med styrker fra andre land. Det krever tydeligere lover og regler, mener Røde Kors. Her er norske og amerikanske soldater på oppdrag i Nord-Afghanistan. Foto:Rune Thomas Ege,VG

Vil ha norsk krigsfange-lov

Neste gang norske soldater skal ut i krig, bør det være med egen lov om krigsfanger.

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Det mener Røde Kors, som overfor VG sier at norske soldater gjennom ti år med krig i Afghanistan ikke har hatt lover å støtte seg på i arbeidet.

– Norske myndigheter var ikke forberedt på at norske soldater måtte ta fanger i Afghanistan. Vårt inntrykk er at man har vært både naive og dårlig forberedt i håndteringen av fanger som norske soldater ville ta, sier Mads Harlem, leder for folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, til VG.

- Norske soldater må selvfølgelig få lov til å ta fanger i krig. Men det bør reguleres i en egen lov, sier Harlem – som også tar til orde for loven i en kronikk i dagens VG.

LES HELE KRONIKKEN HER:Uakseptabel fangebehandling - Norge kan ende opp med sitt eget Guantanamo Bay

Jurister fra Forsvarsdepartementet (FD), Justisdepartementet (JD) og Utenriksdepartementet (UD) jobbet i 2013 med et nytt lovforslag. Men ifølge flere kilder har arbeidet stoppet opp.

- Røde Kors har i lang tid påpekt det mangelfulle lovverket vi har i Norge om fangebehandling overfor både FD, JD og UD. Nå er det på tide at de tar dette på alvor, sier Harlem.

Vanskelig spørsmål

Men krigsfanger er et svært vanskelig spørsmål for norske myndigheter.

REAGERER: Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors. Foto:Olav A. Saltbones,Røde Kors

De siste årene av ISAF-operasjonen i Afghanistan har norske styrker etter det VG kjenner til tatt minst 29 fanger. Dette har gang på gang skapt hodebry:

I 2011 toppet det seg da regjeringen nektet norske soldater i Afghanistan å overlevere fanger. I stedet for å gi dem til afghanske myndigheter, måtte de settes fri – slik VG avdekket i en serie artikler i 2011.

BAKGRUNNEN:Norske soldater må slippe løs Afghanistan-fanger

REAKSJONEN FRA SOLDATENE:- Regjeringen tvinger oss til å drepe

Folkeretten har i dag detaljerte regler i Genèvekonvensjonene som styrer rettighetene og pliktene til både fanger og de som tar fanger. Men reglene mangler bestemmelser for det som på fagspråket kalles «sikkerhetsinternering», og gjelder kun krig mellom to eller flere stater.

Røde Kors: Få regler

De finnes få regler for det som på fagspråket kalles «sikkerhetsinternering». Dette er en form for frihetsberøvelse som i dag brukes for å fengsle f.eks medlemmer av væpnede grupper.

- I likhet med de fleste konflikter i dag, er konflikten i Afghanistan ikke mellom flere stater, men mellom stater og væpnede grupper eller mellom ulike væpnede grupper. I disse konfliktene er de reglene som finnes i folkeretten om behandlingen av fanger svært mangelfulle, sier Harlem.

Det er ikke Forsvarsdepartementet enige i.

FD: Ikke bestemt oss

- Vårt syn er at folkeretten gir adgang til å internere sivile i væpnede konflikter der det er absolutt nødvendig av sikkerhetshensyn. Dette er på ingen måte et rettstomt rom, skriver FD i en epost til VG.

– FD følger og deltar for tiden i flere prosesser, både i regi av den Internasjonale Røde Kors Komiteen (ICRC) og bilateralt. Det er behov for kartlegging og informasjonsinnhenting før vi treffer en beslutning nasjonalt. Det er en fordel med felles syn på disse spørsmålene i den grad Norge som regel deltar i koalisjonsoperasjoner.

– FD har foreløpig ikke konkludert i spørsmålet om Norge bør få en egen lov som regulerer dette, skriver departementet.

Ber Afghanistan-utvalget om fange-vurdering

Men flere andre land som har deltatt i Afghanistan-krigen jobber med å innføre en egen lov om det som på fagspråket kalles «sikkerhetsinternering». Et av dem er Sverige.

– Det viser at det ikke er umulig. Det vil komme en ny konflikt et eller annet sted i verden der Norge blir nødt til å delta. Derfor bør Norge gå foran med et godt eksempel, sier Harlem.

PS! Røde Kors ber også det såkalte Afghanistan-utvalget om å vurdere fangebehandlingen. Utvalget ledes av Bjørn Tore Godal, og skal innen neste sommer levere en rapport om hva Norge kan gjøre annerledes i fremtidige utenlandsoperasjoner.

Les også

 1. Kronikk: Uakseptabel fangebehandling

  Av Mads Harlem, leder for Folkerettsseksjonen i Røde Kors Se for deg en lørdagskveld på byen.
 2. Forsvaret opphever norsk fange-nekt

  (VG Nett) Norske soldater får igjen lov til å overlevere fanger til afghanske myndigheter.
 3. Norske soldater: - Faremo tvinger oss til å drepe

  (VG Nett) Regjeringen har bestemt at fanger som blir tatt av norske soldater i Afghanistan må settes fri.

Mer om

 1. Krig
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. Kronikk: Uakseptabel fangebehandling

 2. Bred støtte til De Grønnes fange-forslag

 3. Norge unngår direkte lønning av tolker i Irak

 4. Kripos om Kongo-oppdragene: Kan ha vært lovbrudd

 5. Norge unngår lokal ansettelse av tolker i Irak – lønner dem gjennom tysk fond

Fra andre aviser

 1. Røde Kors vil ha egen norsk lov om krigsfanger

  Bergens Tidende
 2. Røde Kors vil ha egen norsk lov om krigsfanger

  Fædrelandsvennen
 3. Tidligere generaladvokat: – Bare tull av Stoltenberg

  Aftenposten
 4. Afghanistanutvalg feller nedslående dom

  Aftenposten
 5. IS utleverer ikke krigsfanger, de halshugger dem

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: Kan vi fortsette å kalle Norge en fredsnasjon?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no