Ekspert om Egypt-opptøyene: - Denne kampen er ikke over

KAIRO/OSLO (VG NETT) Ved midnatt lokal tid ble det fortsatt meldt om skudd og eksplosjoner fra Tahrir-torget i Kairo. Norske eksperter er bekymret.

  • Kari Tone Flågen
  • Sissel Kruse Larsen
  • Lars Akerhaug
  • Arild Færaas
  • Lars Håkon Grønning
  • Erlend Skevik
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Selv da nattemørket for lengst hadde senket seg over Kairos gater, ga demonstrantene ikke noen tegn på at de ville resignere og trekke seg ut av Tahrir-torget natt til torsdag.

Flere tusen demonstranter var da fortsatt på plass på torget for å markere at de ikke har tenkt å gi seg før president Hosni Mubarak er fjernet fra makten.

VGTV: Se de mest dramatiske bildene fra gatekrigen i Kairo

Så langt er minst 1500 mennesker bekreftet skadet etter sammenstøtene mellom tilhengere og motstandere av den sittende presidenten.
Minst tre personer skal ha mistet livet.

Norske eksperter følger utviklingen med bekymring.

- Denne kampen er ikke over. At Mubaraks støttespillere går til angrep på demonstrantene, er et forsøk på å skape et nytt bilde av situasjonen av at dette er to parter som slåss, hevder Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik.

LES OGSÅ: VG Netts journalist angrepet med planker, køller og slag

Les mer under bildet

BLODIG: En såret demonstrant hviler mot en husvegg etter å ha fått førstehjelp på Tahrir-torget. Foto: AFP

- Et organisert angrep

Siden tusenvis av det som blir beskrevet som tilhengere av den sittende presidenten marsjerte inn på Tahrir-torget i Kairo sentrum ved 13-tiden onsdag, har verden blitt foret med dramatiske bilder av mennesker som blir steinet, banket opp og jaget i gatene.

VG-kommentator Hanne Skartveit og VG Netts journalister Lars Akerhaug og Erlend Skevik gikk sent onsdag kveld gjennom Kairo sentrum og hørte da helikoptre svirre over byen.

Da lød det fortsatt skudd fra Tahrir-torget.

Det er i dag meldt at Mubaraks tilhengere har ytt kraftig motstand mot demonstrantene.
Midtøsten-ekspert Utvik mener å kjenner igjen fremgangsmåten til Mubaraks regime.

- Dette er et mønster de har brukt før. De har også tidligere gått til fysisk angrep på demonstrantene, kledd sivile i politiklær og organisert seg sammen som et angrep på demonstrante, sier han.

Regimets mål skal ifølge Utvik være å skremme demonstrantene. Han tror regimet i neste omgang vil kunne arrestere demonstranter.

- Spørsmålet er om dette virker. Enten vil det slå tilbake mot regimet selv, ved at demonstrantene blir enda flere og sintere. En annen mulig utgang er at det faktisk skremmer nok demontranter til at demonstrasjonene minsker i styrke.

- Tror du Mubarak vil gå av nå?

- Jeg tror ikke at han går av. Så lenge han er president har han ifølge egyptisk grunnlov så stor makt at han kan gjøre nesten hva han vil. Hans regime har ikke kommet med noen innrømmelser til demonstrantene, selv om han har gjort endringer i regjeringen, sier Bjørn Olav Utvik.

LES OGSÅ: Demonstrantene jaget vekk Mubaraks tilhengere

Les mer under bildet

MØRBANKET: VG Netts Erlend Skevik er en av mange journalister som er blitt angrepet under dagens kamper i Kairo. Minst 1.500 mennesker skal ha blitt skadet hittil i dag. Foto: VG Nett

- Første gang vi ser noe slik

Unni Wikan, Midtøsten-ekspert og professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, mener kampene onsdag i Kairos gater er historiske.

- Det har første gang i historien, iallfall i moderne tid, at befolkningen går løs på hverandre slik, sier Wikan.

Til tross for demonstrasjonene man har sett den siste uken, hadde hun ikke ventet slike kamper.

- Slik jeg ser det handler dette for det meste om politikk.

Hun mener at vestlig media har misforstått støtten Mubarak har i deler av befolkningen.

- Mange skriver at hele det egyptiske folket støtter demonstrasjonene. Men det er også en del som ikke nødvendigvis støtter ham, men som vil at han skal gå av i september, og ikke at det skal være et kaos slik som i dag. Det fundamentalt viktigste for mange i lavere sosiale lag, er at det er en stabilitet for levebrødet deres.

- USAs rolle kan bli avgjørende

Den spente situasjonen følges med argusøyne fra ledere verden over. Det hvite hus skjerpet onsdag kveld tonen overfor den sittende presidenten, og understreket at Mubarak må ta konkrete steg for å sikre at høstens planlagte valg i Egypt blir fritt og demokratisk.

Egypt har tidligere vært USAs nærmeste, allierte, arabiske land. Stormakten har blant annet spyttet inn betydelige midler i den egyptiske hæren - midler som Det hvite hus har truet med å trekke tilbake dersom militæret utøvet vold mot demonstrantene.

- Hvis amerikanerne bruker de maktmidlene de her har og trekker tilbake sin hjelp kan det ha noe å si for om Mubarak forblir sittende.

Også vår egen utenriksminister uttrykker sterk bekymring for utviklingen det siste døgnet.

- Mens tirsdagen var preget av en massemønstring som ga håp om en ordnet maktovergang, ser vi nå vold og gatekamper. Dette gjør mulighetene for dialog og forsoning vanskelig, og jeg er bekymret for sivile skader og tap av liv som følge av uroen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

BILDESPESIAL: Se bildene fra dagens kamper her

- 150 nordmenn i Kairo-området

Det er per i dag rundt 150 norske statsborgere i Kairo-området, ifølge UD.

Den norske ambassaden i Kairo ble onsdag kveld tømt for personell.
Det opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

- Alle norske utsendte er nå innkvartert på hotell, og driver ambassaden derfra. Jeg ønsker ikke å kommentere dette nærmere, men vi foretar en fortløpende vurdering av situasjonen, sier hun.

Imerslund sier samtidig at UD også vurderer å hente hjem familiemedlemmene til ansatte ved den norske ambassaden.

- Ingen er sendt hjem, men det tas fortløpende vurderinger, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder