FANT LIVBÅTEN: Torsdag kveld ble livbåten som tilhører «Berserk» funnet i Sørishavet. Fredag morgen ble ytterligere tre gjenstander som trolig stammer fra livbåten funnet. Foto: Barbara Veiga, Sea Shepherd

Nytt helikoptersøk etter «Berserk» akkurat nå

Talsmann for «Berserk»: - Vi er utrolig takknemlige for innsatsen til Sea Shepherd

(VG Nett) Klokken 21.15 lettet igjen helikopteret fra skipet «Steve Irwin» for å søke etter de savnede nordmennene i Sørishavet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Hvalfangstaktivistene fra Sea Shepherd, med kaptein Paul Watson ved roret, har søkt etter seilbåten «Berserk» så å si kontinuerlig siden onsdag kveld.

- Helikopteret lettet fra dekk og styrte mot Franklin Island klokken 21.15. Der vil vi gjøre et nytt søk etter seilbåten, sier styrmann Malcolm Holland til VG Nett.

Øya, som ligger ved munningen av McMurdo-stredet, er det siste av de fire avtalte ankringsplassene til «Berserk» som ikke er gjennomsøkt.

- Det er dårligere værforhold i dag enn i går, og vanskeligere å se små gjenstander i vannet. Men vi skal gjøre så godt vi kan, sier Holland.

LES OGSÅ: Søker på nye steder etter informasjon fra Jarle Andhøy

Mulig møtested

I natt fant «Steve Irwin» en redningsflåte fra den norske seilbåten, og tidligere i dag fant de en flåte og flere norskproduserte vannflasker, som sannsynligvis har vært stuet ombord i flåten.

Samtidig som søket fortsetter, er skipper Jarle Andhøy og besetningsmedlem Samuel Massie på vei tilbake til kysten, etter å ha vært på Sydpolen. De skulle etter planen møte de tre andre ombord på Berserk etter endt polferd.

- Jeg har ikke vært i kontakt med Jarle i dag, det har ikke vært mulig å komme gjennom på satelittelefonen. Men jeg vet at han snakket med Hovedredningssentralen natt til fredag ved 02.30-tiden, og at han da fikk vite at flåten var funnet. Han ba da om at det skulle gjøres et søk ved Franklin Island, som var et av fire mulige møtesteder mellom «Berserk» og de to på land, sier advokat Nils Jørghen Vordahl, som er talsmann for Andhøy.

(Artikkelen fortetter under bildet)

HER SEILTE DE: Grafikken viser hvilken rute «Berserk» tok og hvor de var da de sendte ut nødsignalet. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

LES OGSÅ: - Alt tyder på at båten er sunket

Takker aktivistene

Vordahl har fortsatt ikke gitt opp håpet om at den norske seilbåten har funnet en nødhavn, eller at de har gått ut i rom sjø for å ri av stormen som herjet Rosshavet mandag, da de utløste nødpeileren sin.

Han understreket at de er utrolig takknemlige for hjelpen fra hvalfangeraktivistene.

- Jeg vil gjerne få takke Sea Shepherd, Paul Watson og mannskapet på «Steve Irwin» for den uvurderlige innsatsen de har gjort. Helikopterpilotene deres har flydd nesten uten stopp i to dager, og mannskapet har gjort mer enn noen kan forvente. Jeg kan ikke få uttrykt hvor takknemlige vi er, sier Vordahl.

LES OGSÅ: - Vi har funnet vannflasker og padleårer

Sendte nødsignal

Seilbåten «Berserk» sendte ut et nødpeilesignal klokken 05.20 natt til mandag norsk tid.

Da var det et mannskap på tre ombord på båten, mens kaptein Andhøy og 18-åringen Samuel Massie hadde gått i land for å kjøre til Sydpolen på motoriserte beltebiler.

Søket etter seilbåten har vært igang siden onsdag kveld, og et område på rundt 4.000 kvadratkilometer har vært gjennomsøkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder