PROTESTERTE: Slik satt Sara Mats Azmeh Rasmussen og demonstrerte, da foreldrene grep inn. Teksten på plakaten hadde hun forandret til: «Homosexuals are not criminals - Open the door to us». Foto: Fredrik Solstad
PROTESTERTE: Slik satt Sara Mats Azmeh Rasmussen og demonstrerte, da foreldrene grep inn. Teksten på plakaten hadde hun forandret til: «Homosexuals are not criminals - Open the door to us». Foto: Fredrik Solstad

Norsk aktivist måtte avbryte homoprotest

Fatwa-rådet: - Vi har aldri mottatt spørsmål om dødsstraff

UTENRIKS

DUBLIN (VG NETT) Sara Mats Azmeh Rasmussen måtte avbryte en demonstrasjon for muslimske homofiles rettigheter, etter rasende foreldre mente hun var «uren».

  • Nilas Johnsen
Publisert:

Som VG skriver i dag, er Rasmussen i Dublin for å demonstrere for at homofile muslimer må anerkjennes, og for å be Det Europeiske Fatwa-rådet komme til en religiøs-juridisk fordømmelse av dødsstraff for homofile.

I over tre år har Islamsk Råd Norge forklart at de har sendt spørsmålet videre til Fatwa-rådet, men da Rasmussen møtte opp for å demonstrere ble hun fortalt at spørsmålet aldri var innsendt.

- Islamsk Råd Norge har aldri sendt oss noe slikt spørsmål. Vi har ikke loggført noe spørsmål om dødsstraff for homofile i løpet av de seks årene jeg har jobbet her, sier generalsekretær i Fatwa-rådet, Sheikh Hussein Halawa.

Kan ta flere år å få svar

Dermed ble spørsmålet først registrert etter Rasmussen leverte inn et brev. Under et kort møte med sheikhen på tirsdag fikk Rasmussen beskjed om at det kan ta flere år å få et svar, og ble bedt om å forlate Islamic Cultural Centre i Dublin.


Hun satte da opp sin planlagte punktdemonstrasjon utenfor på fortauet - noe hun hadde innhentet polititillatelse til.

I går satt hun hele dagen på et teppe, med et skilt der det står: «Homosexuals are not criminals - Open the door to us».

- Men i dag morges kom en dame i langt sort slør og en mann bort til meg og krevde at jeg dro min vei. De sa de var foreldrerepresentanter for den islamske skolen som ligger på samme område, og at det var uanstendig av meg å sitte der med et slikt skilt, sier Rasmussen til VG Nett.

- De sa at barna kunne lese skiltet, og finne på å spørre foreldrene hva som stod der, og at ingen foreldre ville forklare sine barn hva slik umoral var.

Politiet ble innkalt, og sa at selv om Rasmussen hadde lovlig tillatelse til å bli sittende, så oppfordret de henne trekke seg tilbake, ettersom de hadde blitt nedringt av sinte foreldre.

- Jeg fikk forklart at det var siste skoledag, og for ikke å skape unødig konflikt gikk jeg med på å avbryte i dag. I morgen vil jeg demonstrere igjen i de to siste dagene Fatwa-rådet har sitt møte.

Fatwa-rådet kommer med juridiske uttalelser basert på islamsk lov, men med sikte på at disse er tilpasset å være muslim i minoritet i Europa.

Vil ikke svare på spørsmål

Mehboob ur-Rehman, som er imam i moskeen i Urtegata på Grønland i Oslo, og som i mange år ledet Islamsk Råds imamkomité, deltok på møtet i Dublin, men nektet å snakke med VG på tirsdag.
Islamsk Råd Norge, som representerer 41 islamske trossamfunn i Norge, har ikke svart på VGs spørsmål, heller ikke etter å ha mottatt disse skriftlig.

De gir ikke noe svar på hvorfor Fatwarådet sier de aldri har mottatt noe spørsmål fra Islamsk Råd Norge (IRN).De gir heller ikke svar på om IRN har fulgt opp forespørselen, eller har vurdert å sende den på nytt.

I stedet sender generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd tidligere uttalelser, der IRN redegjør for at de ikke er underlagt Fatwarådet, og en uttalelse om deres syn på homofili:

1: Homoseksuell praksis er forbudt i Islam.
2: Vi tar avstand fra hetsing, trakassering og vold mot homofile.
3: Vi hverken ønsker eller søker dødsstraff for homofile, står det i uttalelsen.

- IRN opplyste allerede for to år siden at vi har tatt et standpunkt i homofilispørsmålet, og at dette er uavhengig av hva Fatwarådet måtte konkludere, skriver Afsar.

- IRN har alltid vært kategorisk mot trakassering av homofile. Dette er hverken et nytt eller oppsiktsvekkende standpunkt; Islam lærer oss respekt for alle mennesker, fortsetter han.

Sultestreiket

En lignende uttalelse ble sendt ut da Rasmussen holdt en demonstrasjon og sultestreik utenfor Islamsk Råds lokaler i Calmeyers gate i Oslo i februar.

- I Norge kastet noen søppel på meg, andre var truende. Her i Dublin har mange kommet bort og fortalt meg hvor syndig og uren jeg er. Noen har sagt at jeg må være sendt av jøder og sionister.

- Damen som ba meg om å dra fra stedet sier at hvis jeg er født slik, så må det være en straff for synder mine foreldre har gjort.

- Det er ganske trist at de er livredde for at barna deres skal se en åpen homofil, som sitter stille og rolig på et teppe. Det er nettopp denne holdningen som skaper de voldsomme fordommene mot homofile i muslimske miljøer.

- Det må komme en religiøs-juridisk vurdering som tar klar avstand fra dødsstraff for homofile. Uten det kan man ikke starte arbeidet for rettigheter for homofile i muslimske miljøer og land, sier Rasmussen.

Fikk beskjed om at hun var syk

I møtet med generalsekretæren i Fatwa-rådet på tirsdag, fikk Rasmussen beskjed om at hun led av en sykdom.

- Hvis du forteller meg at du er født slik, så vil jeg sympatisere med deg, og sende deg til en lege. For dem som har en sykdom, vil jeg ikke be om dødsstraff, sier sheikh Hussein Halaws til Rasmussen.

Generalsekretæren, som understreket at han kun ga sitt eget syn på saken, forklarte at spørsmålet om dødsstraff for homofile var vanskelig.

Han mener at homofili må deles i tre kategorier: De som er født slik, de som har valgt det selv, og de som forsøker å omvende andre til å bli homofile.

- Men for dem som vil presse andre til å bli homofile, sier Sharia at det er dødsstraff. Ved å kreve anerkjennelse for din livsstil, presser du andre. Din holdning kan ikke godtas, sier han til Rasmussen.

Slik mener Halawa homofile skal mottas i muslimske miljøer i Europa:

- De kan gå i moskeen og be, og ingen kan nekte dem å gå på en restaurant med andre muslimer. Men å invitere dem til ditt hjem, eller la dem omgås dine barn - det blir en annen sak.

Her kan du lese mer om