FLAGG: Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin planter USAs flagg på måneoverflaten. Innfelt: Raketten Saturn V blir skutt ut i rommet 16. juli 1969 som frakteskip for Apollo 11. Foto: AKG Images/Scanpix

FLAGG: Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin planter USAs flagg på måneoverflaten. Innfelt: Raketten Saturn V blir skutt ut i rommet 16. juli 1969 som frakteskip for Apollo 11. Foto: AKG Images/Scanpix

Nye bilder av de første skritt på månen

Australske kilder presenterer ukjente filmopptak fra månelandingen

(VG Nett) 21. juli 1969 mottok en australsk romfartsstasjon til nå ukjente bilder fra månelandingen.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De viser astronautene Neil Armstrong og Edwin «Buzz» Aldrin da de forlot Apollo 11 og steg ned på måneoverflaten. Filmbiten vil bli presentert neste uke. Det melder vitenskapsnettstedet PhysOrg. De skriver at filmen bare varer noen minutter, og at den har vært tapt i arkivene i over 40 år.

John Sarkissian, som har hatt ansvar for å finne og restaurere den savnede filmrullen med opptak fra månen, sier at filmen var i slett forfatning da den nylig ble gjenoppdaget. Nå er den restaurert og viser klarere og andre bilder enn de som tidligere er publisert fra amerikansk side, mener han.

Samarbeidet med NASA

Filmen viser de første minuttene av Armstrongs nedstigning, som ikke ble fanget opp av NASA i USA fordi de på det tidspunktet fremdeles slet med å få inn et godt signal fra verdensrommet.

Australske teleskop var en viktig bidragsyter til Apollo 11-toktet. Blant annet skulle de motta TV-signaler. Det gjorde de, mens NASA fremdeles lå «bak horisonten» fordi Armstrong startet sin vandring litt for tidlig, ifølge artikkelen på PhysOrg.

God kvalitet

NUMMER TO: «Buzz» Aldrin var den andre som steg ned på månen - etter Neil Armstrong. «Uheldige» Michael Collins måtte holde seg i moderskipet Columbia, for å ta i mot sine to venner, da deres oppdrag var avsluttet. Foto: Neil Armstrong/Scanpix

Historikeren og astronomen Sarkissian forteller at de til nå usette minuttene nå er av meget god kvalitet.

- NASA brukte signaler som kom til deres stasjon Goldstone i California. De hadde stilt inn sine antenner feil. Fra signalene vi mottok i Australia, kunne vi tydelig se Armstrong. I det som er vist tidligere, kan man knapt se ham. Man ser noe sort. Det er Armstrongs ben.

Prisutdeling

Det restaurerte klippet vil bli vist under en prisutdeling til magasinet Australian Geographic onsdag 6. oktober. «Buzz» Aldrin vil være æresgjest.

Det ligger en lengre detektivhistorie bak letingen etter den forsvunne filmrullen, og Sarkissian forteller at filmstubben ble restaurert ramme for ramme for så å bli overført til digitalt format.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder