FANGET: Foreldrene til den israelske soldaten Gilad Shalit demonstrerer utenfor statsministerens kontor i Jerusalem. Foto: AFP

Mubarak: - Syria betaler Hamas for å holde israelsk soldat fanget

(VG Nett) Syria og Qatar skal ha tilbudt Hamas 50 millioner dollar for å holde den israelske soldaten Gilad Shalit fanget i Gaza.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det kommer fram i en rapport fra et møte mellom den egyptiske presidenten Hosni Mubarak og den amerikanske generalen David Petraeus i juli 2009.

Ifølge referatet fra møtet, som VG Nett har fått tilgang til via varslernettstedet WikiLeaks, skal Mubarak ha kommet med svært alvorlige anklager mot Syria og Qatar.

LES OGSÅ: Hamas lover livstegn fra fanget israelsk soldat

Den offisielle versjonen er at de to landene skal ha samarbeidet blant annet med franske myndigheter for å forhandle frem en løslatelse av den israelske soldaten som har sittet i Hamas-fangenskap siden sommeren 2006.

I møtet med den amerikanske generalen hevder Mubarak tvert imot at Syria og Qatar skal ha forsøkt å sabotere de egyptiske forsøkene på å få på plass en utleveringsavtale for Shalit.

- Ligg lavt

Ifølge Mubarak skal Qatar og Syria blant annet ha tilbudt Hamas 50 millioner dollar for å holde Shalit fanget. Det fremgår ikke av dokumentet når dette tilbudet skal ha blitt fremsatt eller hvordan Hamas reagerte på tilbudet.

Samtidig understreket Mubarak at han i møter med den israelske forsvarsministeren Ehud Barak, skal ha rådet israelerne til å «ligge lavt» i spørsmålet om Shalit.

Israels forsvarsminister: - Bare én person har behov for nødhjelp i Gaza

Gilad Shalit ble tatt til fange av militante palestinere som gikk til angrep på en av den israelske hærenes stillinger på israelske side av grensen i 2006, og han har siden sittet i fangenskap på Gazastripen.

Foreldrene til Shalit har helt siden sønnen ble tatt til fange kjempet en hard kamp for at han ikke skal bli glemt, og de har flere ganger rettet krass kritikk mot den israelske regjeringen, med anklager om at de ikke gjør nok for å få han hjem.

Saken fortsetter under bildet!

ANKLAGER: Egypts president Hosni Mubarak anklager Qatar og Syria for å ha tilbudt Hamas penger for å holde på den israelske soldaten Gilad Shalit. Foto: AFP

Diplomatisk spill

Ambassadedokumentene avslører at Egypt har deltatt aktivt i det diplomatiske spillet rundt å få den israelske soldaten frigitt. Ifølge dokumentene skal den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman, som nylig ble utnevnt til visepresident, ha spilt en sentral rolle i forhandlingene. Både Suleiman og president Mubarak selv skal i møter med amerikanske tjenestemenn ha hevdet at både Qatar og Syria skal ha støttet Hamas økonomisk.

Forholdet mellom Egypt og de to andre arabiske landene har lenge vært svært anstrengt. Blant annet skal Egypt ha anklaget Qatar for å ha hjulpet Hamas i å ta makten i Gaza sommeren 2007.

LES OGSÅ: Shalits familie i hemmelig hjelpemøte med Støre

Dette blir blankt avvist av Qatars statsminister Hamad Bin Jassim Al Thani. I et intervju med tv-kanalen Al Jazeera i juni 2009 hevdet statsministeren at anklagene fra de egyptiske lederne kun var et forsøk på å ta oppmerksomheten bort fra de indre urolighetene i landet.

Av dokumentene VG Nett har fått tilgang til kommer det også fram at Egypt har vært under sterkt press for å stanse smuglingen gjennom tunnelene som går mellom Egypt og Gaza. I møtet med David Petraeus skal Mubarak ha understreket at Egypt er «svært aktive» for å stanse smuglingen, blant annet ved å bygge en mur i grenseområdet.

- Vi forsøker å stanse våpensmuglingen, men vi er overbevist om at de fleste av våpnene som kommer inn i Gaza kommer sjøveien, skal Mubarak ha sagt ifølge rapporten.

Ønsker utveksling

Hamas ønsker å utveksle Shalit mot flere hundre palestinske fanger som sitter i israelske fengsler, men så langt har den israelske regjeringen avvist kravene. Flere av fangene på listen til Hamas er dømt for terrorangrep mot Israel, og den israelske sikkerhetsorganisasjonen Shin Bet har advart mot at disse trolig vil fortsette angrep på landet dersom de blir løslatt.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor Shilat blir holdt fanget, men israelske forsvarskilder VG Nett har vært i kontakt med, mener han trolig blir flyttet rundt til forskjellige skjulesteder på Gazastripen.

Ønsker ikke å kommentere

En militær redningsaksjon har blitt avskrevet som nærmest umulig å gjennomføre. Israelsk etterretning tror Shalit er utstyrt med en slags bombe som vil bli utløst, og dermed trolig ta livet av både soldaten og hans redningsmenn, dersom noe prøver å frigi ham.

Det israelske forsvaret ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene om Qatar og Syrias samarbeid med Hamas.

- Gilad Shalit ble kapret og har sittet fanget i snart fem år uten noe form for menneskerettigheter. Det er trist å høre at hans navn igjen er involvert i nyheter eller rykter som ikke fremmer hans hjemkomst, heter det i en uttalelse fra det israelske forsvaret.

- En dårlig kilde

Kjetil Selvik ved Fafo mener Mubarak kan ha store interesser i å villede amerikanerne med informasjon om Gilad Shalit.

- Min første reaksjon er at Mubarak ikke er en god kilde. Syria er en erkefiende fra Den kalde krigen. Og forholdet til både Syria og Hamas er dårlig. Mubarak gikk også i bresjen for å gi Hizbollah skylden for krigen i 2006. Så han er ikke en god kilde for dette, sier Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik i Fafo til VG Nett.

Han mener det er vanskelig å si om det er hold i påstandene, og om Syria kunne tenkes å betale for å holde Shalit fanget

- Det er umulig å spekulere i. De koordinerer med Hamas på de områdene de koordinerer med Hamas. Men om det faktisk har noe for seg i dette spesielle tilfellet, er umulig å kommentere, sier Selvik.

- Syria har lenge prøvd å få til fredssamtaler med Israel. Det kan tenkes at Mubarak ville hindre dette, med å gi denne informasjonen til amerikanerne, mener Selvik.

Les også

 1. Israel: Støres Hamas-kontakt skader fredsarbeidet

  Enhver kontakt med Hamas undergraver en tostatsløsning og svekker utsiktene for en løsning mellom partene i…
 2. Palestinerne vil ha Betlehem på verdensarvlisten

  Den palestinske selvstyremyndigheten vil lansere en kampanje for å få Betlehem på UNESCOs verdensarvliste.
 3. - Eksplosjonen skyldtes en gasslekkasje

  (VG Nett) Egyptiske myndigheter sier eksplosjonen i gassterminalen skyldtes en gasslekkasje.
 4. Jordans konge sparker regjeringen

  Kong Abdullah har sparket statsminister Samir Rifai og innsatt Marouf Bakhit som ny regjeringssjef.
 5. President Assad langer ut mot ledere i regionen

  Midtøsten har stagnert og lederne i regionen må oppgradere seg selv og sine samfunn for å holde tritt med folkets…
 6. Israel ber Vesten støtte Mubarak

  Israel oppfordrer Vesten om å støtte regimet til Egypts president Hosni Mubarak.
 7. - Palestinske ledere var villige til å likvidere sine egne

  Palestinske ledere har samarbeidet tett med Israel i jakten på militante og har ikke veket tilbake for likvidasjoner.
 8. Knuser drømmen til de palestinske flyktningene

  Palestinernes president Mahmoud Abbas knuser drømmen til millioner av palestinske flyktninger om en dag å kunne vende…
 9. Israel forbereder seg på ny Gaza-krig

  (VG Nett) Det israelske forsvaret ber innbyggerne i Tel Aviv forberede seg på at byen kan bli et mål i en ny krig mot…
 10. - Israel ville bytte bort egne borgere

  Israelske forhandlere skal i hemmelighet ha foreslått at områder hvor det bor mange arabiske israelere, kunne innlemmes…
 11. - Israel ble tilbudt nesten hele Øst-Jerusalem

  (VG Nett) Lekkede dokumenter fra fredsprosessen i Midtøsten avslører nye detaljer om den betente konflikten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder