Mordechai Vanunu, her i en marsj på palmesøndag i Jerusalem i april i år.
Mordechai Vanunu, her i en marsj på palmesøndag i Jerusalem i april i år. Foto: Amir Cohen Reuters

Atomvarsleren Mordechai Vanunu (62) gitt familieinnvandring til Norge

Publisert: Oppdatert: 29.09.17 21:28
UTENRIKS

Fredag fikk bibelforsker Kristin Joachimsen vite at UDI sier ja til at ektemannen og atomvarsleren Mordechai Vanunu får komme til Norge.

Det var TV 2 som først meldte dette.

Spørsmålet nå er om han får lov til å reise ut av Israel.

Atomteknikeren Mordechai Vanunu avslørte i 1986 Israels atomvåpenprogram, og ble dømt til 18 års fengsel. Han tilbrakte over elleve år i isolat før han i 2004 ble satt fri mot strenge restriksjoner.

Han får ikke snakke med utlendinger, og ikke forlate Israel. Restriksjonene er ilagt for ett år om gangen.

– Kjærester i snart 10 år

– Dette er en veldig positiv utvikling i saken. Vi har vært kjærester i snart 10 år, sier norske Kristin Joachimsen (48) til VG. Hun giftet seg med Vanunu i 2015.

Joachimsen, som er professor i Det gamle testamente ved Det teologiske menighetsfakultet i Oslo, traff Vanunu i en bokhandel i Jerusalem.

– Jeg drar til Jerusalem om en uke for å feire bursdagen hans. Da blir han 63, forteller hun.

Humlen, som er Joachimsens advokat, forteller til VG at saken ble sendt Justisdepartementet til vurdering fordi den ble klassifisert som en sak av betydelig utenrikspolitisk betydning for Norge, noe han synes er vanskelig å forstå.

Kritisk til saksbehandlingen

– Der har den ligget brakk i halvannet års tid, sier Humlen som brakte saken inn for Sivilombudsmannen. Han forteller at Justisdepartementet så sendte saken tilbake til UDI som fattet vedtaket.

– Vi er veldig fornøyde med at vedtaket er positivt for ekteparet, men saksbehandlingen er vi fortsatt kritiske til og vi vil forfølge dette videre, sier Humlen.

– Tror du han får lov til å reise ut av Israel?

– Det er spørsmål Israel først og fremst må vurdere. Men dette er plattform for Israel til å løse et relativt vanskelig problem de har slitt med lenge. Vi får håpe de benytter seg muligheten, men dette er en prosess vi vil sette i gang med neste uke, sier Humlen.

Vanunu søke asyl i Norge i 2004. Han fikk asylsøknaden innvilget av UDI, men daværende kommunalminister Erna Solberg ga direkte ordre om å avslå den.

VG var fredag kveld i kontakt med Mordechai Vanunu, men han ønsket ikke å kommentere beslutningen.

– Frihet nå! det er mitt budskap, skriver han i en melding.

VG har ikke lykkes å komme i kontakt med Israels ambassade i Oslo.

Her kan du lese mer om