Biden: Alle voksne amerikanere kan stille seg i vaksinekø innen 19. april

Tirsdag kveld annonserte USAs president Joe Biden at alle voksne amerikanere vil kunne stille seg i vaksinekø innen 19. april. Presidenten advarte også mot å tro at USA har nådd enden av tunellen i kampen mot coronaviruset.

Av 

Kristoffer Solberg

Publisert:

– I går nådde vi over 150 millioner vaksinedoser satt i løpet av de første 75 dagene til min administrasjon, sa Joe Biden under en pressekonferanse tirsdag kveld.

USAs president Joe Biden åpner nå for at alle voksne amerikanere skal kunne stille seg i vaksinekø innen 19. april, uavhengig av yrke eller underliggende sykdommer.

– Vi setter 3 millioner doser om dagen, og over 20 millioner doser i uken. Vi er det første landet til å vaksinere over 62 millioner innbyggere, sa Biden i talen.

– Det er mange gode nyheter, men også noen dårlige. Nye varianter av viruset sprer seg raskt, og smittetallene går opp, sa Biden om coronasituasjonen i landet.

– Jeg forstår at folk er forvirret over at vaksineprogrammet går fremover samtidig som smitten sprer seg. La meg si det med ett ord: Tid, det tar tid, sa Biden og understreket at full vaksinasjon er en tidkrevende prosess.

– Viruset sprer fordi vi har folk mange som ser enden av tunellen og tror at vi har nådd målet allerede. Men la meg være helt ærlige med dere: Vi er ikke ferdige enda, fortsatte Biden.

4. juli

Den amerikanske presidenten trakk frem feiringen av USAs nasjonaldag, 4. juli, som en gulrot for amerikanere som ønsker å feire med venner og familie.

– Se sånn sånn her på det: Det kommer bedre tider. Vi kan feire en trygg og fin 4.juli med venner og familie i hagen. Det virkelige spørsmålet er hvor mye død og elendighet vi vil se innen det, sa Biden.

USAs president oppfordret alle amerikanere til å ta i et tak i kampen mot viruset.

– Det vi gjør nå vil avgjøre hvor mange vi kan redde i april, i mai og i juni før vi kommer oss til 4.juli sa presidenten med referanse til helligdagen.

Høyt vaksinetempo

Ifølge VGs coronaoversikt har 107,5 millioner amerikanere mottatt minst én dose av coronavaksine, og 62,4 millioner er nå fullvaksinert. Vaksinasjonsprogrammet har skutt særlig fart siden midten av januar 2021.

Til sammen er det satt 167,2 millioner doser i USA, viser oversikten. Dette utgjør henholdsvis 32 og 18,6 prosent av den amerikanske befolkningen, som teller over 330 millioner.

Til sammenligning er det satt 378 millioner doser på verdensbasis, noe som utgjør 4,8 prosent av verdens befolkning, viser VGs oversikt. Antall vaksinerte med to doser på verdensbasis er 1,9 prosent.

Hardt rammet

I tillegg til å være langt på vei med vaksinasjonsprogrammet er USA også et av landene som er hardest rammet av coronapandemien. Til nå er over 30 millioner mennesker bekreftet smittet i landet, og hele 555.732 mennesker har mistet livet som følge av pandemien i USA.

Smittetrenden i landet er også på vei opp, med over 900.000 bekreftede smittetilfeller de siste 14 dagene, ifølge VGs oversikt.

Folkerikedelstater som California, New York, Texas og Florida har vært særlig hardt rammet av pandemien viser oversikten til amerikanske myndigheter.

Publisert:

Mer om

Coronaviruset

Vaksine

Joe Biden

USA

Flere artikler

 1. USA: 90 prosent av voksne kvalifisert for vaksine innen 19. april

 2. Amerikansk optimisme

 3. Dramatisk fall av smitte i India

 4. Under to prosent av oss er fullvaksinerte

 5. Tunge løft for Biden

Fra andre aviser

 1. Kina vil vaksinere en hel by på fem dager

  Aftenposten
 2. 100 millioner amerikanere er vaksinert

  Aftenposten
 3. Johnson & Johnson-vaksinen godkjent i USA – vaksinasjonen starter om få dager

  Bergens Tidende
 4. Noen steder er helsevesenet overbelastet – her er de nesten tilbake til normalen

  Aftenposten
 5. De var koronaverstinger. Nå viser disse kurvene hvordan det kan snu.

  Aftenposten
 6. Eksperter: Barn bør også vaksineres mot covid-19

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no