NEKTER FOR VOLDTEKT: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skal ifølge kvinnene som nå har anmeldt ham ha forsøkt å ha ubeskyttet sex med dem. Nederst til høyre er et bilde som er tatt av kondomet i forbindelse med etterforskningen. Foto: Camera Press/ Privat

Her er kondomet som skaper hodebry for Assange

(VG Nett) Dette kondomet er et sentralt bevis i saken til voldtektssiktede Julian Assange.

  • Kari Tone Flågen
  • Ingar Johnsrud
  • Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

VG og VG Nett har fått tilgang til avhørene av voldtektsanmeldte Julian Assange - og hele historien om hvordan to svenske kvinner begge havnet til sengs med den omstridte WikiLeaks-grunnleggeren og kvinnebedåreren Julian Assange.

Bare noen få dager etter at samleiene fant sted, anmeldte kvinnene ham for voldtekt, trakassering og tvang.
I dag befinner den voldtekssiktede 39-åringen, som har ertet på seg statsoverhoder verden over med sine mange lekkasjer av sensitive dokumenter, seg i Beccles i Storbritannia. Med elektronisk fotlenke og daglig meldeplikt for politiet lever han fortsatt med konsekvensene av det mye omtalte Stockholms-besøket.

Voldtektsanklagene har preget nyhetsbildet verden over etter at de ble kjent. To dager etter at kvinnene anmeldte Assange, ga søkeordene «Assange» og «rape» over en million treff på Google. Nå gir samme søk over 23,8 millioner treff.

Les alt om WikiLeaks her

Et av spørsmålene som Stockholms-politiet nå etterforsker er hvorvidt Assange med viten og vilje sørget for å rive i stykker kondomet han brukte under samleiet med den yngste av de to kvinnene som har anmeldt ham. Kondomet er blitt så sentralt i anklagene mot ham at politiet har hyret inn en egen sakkyndig for å vurdere kondomet som Julian Assange skal ha brukt under samleiet de to hadde den 13. august i år.

Har du tips eller innspill til Wikileaks-avsløringene? Kontakt oss her

- Overbevist

For etter samleiet skal kvinnen ha oppdaget at kondomet ikke kunne ha vært tett.

- Kvinnen er overbevist om at Assange slet i stykker kondomet med vilje og deretter fortsatte samleiet med etterfølgende utløsning, heter det i rapporten som er skrevet etter avhøret av kvinnen den 20. august i år.

I politiavhøret forteller kvinnen at Assange under samleiet begynte å fikle med kondomet - og at hun hørte en lyd som gjorde henne redd for at han forsøkte å ta det av.

Selv stiller Assange seg helt uforstående til anklagen om at han skal ha revet i stykker kondomet med vilje, etter at han i forkant av samleiet skal ha motsatt seg å bruke kondom.

LES OGSÅ: - Assange rev av meg klærne

«Gjennomgående skader»

Stockholms-politiet har hyret inn en sakkyndig ved Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Sverige til å vurdere skadene på kondomet som Assange brukte under samleiet.
I rapporten som den sakkyndige har skrevet, kommer det frem at kondomet har «gjennomgående skader i den fremste delen, med små riper i nærheten av skaden». Skaden skal ikke være av en slik karakter at det vitner om bruk av et verktøy, ifølge vedkommende som har undersøkt kondomet.

- Testresultatet taler for at skaden i den fremste delen av kondomet kommer av at kondomet er blitt slitt i stykker, heter det i rapporten.

Rapporten konkluderer videre med at resultatet av undersøkelsen er innenfor den såkalte «Grad+2», som ifølge SKL betyr at det er liten sannsynlighet for at det finnes noen annen forklaring enn hypotesen.

Rapporten sier ingenting om skaden kan skyldes at Assange egenhendig har forsøkt å ødelegge den, eller om det kan ha skjedd som følge av et uhell.

LES OGSÅ: - Jeg ble advart mot sexfeller

Artikkelen fortsetter under bildet

ØSLATT: Julian Assange forlater politistasjonen der han må melde seg hver dag etter at han ble løslatt mot kausjon. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

- Rev av kvinnen klærne

Den fornærmede kvinnen og Assange har helt ulike versjoner av kvelden de hadde sammen i kvinnens knappe 25 kvadratmeter store leilighet i Stockholm, som kvinnen tilbød seg at Assange kunne overnatte i mens han var i Stockholm.

- Alt var frivillig, hevder Assange i avhør hos politiet.

- Assange var voldsom og hardhendt. Jeg ville egentlig be ham om å stoppe, hevder kvinnen.

- Rockestjernefenomen

Ifølge avhørsdokumenter som VG Nett har fått tilgang til, tegner venner og bekjente av Assange et bilde av en mann som nærmest en dyrisk tiltrekningskraft på kvinner - og som vet å utnytte sin status.

- Han tiltrekker seg vanvittig med kvinner. Altså, det er bemerkelsesverdig. Det er vel et slags rockestjernefenomen, sier en av de avhørte til svensk politi.

I forkant av samleiet skal Assange ifølge kvinnens forklaring ha revet av henne klærne til tross for at hun forsøkte å kle på seg igjen.

Til slutt skal kvinnen ha gitt opp - ifølge henne selv fordi hun følte det hadde gått for langt til at hun kunne si nei.

Hun forklarer til politiet at hun flere ganger forsøkte å få tak i et kondom, men at Assange stoppet henne ved å holde fast armene og bena hennes.

- Til slutt følte kvinnen seg helt gråtkvalt da hun ikke klarte å få tak i et kondom som hun forsøkte å strekke seg etter, heter det i avhørsrapporten.

- Gned seg mot kvinnen

Mens kvinnen selv hevder at dette var den første og siste gangen hun hadde sex med Assange, hevder Assange det motsatte.

- Vi hadde sex flere ganger i tidsrommet mellom den 13. august og 14. august, sier Assange i politiavhøret.

Kvinnen forklarer til politiet at hun hadde et anstrengt forhold til Assange etter dette.

- Ifølge kvinnen skal Assange ha gjort flere seksuelle tilnærmelser mot henne hver dag etter kvelden da de hadde sex. Ved et tilfelle kledde Assange av seg alle klærne på underkroppen og gned seg mot kvinnen.

Også dette er en del av siktelsen mot Assange.

Dagen etter at Assange og kvinnen hadde sex, møtte Assange den andre kvinnen som få dager etter troppet opp på den lokale politistasjonen sammen med den andre kvinnen etter at Assange hadde nektet å la seg HIV-teste.

Kvinnen skal nemlig ha vært livredd for at Assange, som var kjent for sine mange kvinnehistorier, hadde smittet henne med noe.

Også hun forteller at WikiLeaks-grunnleggeren hadde vært svært motvillig til å bruke beskyttelse under samleiet.

LES OGSÅ: Norsk selskap stanser WikiLeaks-penger

- Holdt fest for Assange

Den 39 år gamle WikiLeaks-grunnleggeren nekter for at han har begått noen overgrep mot de to kvinnene, og er nå løslatt mot kausjon i påvente av utlevering til Sverige.

Assanges advokater har understreket at kvinnen som nå har anmeldt ham for å ha ødelagt kondomet mens de hadde sex, til tross for anklagene, holdt en fest for ham og fortsatte å la ham bo i leiligheten sin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder