Polititeori: Snek seg inn med falske dokumenter: Draps og voldsetterforskere har saken til aktivist-Nora

(VG Nett) Danske etterforskere som vanligvis tar seg av drap, ran og annen alvorlig voldskriminalitet har fått saken til norske Nora (34) på bordet.

  • Lars Akerhaug
Publisert:

Saken til klimaaktivisten Nora Christensen (34) er flyttet til seksjon for personfarlig kriminalitet, som vanligvis etterforsker drap, ran og grove voldssaker i København, bekrefter politiet i København.

- Det handler om hvor vi har mulighet til å etterforske saken, sier sjefspolitiinspektør Per Larsen fra politiet i København til VG Nett, som understreker at politiet fra dag én har sett svært alvorlig på saken.

Norske Nora Christensen (34) og de andre klimaaktivistene snek seg inn på Christiansborg slott mens Dronningen og drøssevis av statsledere var tilstede.

Les også:Ber om UD-hjelp til Greenpeace-Nora

Jakter flere

Nå mistenker det danske politiet norske Nora for å ha brukt falske dokumenter for å snike seg inn på slottet i København.

- ALVORLIG SAK: Sjefspolitiinspektør Per Larsen. Foto: Aftenposten

- Det alvorlige i saken ligger i at man skaffer seg adgang til et lukket område på en meget sofistikert måte, som omfatter et gedigent dokumentfalsk, når det har foregått på Christiansborg slott, det i seg selv er også forsterkende, mener Larsen. Greenpeace har tidligere avvist at det ble brukt falske dokumenter for å få aktivistene inn på slottet.

Politiet har varetektsfengslet Nora fordi de mener alle spor i saken ikke er avdekket.

- Man vil ikke ødelegge det som kan finnes av spor.

- Kan det være aktuelt å pågripe flere?

- Det kan godt tenkes, sier Larsen, som ikke ønsker å uttale seg om detaljene i etterforskningen.

Se video:Her blir den norske Greenpeace-aktivisten kastet ut av slottet

Anket

Nå er norske Nora fengslet i tre uker med brev og besøksforbud etter at hun og den spanske lederen av Greenpeace snek seg inn på slottet for å demonstrere mot klimatoppmøtet.

- Hele saksforløpet har etter min mening blitt skrudd opp til noe hysterisk. Det dreier seg om at politiet føler at de har blitt lurt fordi deres forberedelser ikke har fungert, det har ikke noe med hva de har gjort, sier Noras danske forsvarer Jacob Arrevad.

SAVNER KONA: Den danske Greenpeace-aktivisten Mads Christensen får ikke feire jul med sin norske kone Nora. Foto: Greenpeace

Forsvareren har levert en anke til den danske lagmannsretten, som vil sende et skriftlig svar på om de opprettholder varetektsfengslingen på fire uker eller ikke.

Les også:Nora må tilbringe jula på cella

Får ikke treffe mamma

Barna til norske Nora er nå lei seg fordi de ikke får treffe moren før jul. Hennes danske ektemann Mads Christensen har fått beskjed av politiet om at det ikke er noen grunn til å kontakte politiet for et besøk før etter jul.

Vi synes selvsagt alle det er trist at vi ikke skal feire jul med Nora, sier Christensen. Familiens to barn, en jente (2) og en gutt (7) feirer nå jul hos farmor.

- Den yngste forstår ikke hva som har skjedd, sier Christensen.

Les også:Noras sønn (7) er stolt av mamma

KREVDE KLIMA-HANDLING: Norske Nora Christensen klerte å komme inn på statsledermiddagen. Foto: AFP

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder