FRIKJENT: Robert Dewey er en fri mann etter 18 år i fengsel. Nå skal han kjøre motorsykkel. Foto: Reuters / NTB scanpix

Robert fengslet i 18 år - var uskyldig dømt

Nå vil han kjøre motorsykkel og skaffe seg en hund

(VG Nett) Robert Dewey (51) var dømt til livstid for drap og voldtekt. 18 år senere viser en DNA-test at han var uskyldig.

  • Målfrid Bordvik

Robert Dewey var 33 år gammel da han ble sendt i fengsel, dømt for å ha drept og voldtatt en 19 år gammel kvinne i Colorado i 1994. Mandag denne uken ble Dewey en fri mann etter at nye DNA-undersøkelser peker mot en annen gjerningsmann.

Da dommeren erklærte Dewey for å være en fri mann, kom det et forsiktig smil fra 51-åringen, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Mye å ta igjen

Han fortalte journalistene som var til stede at han nå bare vil slappe av, kjøre motorsykkel og tilbringe tid med familien.

Han sa ikke noe om hvor han vil kjøre med motorsykkelen.

- Så lenge det er i vinden, er jeg lykkelig, sier han.

- I motsetning til hva mange tror, så stopper ikke verden mens man er i fengsel. Jeg har mye å ta igjen, sier Dewey.

Dewey ble i 1996 dømt til livsvarig fengsel for drapet på Jacie Taylor. 19-åringen ble funnet drept i et badekar. Dewey har hele tiden nektet straffskyld og sa i retten at en morder var på frifot.

Datidens DNA-teknologi ga motstridende informasjon. En gjenopptakelseskommisjon ved riksadvokatens kontor i Colorado tok i fjor opp igjen Deweys sak. De nye og mer avanserte DNA-testene avslørte at Dewey var uskyldig.

Pekte ut annen drapsmann

DNA-testene pekte i stedet ut Douglas Thames, en nabo av Taylor, som den egentlige drapsmannen. Thames soner allerede en livstidsdom for et drap begått i 1989.

Dewey har tatt til orde for at DNA-bevis bør gjennomgås i flere gamle saker, ettersom han frykter flere kan være uskyldig dømt.

Han forteller at han har hatt mange tunge tanker i løpet av fengselsperioden, men at han forsøkte å tenke positivt. Nå vil han starte på nytt og finne seg en jobb.

Han sier han ikke er sint etter å ha blitt uskyldig dømt.

- Hva godt skulle det gjøre meg? Nå skal jeg gå ut og ta på et tre, skaffe meg en hund og kysse kjæresten min, sier Dewey, ifølge BBC News.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder