- CIA ga franskmenn LSD-brød

60 år gammelt mysterium kan være løst

(VG Nett) Fem døde, dusinvis ble sendt til sinnssykehus og flere hundre ble berørt da de spiste et mystisk brød i 1951. Nå kan en amerikansk journalist ha svaret på hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I flere tiår antok man at brødet i den lille franske landsbyen Pont-Saint-Esprit hadde blitt forgiftet ved et uhell.

16.august 1951 ble flere av innbyggerne plutselig rammet av hallusinasjoner og så for seg forferdelig udyr og brann. En mann skal ha trodd at magen hans var full av slanger, mens en annen prøvde å kvele sin bestemor. En tredje skal ha ropt ut «jeg er et fly», før han hoppet ut av et vindu i andre etasje og brakk begge beina. Mange ble tatt med til det lokale sinnssykehuset.

Fikk LSD av CIA

Nå har den amerikanske journalisten H P Albarelli Jr avslørt at CIA puttet hallusinogenet LSD i den lokale maten, skriver The Telegraph. Historien er nå foreviget i boken «A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA's Secret Cold War Experiments».

Ifølge Albarelli Jr. var hendelsen i Pont-Saint-Esprit et eksperiment i regi av CIA og den amerikanske hærens topphemmelige Special Operations Division i Maryland.

LES OGSÅ:Vil gjenåpne gransking av anklager mot CIA

Forskerne som produserte de alternative forklaringene på fenomenet, jobbet ifølge Albarelli Jr. for det Sveits-baserte Sandoz Pharmaceutical Company, som i all hemmelighet forsynte CIA med LSD.

Journalisten kom over den utrolige historien mens han forsøkte å finne ut hva som egentlig skjedde da Frank Olson, en biokjemiker, falt ut av et vindu i 13.etasje to år etter hendelsen med det forgiftede brødet.

Ifølge kollegene til Frank Olson var hendelsen i Pont St. Esprit en del av et tankekontrolleksperiment i regi av CIA og den amerikanske hæren.

- Jeg vil vite hvorfor

Innbyggerne i Pont St. Esprit forstår ikke hvorfor dette skjedde med akkurat dem.

LES OGSÅ:Cheney ba CIA holde tilbake informasjon

- På den tiden så var det noen som kom med teorien at det kunne være et eksperiment for å kontrollere et opprør, sier 71 år gamle Charles Granjoh til det franske magasinet Les Inrockuptibles.

Han reagerte sterkt da han hørte hva journalisten hadde funnet ut.

- Jeg vil vite hvorfor, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder