PÅ HJEMMEBANE: På torget i hjembyen Rize samler president Recep Tayyip Erdogan sine tilhengere for å overtale dem til å stemme ja til omstridte grunnlovsendringer som vil gi ham mer makt. Foto: Ozge Sebzeci

Slik bygger Erdogan makt: Lot seg hylle i hjembyen

RIZE (VG) I hjembyen ved Svartehavet har president Recep Tayyip Erdogan (63) 10.000 frivillige som jobber for å sikre ham seier.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Erdogans valgkamp for å endre den tyrkiske grunnloven og overføre den utøvende makten til presidentembetet minner på mange måter om en kroningsferd, der resultatet fremstår gitt på forhånd.

I hvert fall føles det slik i Rize ved Svartehavet:

Fra hvert gatehjørne henger enorme bannere med Erdogans ansikt, bilboards langs veien har påskriften «presidenten kommer hjem», og på torget er hundrevis av ekstatiske velgere samlet med flagg og skjerf som om de skulle på en landskamp.

Kom med løfter

ENORME BANNERE: Bilder av president Erdogan er hengt opp over alt. Foto: Ozge Sebzeci

Mens Erdogans egen hyllestsang runger ut, ankommer presidenten selv i militærhelikopter.

Da 63-åringen inntar scenen kommer han med en kjærlighetserklæring til hjembyen som «alltid er i hans hjerte», og sier at folkeavstemningen vil bli en «monumental og historisk dag for Tyrkia».

Presidenten kommer også med løfter:

– Jeg skal gjøre Rize til en verdensby. I dag legger vi ned grunnsteinen på utbyggingen av den nye flyplassen, sier Erdogan, til voldsom jubel.

ERDOGAN-EFFEKTER: Gökhan (27) følger Erdogans valgkamp for å selge flagg og skjerf, og har en god dag i presidentens hjemby. Foto: Ozge Sebzeci

I helgen fulgte VG presidentens valgkamp i den kurdiskdominerte byen Diyarbakir. Også der var flere hundre samlet for å høre Erdogan tale, men ved forrige parlamentsvalg, i november 2015, fikk Erdogans AKP-parti bare én av fem stemmer i Diyarbakir, mens Rize på alle måter er hjemmebane.

Dette er nemlig byen i Tyrkia der AKP har mest støtte, med 75 prosent. I noen områder, som i valgkretsen Güneysu, der Erdogans foreldre er fra, fikk AKP hele ni av ti stemmer.

Erdogan selv vokste opp i bydelen Kasimpasa i Istanbul, men Rize regner ham som byens største sønn, og har oppkalt både sykehuset og universitetet etter ham.

Nei-siden usynlig

Valgkampen til nei-siden, altså de som vil beholde grunnloven slik den er, med en regjering som utgår fra parlamentet, er knapt synlig i Rize. Men på regjerende AKP sitt kontor er det frenetisk aktivitet.

Mer fra den tyrkiske valgkampen: Nei-siden i Tyrkia føler seg truet

GODT ORGANISERT: AKP-politiker Osman Askin Bak på partikontoret i Rize. Foto: Ozge Sebzeci

På en diger tavle er distriktet delt opp i områder med røde lapper, som indikerer at AKP føler at de har sikret flertall, og med gule lapper – dit de må tilbake.

– Vår styrke ligger i vår sterke partiorganisasjon, i dette distriktet har vi 10.000 som jobber frivillig for oss, og over 80.000 partimedlemmer, forklarer parlamentariker valgt inn fra Rize, Osman Askin Bak.

– Det blir ofte hevdet at dere gir ut matvarer og kull til fyring for å sikre dere velgere i distriktene?

– Det er ikke sant. Som regjering forsøker vi å øke velferden til dem som trenger det, men velgerne våre liker oss fordi vi har sørget for kraftig bedring av infrastrukturen og helsesektoren, svarer Bak.

SIKKERHETSOPPLEGG: Skarpskyttere på taket og på scenen, og et voldsomt politioppbud sikrer Erdogans valgmøter. Foto: Ozge Sebzeci

Skryter av megaprosjekter

Dette er temaer Erdogan selv tar opp i sine taler: Det er i hans tid ved makten at de tyrkiske «megaprosjektene» er gjennomført, og sykehussektoren styrket, gjentar han gang på gang.

Og Erdogans argumenter er gjerne de samme som hans tilhengere bruker:

– Det er Erdogan som har bygget den nye broen over Bosporos, undervannstunnelen og toglinjen mellom Europa og Asia. Og før var sykehusene bare køer og kaos, mens nå er det bra, sier Mehmet Karaoglu (68).

ERDOGAN-STUDENTER: Serap Korabey (21) og Ferhan Zeynep Mutlu (20) er studenter ved universitetet oppkalt etter Erdogan. Foto: Ozge Sebzeci

Mange av dem VG snakker med vedgår at de ikke kjenner detaljene i forslaget til endringer av grunnloven, men at de skal stemme ja fordi Erdogan ber dem om det.

Serap Korabey (21), som studerer statsvitenskap ved Recep Tayyip Erdogan-universitetet og har et pannebånd med presidentens navn på, forklarer at hun vet hva hun snakker om:

– Jeg har satt meg nøye inn i det og lært om det på skolen. Dagens parlamentariske system betyr at beslutningsprosessene tar altfor lang tid, og åpner for kaotiske koalisjonsregjeringer, sier hun.

BRA FOR BUSINESS: En gateselger lokker kjøpere med T-skjorter med Erdogan på, og noen få med landsfader Atatürk. Foto: Ozge Sebzeci

Raske beslutninger

Noe av det samme budskapet selges inn av AKP-parlamentariker Osman Askin Bak og hans partifeller når de reiser rundt og driver valgkamp for å endre grunnloven.

– Tyrkia vil bli tre ganger mer moderne, beslutninger vil raskt resultere i praktisk politikk, sier han.

– Men som parlamentariker vil du jo gi fra deg makt og innflytelse til presidenten med det nye systemet?

– Det stemmer ikke. Vi vil fortsatt være dem som kan endre og avvise lovforslag. Og vi får innflytelse på sammensetningen av Høyesterett ved at vi skal utnevne syv av dommerne der, mens presidenten skal utnevne fire og justisdepartementet én.

– Tyrkia har fått skarp kritikk, blant annet fra Europarådet, for å gjennomføre en folkeavstemning mens det er unntakstilstand, og opposisjonspolitikere og journalister er fengslet?

– Unntakstilstanden griper ikke inn i livet til vanlige mennesker. De som er fengslet er pågrepet for kriminelle forhold. Og ingen er hindret i å drive en fri valgkamp.

– Men nei-siden i valget er omtrent usynlige mange steder, som her i Rize?

– Det er fordi de vet at dette er Erdogans hjemby, og at de ikke vil få stemmer her, sier Bak.

PÅ VEI TIL VALGMØTE: Velgere i Rize på vei til valgmøte med president Erdogan. «Republikkens president kommer til hjembyen» står det på plakatene. Foto: Ozge Sebzeci

Var nabo til Erdogan

50-åringen har en lignende bakgrunn som Erdogan: Hans slekt er fra Rize, mens han selv også vokste opp i Kasimpasa i Istanbul.

– Jeg har kjent Erdogan siden jeg var ti år. Vi var naboer og hadde begge våre røtter her ved Svartehavet. Siden jeg var 15 år har jeg fulgt ham politisk.

– Mange mener man vil innføre et diktatorisk én-manns styre ved å endre grunnloven. Hva tenker du om det?

– Igjen må jeg si meg uenig i slike påstander. De som sier det tar feil: I dag har presidenten stor makt, men lite ansvar. Med endringen vil parlamentet kunne kreve at presidenten står til ansvar.

Men påstandene om én-manns styre er noe mange velgere sier seg enige i, uten at det plager Erdogan-velger Kadir Ali Bal (48).

VIL HA STERK LEDER: Erdogan-velger Kadir Ali Bal sier det er bra for Tyrkia om presidenten får mer makt. Foto: Ozge Sebzeci

– Jeg mener det vil være bra for Tyrkia å ha én leder, og i Erdogan får vi en som er veldig sterk og som har bedret landet, sier han mens han kjøper et skjerf med Erodgans portrett på.

Så gjentar han ett av argumentene som AKP har brukt under hele kampanjen for å fjerne statsministerrollen og gi presidenten den utøvende makten:

– Ett skip kan ikke ha to kapteiner.

Les reportasjen: Fryktet i Vesten, men her elsker de Tyrkias sterke mann

Les også

 1. Nå trenger Erdogan kurdernes stemmer

  DIYARBAKIR (VG) For å nå målet om økt makt, frir president Recep Tayyip Erdogan til Tyrkias kurdere.
 2. Erdogan vinner velgere med gigantprosjekter

  GARIPCE (VG) Undersjøisk tunnel, åttefelts hengebro, og det som skal bli verdens største flyplass.
 3. Utestenger tyrkisk fotballs største helt

  ISTANBUL (VG) Etter press fra regjeringen, utestenger fotballklubben Galatasaray Tyrkias mestscorende fotballspiller…
 4. Nei-siden i Tyrkia føler seg truet

  KADIKOY (VG) De som ønsker et nei til økt presidentmakt i Tyrkia, sier de føler seg motarbeidet og truet i valgkampen.

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Erdogan kritiserte Europa i sitt siste valgmøte

 2. Erdogan erklærer marginal seier

 3. Erdogan klar til å gjeninnføre dødsstraff dersom han vinner

 4. Valgthriller i Tyrkia: – Vi stemte for en ny fremtid

 5. Folkeavstemningen i Tyrkia: Derfor har Erdogan grunn til å smile

Fra andre aviser

 1. Tyrkia står overfor historisk veivalg

  Bergens Tidende
 2. Historisk folkeavstemning splitter Tyrkia

  Bergens Tidende
 3. Leder: Erdogan fester grepet

  Fædrelandsvennen
 4. EU ber om gransking av folkeavstemningen i Tyrkia

  Bergens Tidende
 5. Knapp ledelse for ja-siden i Tyrkia

  Bergens Tidende
 6. Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder