DRAMA: Minst 23 personer ble drept da israelske soldater skjøt mot syriske og palestinske demonstranter som forsøkte å ta seg over grensen fra Syria til Israel ved de okkuperte Golanhøydene for ti dager siden. Foto: REUTERS/SCANPIX

Midtøsten: - 2011 blir et svært dårlig år for freden

2011 ser ut til å bli et svært dårlig år for Midtøsten, sier kong Abdullah av Jordan. Utsiktene er dystre etter at forsøk på å få i gang igjen fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne har slått feil, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den jordanske statssjefen ga i et intervju som avisen Washington Post trykket torsdag, uttrykk for bekymring over USAs manglende innsats for fredsprosessen. Amerikanerne er mer opptatt av sine egne økonomiske problemer, framholdt han.

- Jeg tror 2011 blir et svært dårlig år for freden. Selv om vi kommer til å fortsette våre forsøk på å bringe partene i konflikten til forhandlingsbordet, er jeg mer pessimistisk enn noen gang de siste 11 årene, fortsatte kongen.

Han ser små utsikter til en tostatsløsning, med en egen palestinsk stat side om side med den israelske.

- Og hvis vi ikke får en tostatsløsning, sitter vi igjen med en enstatsløsning - og da er spørsmålet om det blir apartheid eller demokrati, sa Abdullah.

På den andre siden tror han at den såkalte arabiske våren, med politiske omveltninger i land som Egypt og Tunisia, vil bli husket som en positiv periode. Utviklingen i retning av mer demokrati lar seg ikke snu, mente den jordanske statssjefen.

Også i Jordan har det vært demonstrasjoner med krav om endringer i styresettet og tiltak mot korrupsjon. Kong Abdullah har lovet politiske, sosiale og økonomiske reformer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder