Politi og flyktninger støtte sammen på gresk ferieøy

En mann skal ha blitt slått bevisstløs og flere såret under sammenstøt mellom flyktninger og politi på den greske ferieøya Lesbos søndag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det skriver den britiske avisen The Independent. En gruppe på 300 flyktninger demonstrerte søndag fordi de mener lokale myndigheter ikke klarer å få dem raskt nok til fastlands-Europa.

De fleste som deltok skal ha vært afghanere, syrere og irakere som fortalte journalister at de ikke hadde mottatt noen hjelp fra den greske regjeringen og at de holdt på å gå tom for penger.

En flyktning ble fraktet av gårde i en ambulanse etter sammenstøtene, som skal ha vært de tredje på like mange dager.

Les også: Her slipper flyktningene over grensen fra Ungarn.

Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy da de kom til München.

– Voldsomme sammenstøt

Flyktninghjelpen, som er til stede på Lesbos, forteller at det gikk så hardt for seg at deres folk måtte trekke seg unna tidligere i dag.

– Det har vært voldsomme sammenstøt så langt, og ambulansene har kjørt i skytteltrafikk, forteller Benedicte Giæver, direktør for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, til VG på telefon fra Lesbos.

Hun og en kollega kom til øya søndag ettermiddag men har fått en kort oppsummering fra kollegene som jobber for FNs høykommissær for flyktninger. De var til stede da politi og flyktninger barket sammen.

– I dag var det så ille at våre folk måtte trekke seg ut. Det ble for voldelig rett og slett. Det var ganske brutalt. Folk har gått til angrep mot politiet og politiet har slått hardt ned på opprøret, sier Giæver.

Hun forteller at mange av flyktningene kom hit med forventninger om de kunne reise rett videre og at den varme mottagelsen flyktningene har fått i Tyskland har skapt en stemning om at de må skynde seg videre.

Les også: Stordalen klart til å huse 1000 flyktninger.

– Enorm frustrasjon

– Det er en enorm frustrasjon. Flyktningene ønsker å komme videre, men det er et krav om at de må registrere seg først. Det er også utrolig varmt her og folk sover under åpen himmel. De har ikke vann og det er dårlig med med toalett tilgang, sier Giæver og legger til at Flyktninghjelpen jobber tett opp mot myndighetene for å bedre infrastrukturen.

– Det blir spennende å se hva greske myndigheter kommer til å gjøre. Ryktene sier at de vil sette inn flere styrker for å få såkalt kontroll på situasjonen. Hellas befinner seg i et politisk vakuum, de er også i en utrolig vanskelig situasjon, sier Giæver og legger til at lokalpolitiet har jobbet dag og natt i månedsvis.

Bakgrunn: Disse landene tar imot flest flyktninger.

Sammenstøt også lørdag

Også lørdag kveld brukte politiet køller for å spre om lag 500 flyktninger og migranter sent lørdag kveld. Flere ble skadd i tumultene, skriver NTB/DPA.

Ifølge politiet forsøkte hundrevis av mennesker å ta seg om bord på en ferge uten å ha de nødvendige papirene. 1.700 mennesker var allerede om bord på båten, som skulle til Aten.

Mange av de tusenvis av menneskene som er kommet til Lesbos med små båter fra Tyrkia, er syrere. Hundrevis av dem sover nå ute under åpen himmel i byen Mytilini.

Ordføreren har bedt om at det innføres unntakstilstand, og krever at regjeringen i Aten gjør langt mer for å avhjelpe situasjonen.

Siden mandag har mer enn 13000 mennesker blitt fraktet over til det greske fastlandet fra øyene, skriver the Independent som refererer til den greske kystvakten.

Norge vil bruke milliarder til å presse Øst-Europa til å ta imot flyktninger.

Frivillige nordmenn reiser ned

Samtidig reiser stadig flere nordmenn til den greske øya Lesbos for å hjelpe. Her blir små gummibåter fulle av flyktninger tatt imot av norske frivillige, skriver NTB.

– En absurd opplevelse, sier Kaja Espenes.

42-åringen fra Kråkstad er medlem av Facebook-gruppen Dråpen i havet og er koordinator for 15 nordmenn som lørdag dro ned for å hjelpe flyktningene. Med seg hadde de 500 kilo bagasje, deriblant klær og sko, bæreseler, bleier og diverse matvarer.

Søndag morgen var de på plass på stranden Efthalou helt nord på Lesbos, der gummibåt på gummibåt drev i land fra Tyrkia. Til sammen har minst 400–500 flyktninger ankommet, de aller fleste syrere, forteller Espenes på telefon til NTB.

– Folk er så lettet og lykkelige når de kommer. De gråter og takker oss. Noen kysser bakken, sier hun til nyhetsbyrået.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder