KAOTISK: Tyrkiske soldater står på Taksim-torget i Istanbul under en protest mot militærkuppet den 15. juli i fjor sommer. Foto: Ozan Kose AFP

Tyrkiske avhoppere etter kuppforsøket har fått asyl i Norge

ISTANBUL (VG) Tyrkiske myndigheter raser etter at fem tyrkiske offiserer har fått asyl i Norge, etter å ha søkt om beskyttelse etter kuppforsøket i fjor sommer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

At de fem har fått asyl, bekrefter advokat Kjell M. Brygfjeld, som representerer flere av dem, overfor Klassekampen.

De var alle stasjonert i Norge, da en fraksjon av det tyrkiske militæret forsøkte å overta makten i Tyrkia 15. juli i fjor. Alle hevder at de ikke hadde noe med kuppforsøket å gjøre, skriver avisen.

Bakgrunn: Tyrkiske NATO-offiserer og diplomater hoppet av i Norge etter kuppforsøket

Men den forklaringen kjøpes ikke i Tyrkia, for å si det forsiktig. Presidentrådgiver Numan Kurtulmuş hamrer løs i en melding sendt ut av det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

– Det er umulig å akseptere dette. Det er galt. Dette betyr å beskytte og forsvare denne gjengen kjent som FETÖ. Vi sier klart fra at vi ikke aksepterer dette, sier han, og fortsetter:

– Den umiddelbare utleveringen av disse FETÖ-bandittene som har søkt og som vil søke asyl i europeiske land er nødvendig for det vennlige forholdet mellom Tyrkia og disse landene, slår Kurtulmuş fast.

FETÖ er en forkortelse brukt av tyrkiske myndigheter på nettverket de mener står bak kuppforsøket, og står for Fethullahçı Terör Örgütü, etter navnet på den religiøse lederen Fethullah Gülen.

Les også: Tyrkia: Gülen er farligere enn Osama bin Laden

Risikerer tortur

I januar sa offiserene til VG at de hadde mistet jobben og fått beskjed om å reise tilbake til hjemlandet. Isteden valgte de altså å bli, og å søke asyl.

– Det er umulig å returnere nå. Jeg er avskjediget fra min tjeneste i Norge, og passet mitt er kansellert. Om jeg drar tilbake, blir jeg umiddelbart pågrepet, og jeg risikerer tortur og å bli tvunget til å gi falske tilståelser. I tyrkiske fengsler dør folk av uforklarlige grunner, sa en av dem i intervjuet.

Ga 128.000 sparken etter kuppforsøket: Møt Erdogans utrenskede

Den norske avgjørelsen er oppsiktsvekkende, ettersom Tyrkia og Norge begge er allierte i NATO. Alle de fem lever nå på hemmelig adresse i Norge. Ifølge Klassekampen har også familiemedlemmer fått asyl her i landet.

Ambassaderåd Ülkü Kocaefe ved den tyrkiske ambassaden i Oslo sa til VG i januar at eks-offiserenes frykt ikke har rot i virkeligheten.

Les mer: Avhoppere må ta konsekvensen

Fengslet

I januar opplyste president Recep Tayyip Erdogan at rundt 43.000 mennesker var blitt arrestert i løpet av de seks månedene som hadde gått siden kuppforsøket.

De pågrepne er anklaget for å ha bånd til den religiøse lederen Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA. Erdogan har beskyldt Gülen for å stå bak kuppforsøket, selv om Gülen selv har avvist det.

Les også: Tyrkia raser mot påstander om kuppforsøket

Regimekritikere sier at arrestasjonene strekker seg langt videre enn til noen forbindelse til Gülen, og har pekt på at vanlig opposisjon og journalister er blant de pågrepne.

Ler også: Jaglands advarsel til Tyrkia om menneskelige rettigheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder