- Bilder av noen som er skutt i hodet er ikke et trofé

DREPT: Osama bin Laden ble skutt under aksjonen mot huset hans i Pakistan. Foto: AFP Foto:

Obama: - Derfor vil jeg ikke offentliggjøre bildene av død bin Laden

(VG Nett) President Barack Obama har bestemt seg for ikke å offentliggjøre de grusomme bildene av en død Osama bin Laden.

Artikkelen er over åtte år gammel

Bildene som kan bevise bin Ladens død er så blodige at amerikanerne hele tiden har hatt betenkeligheter med å bruke dem, for å stanse spekulasjoner om at han likevel ikke er død.

Nå skal Obama ha bestemt seg for at bildene ikke skal offentliggjøres, ifølge NBC News. Opplysningene kom i et intervju med «60 Minutes», som sendes senere denne uken.

Under den daglige pressekonferansen i Det hvite hus leste pressesekretær Jay Carney opp svarene til Obama fra intervjuet.

- Det er ingen tvil om at dette var Osama bin Laden. Det er viktig for oss at ikke bilder av noen som er skutt i hodet flyter rundt på internett. Dette er ikke et trofe som vi skal vifte med. Det er ikke slik vi er, skal Obama ha sagt i intervjuet, ifølge Carney.

LES OGSÅ: Slik er bildene av død bin Laden

Intern debatt

Det har vært en sterk debatt internt i Det hvite hus rundt publisering av bildene. Blant annet skal utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates ha vært mot en publisering av bildene, ifølge ABC News.

Samtidig sa CIA-direktør Leon Panetta at bildene sannsynligvis ville bli offentliggjort.

Bin Laden ble svøpt i et klede og begravet til sjøs etter at liket hans ble undersøkt.

- Det er en mann som fortjener rettferdighet, men det kunne skapt en nasjonal sikkerhetsrisiko dersom bildene ble frigjort. Mine rådgivere er enige i dette, sier Obama i intervjuet med 60 Minutes.

Under dagens pressekonferanse understreket Carney at det ikke er noe tvil om identiteten til Osama bin Laden.

- Det ble brukt dataprogram som gjenkjenner ansiktstrekk, i tillegg til DNA-prøver. Som presidenten sier i intervjuet: Osama bin Laden kommer ikke til å vandre på jorden igjen, sa Carney.

Flere bildeserier

Det skal finnes flere bildeserier som viser den døde al-Qaida-lederen:

1. Bilder av Osama bin Laden etter at han ble tatt med tilbake til Afghanistan. På dette fotografiet er han mest gjenkjennelig, med et klart bilde av ansiktet. Problemet er at han har et stort, åpent sår i hodet over begge øynene. Det er svært blodig, ifølge CNN.

2. Bilder fra begravelsen til sjøs om bord på hangarskipet USS Carl Vinson. Bildene viser bin Laden før han ble svøpt i et klede, og etter at liket ble pakket inn, ifølge tv-kanalen.

3. Bilder fra selve aksjonen mot huset i Abbottabad, blant annet av de to brødrene og en av bin Ladens døde sønner (han skal være rundt 18 år gammel). Bildene viser også flere detaljer fra innsiden av huset, ifølge CNN.

LES OGSÅ: Slik fulgte de bin Laden-aksjonen i Det hvite hus

- Kunne skapt uro

De forsiktige blant Obamas rådgivere har pekt på at det ikke er mange skeptikere til at bin Laden faktisk er død.

Dersom man hadde publisert bildene, kunne det skapt uro og motstand mot USAs aksjon, en uro som ikke er der i dag, ifølge ABC News.

Likevel siterer flere amerikanske medier i dag senatorer og andre toppolitikere som hevder å ha sett bildene. Dermed kan de likevel dukke opp i pressen, uten at Det hvite hus selv står bak lekkasjene.

Under dagens pressebriefing avviste derimot Carney at kopier av bildet er vist til amerikanske politikere.

- Såvidt jeg vet er det ingen kopier av bildene som flyter rundt, og ingen er blitt vist bildene, sa pressesekretæren.

- Burde publisert

Direktør for fredsforskningsinstituttet, Kristian Berg Harpviken, mener USA burde publisert bildene.

- Behovet for å overbevise publikum om at Osama er død er definitivt til stede. De største skeptikerne ville uansett ikke lag seg overbevise, men mange av de mindre overbeviste ville nok sette pris på å se bildene, sier han.

Harpviken tror at man likevel kan bli presset til å offentliggjøre bildene på et senere tidspunkt.

- Dersom det viser seg at det blir mer debatt og større press, kan det være at man til slutt er nødt til å publisere bildene. Ved å bli drevet fra skanse til skanse, mister man den positive virkningen ved å gjøre det med en gang. Da virker man mindre åpne, sier Harpviken.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder