ANGREP: Israelske bombeeksperter undersøker restene av en rakett som torsdag ble avfyrt fra Gaza mot byen Ashkelon i Sør-Israel. Foto: AP

Israel i alarmberedskap etter rakettangrep

Forsvarstalsmann: Vi er forberedt på å slå tilbake

Israel skjerper sikkerheten ved Gaza-grensen etter tirsdagens rakettangrep - det første etter at våpenhvilen trådte i kraft i november.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tirsdag morgen ble det avfyrt en rakett fra Gazastripen mot det sørlige Israel. Raketten traff et område nær byen Ashkelon tidlig på morgenen og gjorde skade på en vei. Ingen personer ble skadet i angrepet.

Rakettangrepet er det første siden Israel og Hamas inngikk en våpenhvile i november i fjor, etter en åtte dager lang israelsk militæroffensiv mot Gazastripen. 177 palestinere og seks israelere ble drept før Egypt forhandlet frem en våpenhvile.

Stenger grensen

Etter det VG forstår skal angrepet ha kommet svært overraskende på Israel. Kilder i det israelske forsvaret bekrefter at Israel foreløpig er usikre på hvordan angrepet skal tolkes. De ulike sikkerhetstjenestene i landet jobber nå på spreng for å avdekke om militante grupper i Gaza nå planlegger flere rakettangrep.

Talsmann for det israelske forsvaret, major Arye Shalicar karakteriserer angrepet som et «alvorlig brudd på våpenhvilen», men understreker at Israel ikke er interessert i å trappe opp konflikten.

- De siste tre månedene har vært den roligste perioden på mange år. Vi håper det vil fortsette, men vi er forberedt dersom det er grupper som ønsker en eskalering av konflikten, sier Shalicar til VG.

SAMMENSTØT: Dødsfallet til en palestinsk mann som satt i israelsk fengsel har utløst voldsomme demonstrasjoner på Vestbredden de siste dagene. Foto: Reuters

Samtidig gjør president Shimon Peres det klart at Israel vil slå tilbake dersom rakettangrepene fortsetter.

- Stillhet vil bli møtt med stillhet, men hvis de angriper må de forvente en reaksjon, sier Peres i en pressemelding.

VIDEO: Hjemmet til Mohammed (12) ble bombet - Mads Gilbert tok VGTV med på sykehuset i Gaza

I tillegg skjerper Israel nå sikkerheten ved Gaza-grensen. Få timer etter angrepet ble grensestasjonen Kerem Shalom, som håndterer det meste av varetransporten mellom Israel og Gaza, stengt på ubestemt tid. Også ved den andre store grensestasjonen er det innført restriksjoner på grunn av sikkerhetssituasjonen, melder forsvaret.

Tar på seg skylden

Spenningen i området er stor etter at en palestiner døde i israelsk fangenskap lørdag. Militante palestinere fra Al-Aqsa-martyrenes brigader sier de sto bak angrepet, melder NTB.

- Som en foreløpig reaksjon på drapet av vår helt, fangen Arafat Jaradat, tar vi på oss ansvaret for å ha avfyrt en Grad-rakett mot Ashkelon klokka 6, heter det i en uttalelse fra gruppa som regnes for å ha være Fatah-bevegelsens væpnede fløy.

Forsvarstalsmannen ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra gruppen.

Våpensmugling

Samtidig hevder israelerne at våpensmuglingen til militante grupper i Gaza har økt de siste ukene. Israelsk etterretningsinformasjon viser at raketter og missiler blir smuglet gjennom tunnelene mellom Egypt og Gaza i deler, før de blir satt sammen og klargjort i Gaza.

Også råstoff til sprengstoff blir, ifølge israelerne, smuglet inn til kyststripen der Hamas har hatt kontrollen siden 2007.

STENGER GRENSEN: Israel har stengt grensestasjonen Krem Shalom mellom Israel og Gaza etter tirsdagens rakettangrep. Foto: AFP

Talsmenn for forsvaret har tidligere bekreftet overfor VG at Israel følger våpensmugling nøye, i samarbeid med egyptiske myndigheter.

Sammenstøt på Vestbredden

Rakettangrepet fra Gaza kommer etter flere dager med kraftige sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden i kjølvannet av fangedødsfallet.

Ifølge palestinske myndigheter avdekket obduksjonen seks brudd i nakken, ryggen, armene og beina, i tillegg til muskelskader og blåmerker i ansiktet og på kroppen. Palestinerne mener det er bevis for at 30-åringen ble torturert til døde. Både de palestinske selvstyremyndighetene og FN har krevd en uavhengig gransking av dødsfallet.

Tusenvis av palestinere fulgte mandag Jaradat til graven, og Fatah-bevegelsens væpnede fløy lover hevn, melder NTB.

- Denne forferdelige forbrytelsen vil ikke forbli ustraffet, heter det i en uttalelse fra Al-Aqsa-martyrenes brigader.

Frykter ny intifada

Israels innenriksminister Avi Dichter, som tidligere ledet sikkerhetstjenesten Shin Bet, frykter at fangedødsfallet skal utløse en ny palestinsk intifada.

- Dødsfall er nesten en sikker oppskrift på en skarpere opptrapping, sa han til israelsk radio mandag.

Shalicar ønsker ikke å spekulere i om det er noen sammenheng mellom opprøret på Vestbredden og dagens rakettangrep fra Gaza.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder