UTSATT: Drapssaken mot Osman Omar Osman, alias Faraidun Latif Sharif, ble utsatt til 21.september.Foto: Ole Dag Kvamme

Utsatte drapssaken mot Osman

(VG Nett) Saken mot dødsdømte Osman Omar Osman er utsatt til 21.september. Han blir nå også anklaget for å ha forsøkt å drepe sin egen datter.

Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Her var det ventet at Osman ville bli presentert for et nytt tiltalepunkt, der påtalemyndighetene mener Osman forsøkte å drepe sin egen datter (6). Nordkurderen er i tillegg tiltalt for drapet på sin kone Marita Strøm (38) fra Namsos.

Tilstede i retten

Rettsmøtet ble imidlertid utsatt til 21. september fordi en av Osmans medtiltalte ikke godtok advokaten som var blitt oppnevnt, opplyser pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til VG Nett.

Ambassadesekretær Martin Yttervik ved Norges ambassade i Amman var tilstede i retten i Suleimaniya. Han har også hatt samtaler med Osman i forbindelse med rettsmøttet onsdag.

- Det er dermed to tiltaler mot ham, for både Marita Strøm og datteren. Så vidt vi kjenner til er det mulig nå å føre nye bevis, sier Yttervik til NTB.

På grunn av den siste utsettelsen blir Osman Omar Osman tilbakeført til fengselet Sulaymaniya.

- Han hevder sin uskyld og ønsker å se barna. Forholdene i fengselet er bra, sier han. Det har vi for så vidt også fått bekreftet tidligere. Osmans advokat besøker ham jevnlig, sier Yttervik.

Osman Omar Osman og Marita Strøms eldste datter Zara (6) ble lettere såret i en arm av et streifskudd da Marita Strøm ble skutt og drept i familiens Mercedes i en bakgate natt til 4.september i fjor.

Dømt til døden

Osman ble i mars dømt til døden ved henging for å ha planlagt drapet på Marita Strøm. Også to medtiltalte fikk samme straff. Appellretten i Nord-Irak opphevet senere dødsdommen på grunn av feil lovanvendelse.

Rettspraksis i Nord-Irak viser at dødsstraff blir omgjort til livsvarig fengsel. Dødsdommer i irakisk Kurdistan har ikke blitt effektuert siden 1996.

Skutt mens barna så på

Marita Strøm giftet seg med kurderen Osman i 1999, og paret fikk tre døtre. I august i fjor reiste de på ferie til Osmans hjemsted Sulaymaniya hvor namsoskvinnen ble skutt og drept foran øynene på to av sine døtre. I bilen satt også ektemannen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder