HARD START: Sveriges finansminister Magdalena Andersson i Riksdagen etter at hun ble godkjent som ny statsminister i Sverige med knappest mulig margin onsdag.

Går av som statsminister i Sverige: − Fremstår som veldig rotete

Magdalena Andersson ble valgt til landets første kvinnelige statsminister. Drøye syv timer senere gikk hun av. Hun satser imidlertid på raskt comeback.

Av 

NTB

 og 

Malene Birkeland

Publisert:

– Jeg har full forståelse for at dette fremstår som veldig rotete, sa Andersson da hun sent onsdag ettermiddag møtte pressen.

Bakgrunnen for den dramatiske avgangen var at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen. Det skjedde kort tid etter at Riksdagen stemte ned den nye regjeringens budsjett.

I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra opposisjonspartiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).

Miljöpartiet gjorde det klart at de ikke vil ikke styre videre på et borgerlig budsjett og forlot derfor regjeringskoalisjonen.

– Vi må kunne se velgerne våre i øynene og kjenne stolthet over den politikken som blir ført, sa Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi i en kommentar.

Skal holdes ny avstemming

Da Miljöpartiet forlot regjeringen, opplyste Andersson deretter at hun hadde bedt Riksdagens leder, talmannen, om å frita henne fra oppgaven som statsminister.

Hun understreket imidlertid at hun er villig til å vende tilbake som leder for sosialdemokratisk mindretallsregjering.

– Jeg ønsker ikke å lede en regjering hvor det kan være grunnlag for å stille spørsmål ved dens legitimitet, sier Magdalena Andersson, ifølge Expressen.

Kunngjøringen innebærer at det skal holdes en ny statsministeravstemming og at Andersson søker støtte til en sosialdemokratisk ettpartiregjering, skriver Expressen.

– Enten har vi en regjering eller så går vi til nyvalg, sier Andersson om utsiktene til å bli gjenvalgt som statsminister.

GÅR AV: – Jeg ønsker ikke å lede en regjering hvor det kan være grunnlag for å stille spørsmål ved dens legitimitet, sier Magdalena Andersson. Her er hun på vei inn til pressekonferansen hvor hun annonserte nyheten.

Hun satser på et raskt comeback.

– Jeg er fortsatt villig til å bli statsminister, men i en sosialdemokratisk ettpartiregjering, sier hun.

Både Miljöpartiet og Centerpartiet har gjort det klart at de vil stemme for en slik regjering, og det samme vil Vänsterpartiet.
Dette vet vi om Magdalena Andersson:

Partier støtter Andersson

Talmannen Andreas Norlén har mottatt og godkjent Anderssons avskjedssøknad. Han skal nå kontakte partilederne for å diskutere situasjonen og har varslet en orientering om veien videre torsdag.

Tidligere statsminister Stefan Löfven vil fungere som midlertidig statsminister.

Centerpartiets leder Annie Lööf skriver på Twitter at de vil støtte Magdalena Andersson i en ny statsministeravstemning:

– Magdalena Andersson står ved sitt ord for å levere på avtalen vi har inngått og Centerpartiet vil slippe henne frem som statsminister. Vi sørger nå igjen for at Sverige kan få en regjering som ikke er avhengig av SD.

Onsdag kveld skriver Aftonbladet at også Vänsterpartiet er klare for å støtte Andersson i å bli statsminister igjen.

Vänsterpartiets partileder Nooshi Dadgostar skriver på Facebook at avtalen med Miljøpartiet og Socialdemokraterna fortsatt gjelder.

– Det handler om demokratiske prinsipper for innflytelse og samarbeid mellom partiene som forventes å støtte opp om regjeringens politikk, og om garantitillegg for de pensjonistene som har lavest pensjon. Basert på denne avtalen vil vi stemme gult på Magdalena Andersson i en ny statsministeravstemning.

Å stemme gult innebærer å tolerere, men også å stå fritt i opposisjon.

Støre tror på løsning

– Jeg er trygg på at Sverige finner en løsning på den parlamentariske situasjonen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til NTB om den dramatiske utviklingen i svensk politikk.

HAR TROEN: Statsminister Jonas Gahr Støre er trygg på at Sverige finner en løsning på den parlamentariske situasjonen.

Støre kjenner Andersson godt og snakket med henne samme dag som hun ble valgt som ny partileder for Aps svenske søsterparti.

– Dette er en situasjon som både er parlamentarisk, og som handler om innretning på budsjettet. Hun har vært finansminister og kan det budsjettet. Hun vil gjøre sin vurdering av muligheten for å ta Sverige trygt gjennom månedene fram til valget neste høst, sier Støre til NTB.

Knapp margin

Da Andersson onsdag ble godkjent som Sveriges 34. statsminister var det med knappest mulig margin. Det skjedde etter at Vänsterpartiet kvelden før gikk med på å gi passiv støtte til henne i bytte mot at minstepensjonen ble økt med 1.000 kroner i måneden.

Men gleden ble kortvarig. Centerpartiets leder Annie Lööf kritiserte Andersson for å ha gitt Vänsterpartiet for mye innflytelse og nektet derfor å støtte hennes forslag til statsbudsjett.

Miljöpartiet reagerte sterkt på Centerpartiets beslutning.

– Centerpartiet har valgt å slippe fra et budsjett framforhandlet med Sverigedemokraterna, som skaper ulikheter mellom folk, som slakter miljøbudsjettet og øker utslippene, sier Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi.

– Vi har et enstemmig parti bak oss i synet på at vi ikke kan sitte i en regjering som tvinges til å gjennomføre et budsjett som SD har forhandlet fram, sier hun.

Publisert:

Mer om

Magdalena Andersson

Flere artikler

 1. Sverige har fått sin første kvinnelige statsminister

 2. Nytt regjeringsdrama i Sverige

 3. Det røde Norden

 4. Støre vil reparere forholdet til Sverige

 5. Nok et fagmiljø advarer mot domstolsreversering

Fra andre aviser

 1. Andersson håper på raskt comeback i Sverige

  Bergens Tidende
 2. Miljöpartiet forlater regjeringen i Sverige

  Bergens Tidende
 3. Hun gikk av etter syv timer. Mandag blir hun trolig valgt på nytt.

  Aftenposten
 4. Hun blir Sveriges første kvinnelige statsminister. Men første kalddusj kom med en gang.

  Aftenposten
 5. Det skulle være en historisk dag. Så endte det i ny krise.

  Aftenposten
 6. Magdalena Andersson er valgt som Sveriges nye statsminister – får problemer med statsbudsjettet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no