FRISTER DET? Disse sirissene skal spises og vises frem i Mutoko, øst for Harare i Zimbabwe. Foto: AP

Mener nordmenn bør spise mer insekter

(VG Nett) Professor og FN-rådgiver Arnold van Huis mener nordmenn kan bli sunnere og hjelpe miljøet ved å spise mer insekter.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Hvis vi tar miljøet seriøst, bør vi begynne å spise mer insekter. Vi spiser øster, reker og snegler, så hvorfor ikke insekter, spør professoren VG Nett.

I tillegg til å være professor i tropisk entomologi ved universitetet i Wageningen er van Huis rådgiver for FNs Food and Agricultural Organization.

- Vi må også huske på at man spiser insekter i de aller fleste delene av verden, det er bare i Vesten vi ikke gjør det. Det kan være utmerket og næringsrik mat, med mye vitaminer og proteiner, sier han.

Han trekker frem noen typer gresshopper, som markgresshopper, og sirisser, som insekter som muligens kan spises, hvis de tilberedes riktig. Han mener imidlertid man i såfall bør kjøpe insektene fra firmaer som selger slike dyr som mat og understreker at det ikke bare er å gå i hagen og plukke seg en delikatesse der. Noen av dyrene kan være giftige og det er ikke alt på insektene man kan spise.

Ville du ha spist insektspizza?Stem på Listefeber!

Mer effektivt

ANBEFALER INSEKTER: Professor og FN-rådgiver Arnold van Huis mener insekter kan være både godt og næringsrikt. Foto: Wageningen University

I tillegg mener han det å bytte ut grillpølsen med urtemarinerte gresshopper, har store miljømessige fordeler.

- For øyeblikket trenger vi 10 kilo korn for å produsere ett kilo kjøtt. Til sammenligning trenger vi 1 ½ kilo korn for å produsere et kilo kjøtt fra insekter, sier han.

LES OGSÅ:Vil innføre en vegetardag i uken

I tillegg slipper de fleste insekter ikke ut metan, slik som blant annet kuer gjør i store mengder.

- Og insektene er kaldblodige, det vil si at de ikke trenger å bruke mat for å opprettholde kroppstemperaturen sin. I tillegg får du mer mat ut av insekter enn du kan fra buskap, sier han.

Van Huis sier man eksempelvis får femti prosent kjøtt fra en ku, 35 prosent av kjøttet fra et lam og 80 prosent av kjøttet fra et insekt, blant annet fordi man kan spise mer av insektet.

Lager kokebok

Ifølge BBC er insekter storindustri flere steder i verden. Thailand avler 15.000 husholdninger sirisser, som skal bli til mat. I Sør-Afrika er mopane-orm-industrien verdt over 521 millioner norske kroner og i Nederland er det allerede flere selskaper som avler store biller, sirisser og markgresshopper.

LES OGSÅ:Gilde vil satse på Afrika-kjøtt

På tross av fordelene, tviler van Huis på at både nordmenn og andre vestlige forandrer matvanene sine over natten. Men forskeren, som begynte å holde foredrag om fordelene ved å spise insekter i Nederland for 15 år siden, mener han har klart å forandre matvanene i hjemlandet.

- Da jeg begynte fikk jeg en enorm respons fra pressen og nederlenderne. Men nå har flere firmaer begynt å selge insekter her, og vi holder på å lage en kokebok på engelsk, som forteller hvordan man skal tilberede insekter, sier han.

Kokeboken skal være ferdig om et år, og entomologene samarbeider med kokker om oppskriftene.

Stekes med urter og grønnsaker

- Insekter kan være veldig godt og jeg har besøkt 24 land hvor jeg har intervjuet folk og fått smake på mange forskjellige typer. Smaken kommer veldig an på hvordan det er tilberedt, men normalt blir insektene stekt med urter og grønnsaker, sier han.

LES OGSÅ:- Dropp kjøttet for miljøets skyld

Han ser for seg at det i fremtiden vil kunne komme firmaer som selger insekter som mat også i Norge. I mellomtiden er han bekymret for at folk som bor i tropiske områder vil adoptere det vestlige synet på insekter som mat.

- Det er lettere for dem å høste insekter fra naturen. Temperaturen er bedre og de finner oftere flere insekter på samme sted enn det vi kan gjøre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder