DRAPSVÅPENET: Med denne lastebilen kjørte gjerningsmannen ned flere mennesker i en gågate i Stockholm, før den krasjet inn i kjøpesenteret Åhléns City fredag. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Tre av ofrene for lastebilterroren er identifisert

STOCKHOLM/OSLO (VG) Tre av de fire som ble drept i lastebilangrepet i Stockholm fredag, er nå identifisert, opplyser politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Tre av de døde er identifisert. De pårørende er varslet, sier kommandosjef Jonas Hysing ved svensk politi til SVT søndag formiddag.

En av de drepte er belgisk statsborger, bekrefter Belgias utenriksminister Didier Reynders på Twitter.

Også en elleve år gammel jente er blant de drepte. Jentas slektninger opplyste dette til Expressen lørdag. Politiet bekreftet overfor VG at én person var identifisert.

Hysing sier til SVT at de jobber med å identifisere den fjerde personen.

Se grafikken: Slik skjedde det

En 39 år gammel usbekisk mann som fredag ble pågrepet og siktet av politiet, antas å ha vært føreren av lastebilen.

– Det er veldig mye som taler for at dette er føreren, men nøyaktig hva det er, vil jeg ikke kommentere, sier Hysing til SVT.

Han opplyser også at syv personer er hentet inn til avhør så langt, men vil ikke kommentere hvorfor akkurat disse er hentet inn.

– Nærmere detaljer rundt det kan jeg ikke gi, sier Hysing.

Naboen knyttes til terror: – Det føles skremmende nært

Aksjoner

VG meldte lørdag kveld om at det ble gjennomført flere aksjoner mot en rekke adresser i Stockholm, blant annet en leilighet i Vårberg som antas å være stedet den terrorsiktede 39-åringen befant seg i forkant av angrepet.

Tekniske bevis knytter usbekeren til leiligheten i timene før terrorhandlingen, ifølge Aftonbladet.

Søndag morgen melder samme avis at det har vært en ny aksjon i Sollentuna, rundt to mil nordøst for Stockholm. Aftonbladet får opplyst at to personer som har tilknytning til 39-åringen, ble tatt inn til avhør.

Pressetalsperson Eva Nilsson i Stockholm-politiet bekrefter at de har gjort en innsats på stedet i løpet av morgenen, men vil ikke kommentere utfallet av denne.

På en pressekonferanse lørdag sa sjef for den svenske sikkerhetstjenesten Säpo Anders Thornberg at det er en prioritert oppgave for dem å undersøke om 39-åringen hadde medhjelpere eller om det var andre gjerningsmenn innblandet.

Thornberg opplyste også at 39-åringen tidligere har vært i det svenske sikkerhetspolitiets søkelys, men ville ikke kommentere om mannen har vært kjent for utenlandske sikkerhetstjenester.

Politiet ville heller ikke bekrefte om den siktede har hatt IS-sympatier.

Les også: Siktede får kjendisadvokat

Voldsom fart

Det var kort tid før klokken 15 fredag at en lastebil som ble brukt til å levere øl til en restaurant i Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm, ble kapret av en gjerningsperson.

Få meter etter at den svingte i voldsom fart inn i den travle Drottninggatan, styrte sjåføren lastebilen rett inn i to personer, forteller flere vitner til VG.

Vitne: Kjørte ned folk som om de var pappfigurer

Lastebilen fortsatte nedover gågaten, før den kjørte inn i kjøpesenteret Åhlens City.

Lørdag lå fortsatt ti skadede personer på sykehus, hvorav fire av dem hadde alvorlige skader, mens seks hadde lettere skader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder