FORLATER JOBBEN: Her er Silvio Berlusconi på vei ut av presidentpalasset i Roma etter å ha informert presidenten om at han trekker seg som Italias statsminister. Foto: Ap

FORLATER JOBBEN: Her er Silvio Berlusconi på vei ut av presidentpalasset i Roma etter å ha informert presidenten om at han trekker seg som Italias statsminister. Foto: Ap

Silvio Berlusconi til sin egen TV-kanal: - Jeg går av

Nektet å gå av mandag - trakk seg på tirsdag ** Børsjubel etter Berlusconis avgang

(VG Nett) Italias statsminister Silvio Berlusconi (75) går av etter å ha mistet støtten hos de folkevalgte i landet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Berlusconi ringte tirsdag kveld selv inn til Kanal 5, den største av hans tre TV-kanaler, og bekreftet at han går av.

- Jeg innser at jeg ikke har flertall lenger. Jeg vil derfor gå av for at det senere vil bli holdt valg, sa Berlusconi.

BAKGRUNN: Silvio - skandalenes mann

- Regjeringen vil gi finansmarkedene et tegn på at vi tar situasjonen alvorlig, sa han videre ifølge NTB.

Amerikanske aksjekurser spratt til værs etter at Italias statsminister Silvio Berlusconi kunngjorde sin avgang, skriver NTB.

Etter å ha falt tidligere på dagen, steg verdien av aksjene på industriindeksen Dow Jones da Italias omstridte leder ga etter for presset og kastet inn håndkleet. Beslutningen skapte åpenbart optimisme hos investorene, og indeksen endte med en oppgang på 0,85 prosent til 12.170,41 poeng.

Teknologitunge Nasdaq gikk opp 1,20 prosent, mens den bredere indeksen S & P 500 steg med 1,17 prosent.

Italias president Giorgio Napolitano varslet Berlusconis avgang tidligere tirsdag kveld.

VG Debatt:«Under Berlosconi hadde Italia den tredje laveste veksten i verden. Han må jo regnes som en fiasko.» Delta i debatten her!

Ifølge en uttalelse fra presidenten skal Berlusconi bli sittende til den nye budsjettreformen er endelig vedtatt.

Skjebnedagen endte i avgang

«Når dette er gjennomført vil statsministeren overlevere sitt mandat til statsoverhodet som vil fortsette med de nødvendige konsultasjoner, som innebærer å overvåke posisjoner og forslag fra alle politiske krefter» står det i uttalelsen.

E24: Sigbjørn Johnsen svært bekymret for Italia

I utgangspunktet var det ventet at arbeidet med den nye budsjettreformen ville være gjennomført i løpet av måneden, men nå kan arbeidet bli fremskyndet som følge av Berlusconis avgang.

Tirsdag var på forhånd ventet å bli en skjebnedag for Silvio Berlusconi. Under en avstemning i den italienske nasjonalforsamlingen måtte Berlusconi kjempe for å få gjennom den nye budsjettreformen.

- Ikke tillit

Avstemningen ble ansett å være en tillitsvotering for Berlusconi. I avstemningen fikk Berlusconi 308 av 630 representanters støtte, og han har dermed ikke lenger den nødvendige tilliten for å fortsette som landets statsminister.

Italia-ekspert Audun Urke mener at Berlusconi kan ha fått et ultimatum om å skrive ut nyvalg eller gå av, fordi markedet ikke lenger hadde tillit til ham.

- Han føler nok ikke lenger at regjeringskoalisjonen har tillit til ham. Tidligere har han kunnet trekke i trådene og gi sine allierte det de vil ha. Men nå er problemet rett og slett at det er han som er statsminister, sier Urke til VG Nett.

- En strateg

Men han sier at det likevel ikke er sikkert at Berlusconi med dette har sagt sitt.

- Det kan hende at dette bare er et løfte for å roe ned gemyttene. Han er en strateg, sier Urke.

- Men det er lite sannsynlig, jeg tror nok at han mener det. Men han vet jo at lover ikke alltid blir vedtatt i nasjonalforsamlingen.

Kan bli statsminister igjen

Italia-kjenneren forklarer at Berlusconi med å gå av kan håpe å få opposisjonen til å godta stramme innsparinger i Italias nasjonalbudsjett.

- Antagelig vil han forsøke å stable noe på fote og deretter sikre sentrumspartienes stemmer ved å love å gå av.

- En plan b kan være at han går av, får nyvalg og danner en ny regjering med flere partier. Da vil han igjen bli statsminister, sier Audun Urke til VG Nett.

Opposisjonen i Italia truet tirsdag med å stille mistillitsforslag mot Berlusconi på onsdag, noe de etter alt å dømme ville fått flertall for.

Bare få timer senere kommer altså nyheten om at Berlusconi går av.

Nektet å gå mandag

Senest i en melding på sin offisielle Facebook-side mandag ettermiddag skrev Berlusconi at han ikke hadde tenkt seg bort fra statsministerstolen.

LES SAKEN: Berlusconi på Facebook: - Ryktene er grunnløse

«Ryktene om min avgang er grunnløse», skrev han.

To anerkjente italienske journalister meldte mandag morgen at Berlusconi ville gå av i løpet av dagen. De to journalistene skal også være personlige venner av Berlusconi.

Udemokratisk

Men den italienske statslederen avkreftet altså påstandene mandag ettermiddag.

Mandag kveld publiserte Berlusconi nok en statusoppdatering på Facebook. Der skriver han at det ville være udemokratisk om han skulle gå av nå.

«Gå framover. Vi må være klare til å kjempe, fordi dersom det skulle være en omrokkering med en ny regjering, som ikke er valgt, med venstrepartiene, så ville det være det motsatte av demokrati», skrev Berlusconi.

VG Nett kommer med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder