I SINNE OG SORG: Ingeniør-studenten Moayad (26) ble skutt i magen da han demonstrerte mot Gaddafi. - Jeg vil at de skyldige skal føres for retten i et nytt Libya, sier faren Fath Bou Jalal. Foto: Nilas Johnsen/VG

Sønnen drept av Gaddafis soldater

BENGHAZI (VG) Moayad (26) falt på revolusjonens første dag. Familiens sorg lindres av stolthet over martyren.

 • Nilas Johnsen
 • Lars Akerhaug
 • Harald Henden

Artikkelen er over ni år gammel

Formiddagen 17. februar 2011 sa Moayad farvel til sin gravide kone og gikk ut for å delta i de massive demonstrasjonene som rystet diktaturet over hele Libya. Noen timer senere ble han én av de første som døde under «Ungdomsrevolusjonen».

SAMLESIDE: Les siste nytt fra Libya

- Jeg satt i stuen hjemme, da broren hans ringte meg. Vennene hans hadde ringt og sagt at Moayad var død, sier faren Fath Bou Jalal til VG.

Igjen sto en gravid enke, mor, far, fire brødre og en søster. Nå slites familien mellom sorg, stolthet og glede. Enken og moren har grått i dagevis, forklarer familieoverhodet.

Les også: Norsk bil angrepet på grensen til Libya

- Vi føler sorg, men også glede. Hans mor, brødrene og søstrene gråt og gråt. Men etter hvert blir man også stolt og glad over at han ga sitt liv for frihetskampen, forklarer han.

Lang kamp

- Min familie har en lang historie med frihetskamp. Vi deltok i kampen mot de italienske okkupantene. Kampen mot Gaddafis diktatur er samme kamp, utdyper den pensjonerte politioffiseren.

Til tross for tapet og sorgen, ville han ikke tvilt med å støtte en av sine andre sønner hvis de vil dra til frontlinjen, forteller han.

Les også: Gaddafis sønn advarer opprørerne: - Vi kommer

Faren beskriver sønnen som en helt vanlig gutt, interessert i data og flink på skolen. 26-åringen var i ferd med å avslutte ingeniørstudiene og hadde mange venner. På fritiden spilte han fotball. Han giftet seg med sin forlovede for et halvt år siden. Hun skal føde om 5-6 måneder.

I 41 lange år har diktatoren Muammar al-Gaddafi styrt landet med jernhånd. Frem til 17. februar i år lå også frykten tykk over havnebyen Benghazi, landets nest største by. Her har befolkningen lenge følt at de ble behandlet dårligere enn sine landsmenn i øst og stammene som fortsatt støtter Gaddafi.

Lite effektivt

Men nesten ingen våget å si noe, eller å gjøre noe. En sjelden gang snek noen seg ut og hang opp det gamle, grønne, røde og svarte libyske flagget over broene eller på offentlige steder. Demonstrasjoner fant ikke sted og all kritikk mot diktaturet ble hvisket i det stille.

Les også: - Mistet sønnene mine i Gaddafis skrekkfengsel

Opprørsledelsen i Benghazi anslår at så mange som 6000 mennesker er drept. Faren håper at sønnens død kan bli en spire til en ny fremtid i Libya.

- Jeg vil ha en uavhengig rettsstat. Jeg vil at de som drepte sønnen min skal stilles for retten. Jeg vil ikke ha hevn, sier han.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Her er de revolusjonæres geriljaplan: Opprørerne planlegger blodig bykrig mot Gaddafi

 2. Her kaster demokratitilhengere brannbomber i Libya

 3. Gaddafi nekter å bøye av

 4. Libyer om Gaddafi-familiens flukt: De må dømmes her

 5. Soldater kontrollerer Libyas gater

Fra andre aviser

 1. AFP hevder dette bildet viser Gaddafi

  Bergens Tidende
 2. Kamper ved Gaddafis hovedkvarter

  Bergens Tidende
 3. Libyas opprørere sier nei til fredsplan

  Bergens Tidende
 4. Gaddafi talte til nasjonen i 22 sekunder

  Bergens Tidende
 5. - Minst 84 drept i Libya

  Aftenposten
 6. Libyas opprørere sier nei til fredsplan

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder