TRUMPS USA: Det knyttes stor spenning til hvem Donald Trump ønsker i sin regjering. Foto: Carlo Allegri Reuters

Trumps utnevnelser skremmer minoritetsgrupper

Donald Trumps utnevnelser hittil betyr å skru klokken tilbake når det gjelder forholdene for minoritet innenfor rase, religion og seksualitet, mener borgerrettighetsledere i USA.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag ble det kjent at Donald Trump har utpekt Michael Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver, Mike Pompeo til sjef for CIA og Jeff Sessions til justisminister. I tillegg har han valgt den sterkt høyreorienterte Stephen Bannon som sin nærmeste rådgiver.

Les også: Frykter mer rasisme med Trump som president

Beskyldninger om rasisme

Borgerrettsforkjempere mener disse valgene truer nasjonal samling og øker risikoen for angrep mot minoriteter i landet. De reagerer særlig mot utnevnelsen av Jeff Sessions som justisminister. Han ble i sin tid avvist som føderal dommer etter at Thomas Figures, en afroamerikansk jurist som tidligere jobbet i riksadvokatembetet, anklaget Sessions for å ha kommet med rasistiske uttalelser.

Les også: Derfor tok ekspertene feil om Donald Trump

Ifølge Figures skal Sessions ha bedt ham være forsiktig med hva han sa til «hvite folk». I retten har Figures sagt at i forbindelse med en drapsetterforskning med bånd til Ku Klux Klan, skal Sessions ha uttalt at han «pleide å synes at Ku Klux Klan var ok før han fant ut at de røykte hasj». Sessions har avvist anklagene.

Saken blir trolig tatt opp igjen i Senatets høring for å godkjenne valget av Sessions som justisminister. Borgerrettighetsgruppene oppfordrer Senatet til å ikke godkjenne utnevnelsen.

Les også: Trump vil deportere opptil tre millioner ulovlige innvandrere

Reaksjoner

– Alle amerikanere burde være bekymret for hvilken retning det amerikanske justisdepartementet går i og protestere mot alle kandidater som truer med å skru klokken 50 år tilbake i tid, sier lederen av National Urban League, Marc Morial. Borgerrettighetsgruppene oppfordrer Senatet til å ikke godkjenne utnevnelsen av Sessions.

En forkjemper for likekjønnet ekteskap og homofiles rettigheter reagerer særlig på Stephen Bannons uttalelser om homofile.

– Disse menneskene er upåvirket av den positive endringen som har skjedd på disse områdene de siste årene, sier Lennie Gerber.

Ibrahim Hooper, talsperson for Council on American-Islamic Relations sier utnevnelsene dessverre sender en melding om at fanatismen man så i valgkampen vil fortsette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder