BLE NEKTET Å STILLE: Den russiske opposisjonspolitikeren Grigorij Javlinskij fikk nei av den russiske valgkommisjonen til å stille i årets presidentvalg. Nå er han i Oslo for å fortelle om situasjonen i Russland. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Russisk politiker til VG Nett: - Putin ville ikke ha meg i valget

MOSKVA/OSLO (VG Nett) Opposisjonspolitikeren Grigorij Javlinskij (59) er ikke i tvil om hvem som stoppet ham fra å bli presidentkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Putin ville ikke se noe alternativ til seg selv, sier den vestlig-orienterte politikeren til VG Nett.

Onsdag kveld kom han til Norge for å delta på et seminar hos miljøorganisasjonen Bellona.

- Men det er jo fire andre kandidater?

- Ja, men det er folk som er en del av hans politikk, sier Javlinskij, og mener som så mange at mangemilliardæren Mikhail Prokhorov stiller etter avtale med Kreml.

- Og de andre?

- Sergej Mironov er gammel Putin-venn og representerer Putins sosialpolitikk. Vladimir Zjirinoskij er også nært til Putin - med sine nasjonalistiske holdninger. Og kommunisten Gennadij Zjuganov er en langvarig strategisk alliert av Putin i saker som handler om «krig og fred».

Les også: Hooligans mot Putin-kritikere

Grigorij Javlinskij samlet inn de nødvendige to millionene underskrifter til støtte for ham selv, men ikke alle underskriftene ble godkjent av den sentrale valgkommisjonen. Derfor fikk han ikke stille som presidentkandidat, slik han har gjort to ganger tidligere. Og han er altså klar på at Putin hadde en finger med i spillet.

- Hvor lenge blir Putin sittende som president?

- Han velges jo offisielt for seks år, men det er et åpent spørsmål hvor lenge det blir reelt.

- Vil han bli hardt presset?

- Det er ikke et press på han, men på systemet hans. Putin-systemet. Det gir ikke beskyttelse for privat eiendomsrett, lovene brukes selektivt, det er et system basert på propaganda, og slikt har store problemer i det 21. århundre. Det kan ikke fungere så veldig lenge.

- Er anti-Putin-demonstrasjonene i vinter starten på noe?

- Det kan være starten på noe. Men det er en lang vei å gå. Det er et godt tegn, men foreløpig er det bare en start. Det er en lang og vanskelig vei å gå.

- Hvordan blir denne veien?

- Det er det jeg skal forklare på Bellona-symposiet!

- Kan Russland få en revolusjon som i Ukraina?

- Revolusjonen i Ukraina var etter min mening ikke vellykket, og selv ønsker jeg ikke revolusjoner. Jeg vil ha dype, systematiske, bestemte forandringer.

- Og jeg er mot vold. Og mot blod, understreker den kjente russiske politikeren.

- Stryk kandidatene

- Så hva mener du velgerne bør gjøre den 4. mars?

- De bør møte opp og stryke ut alle fem kandidatene på stemmeseddelen. Folket må vise at de er uenige, sier Javlinskij.

Han mener et helt nytt Russland må bygges, steg for steg, og han kan ikke se at Russland har beveget seg nevneverdig i demokratisk retning i løpet av Dimitrij Medvedevs fire år som president.

- Det har vært så å si det samme. Det var mer prat enn ordentlige forandringer. I praksis var det Putin som styrte, sier Javlinskij.

Artikkelen fortsetter

PÅ NORGESBESØK: Javlinskij ønskes velkommen av Bellona-leder Frederic Hauge på Grand Hotell i Oslo. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Han tror det vil bli tøft å utvikle en god politisk kultur i et land som Russland, hvor store deler av befolkningen er oppvokst med Vlamidir Putin som landets ubestridte éner.

- Det er vanskelig å finne folk som forstår den europeiske formen for politikk. Det vi har nå er en semi-sovjetisk politikk. I dag er makt er det eneste argumentet i enhver situasjon. Makt og tilfeldighet.

Samtidig mener han makten i Russland er i ferd med å undergrave seg selv.

- Frihet vil si å ha et valg. Frihet vil si at loven er lik for alle, at eiendomsretten og ytringsfriheten respekteres. Systemet som ble skapt under Jelstin og Putin er ikke tilpasset det 21. århundre, sier Javlinskij.

Les også: Bellona slår alarm om russisk atomkraftverk

Han tror det er et spørsmål om tid før ettpartiregimet faller, og at det kan skje allerede før neste presidentvalg, som etter planen skal holdes i 2018.

- Hender det du frykter du for din egen sikkerhet?

- Jeg tenker aldri på slike ting. Som politisk aktiv i et land som Russland er dette et valg du tar én gang for alle, og jeg tok mitt valg allerede i 1999, da jeg møtte Boris Jeltsin, sier Javlinskij.

Det var Bellona som inviterte Javlinskij til Norge for å snakke om situasjonen i Russland.

- Skal vi løse miljøproblemene i Russland trenger vi åpenhet, demokrati og mindre korrupsjon. Javlinskij fremstår som en samlende kraft, og med stor troverdighet, slik jeg opplever det. Vi er stolt over å ha ham her, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG Nett.

Presidentvalget i Russland avholdes 4. mars.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder