Kjemper for hellig okse

LONDON (VG) Hindumunker i Wales planla aksjoner da den tuberkulosesyke Shambo ble dømt til døden. Nå har en dommer reddet oksens liv.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

TRUET OKSE: Oksen Shambo er alvorlig syk, men munkene i hindutempelet i Wales kjemper for at den hellige oksen må få leve. Foto: AFP

Seks år gamle Shambo regnes som hellig av munkene i hindutempelet i Skanda Vale-området, som nekter å godta veterinærmyndighetenes avgjørelse om at Shambo må slaktes. Oksen er smittet av tuberkulose, og kan ifølge walisiske myndigheter være farlig for dyr og mennesker.

Samtidig som munkene planla å lenke seg fast for å verne Shambo, trakk de saken for en domstol i Cardiff. Og nå har munkene vunnet en foreløpig seier, melder BBC.

Dommeren konkluderer med at avgjørelsen om å avlive oksen er lovstridig.

Lykkebringer

- Avgjørelsen innebærer ikke at Shambo får leve til han dør en naturlig død, men setter til side avgjørelsene fra 3. mai og 3. juli om å slakte ham, skriver dommeren i kjennelsen.

Munkenes advokat David Anderson sier at oksen har stor religiøs betydning, og at kriterier som brukes for vanlige gårdsdyr ikke kan anvendes for Shambo.

Munkene mener Shambo bringer hell, og oksens navn betyr nettopp «Lykkebringer».

I rettssaken i Cardiff trakk Anderson inn den europeiske menneskerettighetskonvensjonens bestemmelser om religionsfrihet som argumenter for å la Shambo leve.

Walisiske myndigheters advokat, Clive Lewis, mener derimot at oksen er nødt til å bli avlivet fordi han har en smittsom sykdom.

20000 mennesker verden rundt har signert et opprop om at Shambo må få leve. I tillegg kringkastes livesendinger av Shambo på nettet, fra livet hans i tempelet.

Nå vil myndighetene vurdere saken på nytt før de avgjør om kjennelsen skal påkjæres.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder