Trump-støttespiller Huckabee i Oslo: – Det er ikke irrasjonelle utbrudd han kommer med, det er gjennomtenkt

Tidligere presidentkandidat og guvernør Mike Huckabee liker måten Donald Trump tvitrer på og avviser at det handler om irrasjonelle utbrudd fra presidenten. Men Trumps påstander om at Obama er en syk mann, deler han ikke.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I dag kom den tidligere Arkansas-guvernøren, presidentkandidaten, TV-personligheten og pastoren til Oslo Symposium, kristen-konferansen som har samlet en rekke samfunnstopper og som har vært arrangert i Oslo denne helgen.

Mike Huckabee er kjent som en ihuget abortmotsander, motstander av samkjønnede ekteskap og en forsvarer av dødsstraff. I 2008 nådde han nesten helt til topps som republikanernes presidentkandidat, men måtte vike for John McCain. Han stilte også i fjorårets valgkamp, men trakk seg tidlig for å legge veien åpen for Donald Trump.

Les også: Obama avviser avlytting av Trump

– Du er en svoren tilhenger av Donald Trump, hva synes du om de siste Twitter-meldingene hans om Obama og påstått avlytting?

FORFRISKENDE: Tidligere presidentkandidat og guvernør Mike Huckabee synes det er forfriskende at folk får vite direkte hva president Donald Trump mener og tenker. Lørdag gjestet han Oslo og den kristne konferansen Oslo Symposium. Foto: Eskil Wie Furunes VG

– Jeg vet ikke hvorfor han kom med disse meldingene i dag. Men de kom uten tvil overraskende på folk. Jeg vet heller ingen ting om hva som ligger bak beskyldningene, om de har sin bakgrunn i etteretningsbriefing eller om det kom fra FBI. Men det jeg vet er at folk snakker ikke om annet enn Donald Trumps Twitter-meldinger. Han har virkelig gjort det igjen. Med sine egne meldinger styrer han historiene i hver eneste avis og TV-stasjon over hele over verden. Han gjør det raskt og godt. Hvis det er en nyhtesstrøm han vil endre, så gjør han det rett og slett på en fantastisk måte.

– Deler du hans syn på at Barack Obama er en syk person?

– Nei, men jeg ser på Obama som en person som ikke levde opp til det han kunne ha vært som president. Han valgte sider i konfliktfylte deler av verden som jeg aldri vil forstå.

Les også: Donald Trump raser mot Obama på Twitter

– Hva er dine tanker om den måten Donald Trump kommuniserer på?

– Jeg liker den måten han snakker og skriver direkte til det amerikanske folk. Han gjør det på en måte som er helt forskjellig fra det noen annen president har gjort tidligere, og han gjør det helt ufiltrert. Vi har vært vant til at politikken har vært veldig bevoktet, bearbeidet og forsiktig i sin form.

Huckabee mener at enhver politiker har en stor pasjon for sitt arbeid, men at den ikke alltid er så synlig.

– Med Donald Trump ser vi den pasjonen. Jeg synes det er forfriskende at vi vet hva han tenker.

– Trump kommer med temmelig drøye beskrivelser av Barack Obama. Er du enig med ham i det?

DONALD TRUMP VENN: Mike Huckabee tror ikke Donald Trumps twittermeldinger er irrasjonelle utbrudd. Foto: Eskil Wie Furunes VG

– Jeg ville ikke brukt de samme beskrivelsene. Men uansett hva han har gjort med tweetene sine i dag, så har det fungert for ham. Donald Trump sitter i Det hvite hus, og jeg er i Norge. Og hva snakkes det om? Twitter-meldingene hans.

– Du kjenner Donald Trump svært godt, hvordan vil du beskrive ham?

– Han er en herlig person og jeg liker ham veldig godt. Han er smart og står for det han mener, og han skjønner hva han gjør. Det er ikke irrasjonelle utbrudd han kommer med, det er gjennomtenkt.

– Vil du si at du elsker Donald Trump som president?

– Vel, jeg vil si at jeg elsker ham ut fra den måten han skaker opp ting i Washington. Vi trengte det. Donald Trump er en turbulent politisk figur i vår tid. Våre politiske institusjoner trengte en disruptiv kraft. Både demokrater og republikanere var blitt alt for institusjonalisert nå, så veldig forutsigbare - lent mot de store donorene i amerikansk politikk, og ikke mot det amerikanske folket.

Mike Huckabee mener Donald Trump har endret det paradigmet fullstendig.

Les: Mannen bak Trump-skandalene

– Og det har han gjort raskt og dramatisk. Det er bra, uansett hva folk mener om tweetene hans, eller ting han sier i taler.

– Kunne du ha tvitret på samme måte som han gjør?

Jeg har det morsomt med twittermeldingene mine. Men i stedet for å stikke folk, så prøver jeg å skrive dem med en hel masse humor. Reaksjonene jeg får, er likevel ofte de sinteste og ondeste tilbakemeldinger du kan tenke deg, hvilket jeg synes er helt ok. I stedet for å bli sur, forsøker jeg å more meg med de reaksjonene jeg får.

VG-MØTE: Mike Huckabee mener at Donald Trump gjør noe veldig riktig når han definerer nyhetsmediene over hele verden med sine morgen-tweeter. Foto: Eskil Wie Furunes VG

– Trump sammenligner den påståtte avlyttingen sist høst som en skandale på linje med Watergate-saken og McCarthyismen etter krigen. Er du enig i det?

– Jeg vet ikke. Finnes det noe bevis for at det har foregått avlytting i Trump Tower, så synes jeg ikke det ligner noe annet vi har sett før i amerikansk politikk. Men jeg vet jo ikke, jeg har ikke lest noen etteretningsrapport.

– Din datter Sarah jobber i Det hvite hus, og har vært innstepper for pressesekretær Jean Michel Spicer – hva sier hun om dagene i det hvite hus nå?

Jeg har fortalt min datter at det er to ting du skal gjøre når du jobber tett på toppolitikken; nummer én du gir dem din lojalitet, deretter full konfidensialitet. Og selv om hun er min datter, så gir hun meg ikke inside-informasjon. Jeg vil heller ikke spørre om det, fordi hun har en fantastisk tid der nå, og en veldig ansvarsfull jobb. Hun jobber to dører ned fra det ovale kontor, og har sitt livs opplevelse.

HUCKABEE-DATTER: Sarah Huckabee Sanders er Mike Huckabees datter og jobber tett på kommunikajonsteamet i Det hvite hus, inkludert Sean Michel Spicer og Kellyanne Conway. Sarah i hvitt i midten. Foto: Martin H. Simon/Redux

– Var hun blant dem som fikk sin mobiltelefon inndratt etter mistanker om lekkasjer i Det hvite hus?

– Ærlig talt, så vet jeg ikke. Jeg har ikke sjekket. Jeg leste historien som alle andre, og trolig ble hennes telefon sjekket. Og jeg er helt sikker på at hun var komfortabel med det, fordi hun er trofast og lojal – kanskje kommer hun til å snakke om det når hun en gang slutter, men hun kommer ikke til å skrive bok om det.

Etter Russlands annektering av Krim i 2014 og brudd på internasjonal lov, hvor tett mener du USAs bånd til Russland bær være.

– Jeg synes vi bør være klare overfor Russland på at vi ikke tolererer at de bryter internasjonal lov og setter opp snuten mot NATO.

– Påvirket Russland det amerikanske valget?

– Jeg har ikke noen ide om at de gjorde det. Men vi kan jo spørre oss om de gjorde forsøk. Selvfølgelig gjorde de det. Jeg tenker at de fleste nasjoner verden rundt gjerne skulle ha hacket seg inn i de amerikanske systemene. For å være ærlig, så tror jeg USA gjør det de kan for å hacke seg inn i enhver regjering verden rundt. Hvis vi ikke tror at det skjer, så er vi virkelig naive.

– Dette er det store spørsmålet: Påvirket Russland utfallet av valget? Svaret er nei. Definitivt nei. De forandret ikke én stemme. De hacket seg ikke inn i stemmeapparatet. Prøvde de å lage misledende informasjon? Mulig. Hadde det noen effekt på utfallet? Jeg tror ikke noen kan bevise det.

Se: Melania med sin første solo-opptreden

– Du er selv en del av mediene, som programleder på Fox. Hvor langt bør Trump gå i sin krig mot mediene?

– Mye av det Trump har sagt om mediene har vært nødvendig å si. Media er ikke objektive. Enhver som ser TV-kanaler som CNN, kan ikke påstå at de opererer rettferdig eller med journalistisk integritet. Han er ærlig når han går etter mediene. Vi mener at mediene skal ha frihet til å rapportere, men med den friheten så følger det et ansvar.

SJEKKER DONALDS SISTE TWITTER: Mike Huckabee på vei til intervju med VG, og han vet at han får spørsmål om den amerikanske presidentens siste utfall. Foto: Eskil Wie Furunes VG

– Trump har ikke foreslått at mediene skal stenge eller at de bør sensureres. Det han sier er at han ikke vil samarbeide med dem og deres «fake stories», som det har vært tallrike eksempler på.

– Mange europeere, nordmenn inkludert, har kjent på en viss redsel og usikkerhet etter at Donald Trump ble president, bør vi det?

– Jeg synes dere har grunn til å føle dere bedre enn dere har gjort på lang tid. Trump er ikke en som skal kaste USA og resten av verden ut i en ny krig. Det er siste utvei. Men, når han fekter med pekepinnen, så mener han det. Jeg tror du kommer til å se mindre aggresjon. Du kommer ikke til å se iranske fly over amerikanske krigsskip, og heller ikke russere kommer til å fly over våre skip i internasjonalt farvann.

– Du er en varm Israel-venn, det ble skrevet om at du var aktuell som USAs ambassadør til Israel, går du for en tostatsløsning?

– Nei, det vil ikke være realistisk. Jeg har reist til Israel siden 1973, og to stater og et delt Jerusalem er tull.

– Bør USAs ambassade i Israel flyttes fra Tel Aviv til Jeruslaem?

– Absolutt. Det er en meget god ide. Det er hovedstaden i Israel. USAs ambassade i Israel er den eneste av rundt 200 amerikanske stasjoner rundt om i verden som ikke er lokalisert i en hovedstad. Selvfølgelig bør den legges dit.

– Vil det skape en ny intifada?

– Ikke nødvendigvis. Hvis det skulle skje, hva sier det i såfall om mennesker som barriakderer seg og setter fyr på biler? Er det en human respons på ting de ikke liker? Dersom palestinerne vil løse noe, bør de gjøre det diplomatisk og politisk, og ikke med opptøyer og det å drepe folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder