Hevder han handlet på ordre fra IS

PÅGREPET: Her kjøres Akilov vekk etter å ha blitt pågrepet fredag kveld. Foto: Lars Allard / Aftonbladet

Rakhmat Akilov (39) siktet for Stockholm-terroren

STOCKHOLM (VG) Firebarnsfaren og IS-sympatisøren Rakhmat Akilov (39) er mannen svensk politi mener gjennomførte lastebilangrepet fredag ettermiddag.

Artikkelen er over to år gammel

Angrepet skjedde i hjertet av den svenske hovedstaden. Fire mennesker ble drept og 15 skadet. Blant de drepte er britiske Chris Bevington og en 11 år gammel svensk jente som var på vei hjem fra skolen.

Kort tid etter angrepet fredag ettermiddag etterlyste politiet en mann, som senere ble pågrepet i Stockholms-forstaden Märstad. Mannen er 39 år gamle Rakhmat Akilov. Han er siktet for terrorforbrytelser og forbrytelser mot rikets sikkerhet, viser rettsdokumenter fra Stockholm tingrett.

Ifølge Aftonbladet skal Akilov ha sagt at han er tilknyttet terrororganisasjonen IS da han ble pågrepet natt til lørdag. I avhør skal han også ha tilstått og sagt at han «bomber Sverige fordi de bomber hans land» og at bombingen mot Syria må slutte, skriver avisen.

Skal ha laget bombe

Han skal også ha forklart at ordren om å utføre angrepet kom direkte fra IS, og at han har kjørt ned «vantro». Det har foreløpig ikke kommet meldinger fra IS om at de tar på seg skylden for angrepet.

I bilen skal Akilov ha hatt en hjemmelaget bombe laget av gassflasker, en kjemikalie, spikre og skruer som førte til at førerhuset på lastebilen tok fyr etter angrepet, opplyser kilder til Aftonbladet. SVT skrev lørdag morgen at politikilder opplyste om funn av sprengstoff i bilen.

Under en pressekonferanse lørdag ettermiddag opplyste politiet at mistanken mot mannen er styrket.

Få oversikt: Dette vet vi om angrepet

SIKTET: Et bilde av Akilov publisert på hans egen Facebook-side i oktober 2012. Foto: Facebook

I politiets søkelys

Svensk politi har bekreftet at det dreier seg om en 39 år gammel usbeker, men har til nå ikke bekreftet mannens identitet. Søndag fortalte politiet også at mannen skulle utvises fra Sverige, etter å ha fått avslått en søknad om opphold fra 2014.

Les mer: Den mistenkte skulle utvises

Usbekeren har vært i søkelyset til det svenske sikkerhetspolitiet – Säpo – i fjor. De fikk opplysninger om 39-åringen som ikke lot seg bekrefte, og han gikk fri.

Han var ikke under oppsikt av svenske myndigheter da angrepet skjedde. Lørdag ettermiddag gikk politiet til aksjon mot flere adresser i Stockholm, blant annet mot en adresse der Akilov skal ha oppholdt seg i timene før lasteangrepet.

Les hvordan naboene opplevde aksjonen: – Det føles skremmende nært

Søndag morgen ble en ny person pågrepet av politiet i Stockholm, som også har status som mistenkt i saken. Ifølge den svenske avisen Expressen ble han pågrepet rett før kl 09.00 søndag.

Støttet IS på Facebook

Det skal finnes koblinger mellom Akilov og andre usbekere involvert i en større terrorfinansieringssak i 2015, ifølge Expressen.

Da var Säpo koblet inn på grunn av mistanke om at pengene gikk til IS. Tre personer ble dømt for økonomisk kriminalitet i denne saken.

Politiet ville ikke kommentere Akilovs politiske eller religiøse sympatier, men på Facebook-siden sin har han lastet opp propagandafilmer for terrorgruppen IS. Han har også trykket «liker» på bilder av blodige mennesker, tatt sekunder etter eksplosjonene under Boston-maraton i 2013.

Profilen forsvant fra nettet lørdag ettermiddag.

Direkte: Få siste nytt fra Stockholm

På profilen oppgir Akilov å være fra Samarkand i Usbekistan.

Saken fortsetter under videoen

– Snakket aldri om religion

SNAKKET BARE RUSSISK: Bekjente av 39 år gamle Akilov beskriver ham som belest og ikke spesielt religiøs. Foto: Facebook

Akilov har registrert adresse i forstaden Hjulsta, men det skal kun ha vært for å motta post.

VG har snakket med en tidligere arbeidskamerat av Akilov. Han beskriver en ganske vanlig ung usbeker, og ikke spesielt religiøs.

Han skal ha livnært seg med ulike strøjobber. Begge storebrødrene var døde, og Akilov skal ha sendt penger hjem til familien i Usbekistan.

Les mer: Tidligere arbeidskamerat av Akilov: – Helt uvirkelig

Aftonbladet har snakket med en kvinnelig bekjent av 39-åringen. Hun kan ikke tro at han står bak det dødelige angrepet i Stockholm sentrum.

– Han har fire barn og jobber i bygningsbransjen, forteller hun, og beskriver ham som «intellektuell» og «belest».

Det er uklart hvor lenge han har oppholdt seg i Sverige.

– Han pratet aldri om politikk eller religion. Derimot snakket han om å få flere jobber slik at han kunne sende penger hjem til familien, fortsetter hun.

Fire personer døde: Jente (11) blant de drepte

MISTENKT: Rakhmat Akilov hadde også profil på VK, den mest populære sosiale mediesiden i den russisktalende verden. Foto: Privat

Pågrepet

Rakhmat Akilov ble arrestert fredag kveld, etter at politiet offentliggjorde bilder av en mann som passet hans signalement fra en overvåkningsvideo tatt opp i rulletrappen på Stockholm Centralstation.

Han skal også ha hatt lettere skader og glassplinter på klærne.

Så du? Erna Solberg vil ikke utelukke å stenge Karl Johan

ETTERLYST: Overvåkningsbilder av det politiet mener er Akilov tatt i Stockholm. Foto: Svensk politi

Etter angrepet i Drottninggatan skal mannen hadde flyktet ned mot T-banen, hvor han ble fanget opp av overvåkningskameraene. Senere skal ha tatt et tog nordover.

Deretter skal han ha beveget seg i retning mot Arlanda flyplass, før han ble pågrepet i Märsta i nærheten av flyplassen.

Karin Rosander i den svenske påtalemakten sier til Sveriges Radio at den siktede gjerningsmannen vil bli fremstilt for varetekt senest tirsdag.

Terror-forskere: Fellestrekk med angrep i Nice og Berlin

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder