VENTER: Hamas-leder Ismail Haniyeh (med flagg) ventet lørdag i havneområdet i Gaza by på konvoien som er på vei fra Kypros. Ifølge organisasjonen Free Gaza vil konvoien tidligst være fremme søndag. Foto: Reuters

Erling Folkvord måtte gi opp Gaza-aksjon

Bare tre personer fikk lov av tyrkiske myndigheter til å slå seg sammen med aksjonistene som seiler mot Gazastripen. Erling Folkvord ble stående igjen på kaia.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Rødt-politiker og tidligere stortingsrepresentant Erling Folkvord var med i gruppen som sto fast i Kypros kort tid før den såkalte frihetsflåten skulle seile mot Gazastripen lørdag. Men han ble stående igjen på kaia da båten Challenger la fra kai for å slutte seg til flåten rett før klokken 17 lørdag.

Bare tre medlemmer av gruppen på rundt 15 personer fikk tillatelse av tyrkiske myndigheter til å seile ut i internasjonalt farvann for å slutte seg til aktivistene. Flåten lå lørdag rundt 120 nautiske mil fra Gaza-kysten.

For ikke å forsinke flåten med flere forhandlinger med myndighetene valgte gruppen å godta at bare den svenske forfatteren Henning Mankell, riksdagsmedlemmet Mehmet Kaplan og legen Victoria Strand fikk bli med båten ut til flåten.

- Dette var til slutt gruppas eget forslag. De tre har de egenskapene denne kampanjen trenger, sier Folkvord til NTB.

- Israelsk press

Det knyttet seg lørdag stor spenning til om frihetsflåten via sjøveien skulle klare å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. Skipene i konvoien har med seg store mengder hjelpesendinger innbyggerne på Gazastripen og 700 aktivister.

Folkvord er sterkt kritisk til israelske myndigheter, som han beskylder for å ha lagt utilbørlig press på både gresk- og tyrkisk-kypriotiske myndigheter for å hindre aktivistene på slutte seg til flåten. Han mener dette blant annet har resultert i at politiet har fotfulgt gruppen og overvåket dem fra lufta med helikopter.

Politiet skal minst tre ganger ha hindret aktivistene i å gå legge fra kai.

- Begrensningene på vår bevegelsesfrihet bidrar bare til å ytterligere rette verdens oppmerksomhet mot den langvarige og totale begrensningen av Gaza-beboernes bevegelsesfrihet, sier Henning Mankell i en pressemelding fra organisasjonen Ship to Gaza.

Mistenker sabotasje

Minst to av båtene i flåten fikk tekniske problemer på Kypros. Ifølge Audrey Bomse i organisasjonen Free Gaza har to av båtene fått problemer med hydraulikken i styringssystemene, og siden dette skal ha skjedd under «mistenkelige omstendigheter», mistenker arrangørene at båtene er sabotert.

Konvoien skal sette kurs mot det Hamas-kontrollerte Gaza lørdag, men regner ikke med å være fremme før søndag.

- Det er fordi vi ikke vil ta oss inn til Gaza i mørket, sier Bomse.

Den israelske hæren har sagt at den vil bruke makt for å stanse konvoien.

Hamas-leder Ismail Haniyeh sier ifølge avisa Haaretz at palestinerne har vunnet dersom Israel «opptrer som pirater» og angriper konvoien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder