BLIR DØMT: Politiet holder vakt utenfor politiskolen i Kairo, hvor Hosni Mubarak får sin dom lørdag. Demonstranter har lagt ut bilder av mennesker som ble drept under oppstanden i fjor. Foto: Suhaib Salem, Reuters, NTB Scanpix

Demonstranter krever dødsstraff: I dag får Mubarak dommen

Hosni Mubarak, som styrte Egypt i 30 år før han ble felt av folkeoppstanden i fjor, får lørdag vite hvorvidt han er kjent skyldig i drap og korrupsjon.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

«Dommens dag for faraoen», lyder forsideoverskriften i den egyptiske avisen Al-Watan, som spiller på at Mubarak ofte ble kalt en moderne versjon av Egypts antikke ledere.

- Nok snakk, vi vil ha henrettelse! ropte demonstranter som hadde møtt opp utenfor rettslokalene som er opprettet ved en politiskole i utkanten av hovedstaden Kairo.

Sikkerhetsoppbudet er enormt. Ifølge sikkerhetskilder bevoktes området av 5.000 politifolk og 2.000 soldater. Politifolk med skjold og batonger omringet lokalene hvor den ti måneder lange rettssaken har funnet sted. Hovedpersonen selv ankom rettslokalet i helikopter like før klokken 9.30 lørdag.

Sønner tiltalt

Dersom 84-åringen blir funnet skyldig, kan straffen bli alt fra fem år i fengsel til dødsstraff. Mubarak, hans innenriksminister Habib al-Adly og seks andre tidligere sikkerhetssjefer er tiltalt for å ha gitt ordre om drap på hundrevis av demonstranter under opprøret i Egypt i fjor.

De to sønnene Alaa og Gamal er ikke tiltalt for drap men for flere tilfeller av grov korrupsjon.

Mange av de pårørende etter demonstrantene som ble drept, frykter at Mubarak og de andre tiltalte vil bli frikjent.

Mistet sønnen

DØMMES I DAG: Egypts tidligere president Hosni Mubarak. Foto: Amr Nabil, Ap, NTB Scanpix

Demonstrantene utenfor domstolen lørdag bar på bilder av mennesker som ble drept under oppstanden.

- Kjære Gud, ta Mubarak og dem som følger ham! ropte de.

Få egyptere venter at ekspresidenten vil bli hengt, selv om mange mener han fortjener det. Demonstranter har ofte hengt opp Mubarak-dukker fra lyktestolper siden opprøret felte ham 11. februar 2011.

- Jeg vil at Mubarak skal få dødsstraff. Dersom han får noen mildere straff vil vi ikke sitte stille og se på, og revolusjonen vil reise seg igjen, sier Hanafi el-Sayed, som mistet sin 27 år gamle sønn i løpet av de første dagene av oppstanden i fjor.

Nekter skyld

Mubarak selv har hele tiden hevdet sin uskyld og nekter for å ha gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte demonstranter.
Kritikere frykter at dommene ikke vil bli rettferdige, blant annet på grunn av mangel på bevis og et mangelfullt rettssystem.

Den 82 år gamle avsatte presidenten sliter angivelig med dårlig helse, og har hver dag rettssaken har pågått blitt trillet inn i rettssalen på båre.

Siden Mubarak ble fengslet i fjor vår har Egypt gjennomgått store endringer. Det muslimske brorskap har vist seg å være den bredeste folkebevegelsen i landet, til tross for at bevegelsens politiske virksomhet har vært forbudt i mange tiår. Etter valget på nasjonalforsamling dominerer islamister parlamentet. I den kommende andre runden av presidentvalget møter en tidligere Mubarak-medarbeider en islamist fra Brorskapet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder