STRAFFET: Alle de tre deltagerne ble straffet ved at de måtte holde en jernstang over hodet. Mannen i midten er Samuel Ociti. Foto: Stillbilde fra video

Kripos undersøker «treningsvideo» fra Uganda

Videoen som viser brutal trening i regi av Tjostolv Moland og Joshua French i Uganda, blir nå undersøkt av Kripos.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Videoen som viser at de to nordmennene trente rekrutter i Uganda, er blitt en del av Kripos' undersøkelser rundt de to nordmennene, som er dømt for drap og spionasje i Kongo.

Rett før de reiste til Kongo

Bildene viser blant annet tre menn som ligger nakne på bakken mens de får sparket sand på seg. Et bilde viser det som skal være French som dytter hodet til en av rekruttene under vann.

En britisk soldat hevder de to ville starte treningsleire for leiesoldater.

Treningen foregikk i Uganda mellom 15. og 24. april i år, noen dager før Moland og French reiste til Kongo.

Les også:- Moland og French ville starte treningsleir for leiesoldater

FAKSIMILE: Mandagens papirutgave av VG Foto: Faksimile VG

Kripos undersøker

- Det er riktig at vi har mottatt denne videoen. Kripos har iverksatt undersøkelser på bakgrunn av hele komplekset. Men det går mer på forholdene som ligger rundt og ikke selve drapssaken, opplyser sjef for taktisk etterforskning hos Kripos, Atle Roll-Matthiesen. Kripos ønsker blant annet å finne ut mer om hvorfor de to nordmennene var i Kongo

Roll-Matthiesen sier det er for tidlig å si om dette vil munne ut i en etterforskning av Moland og French.

- Jeg kan ikke se at denne filmen som angivelig skal være tatt opp i Uganda, nødvendigvis har direkte sammenheng med drapssaken, påpeker han.

(Artikkelen fortsetter...)

- LEIESOLDATER: Eks-kollega av Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.) beskriver de to dødsdømte nordmennene som leiesoldater. Selv nekter de for anklagene. Foto: Jørgen Braastad Foto:

Sparsommelig kontakt

Roll-Matthiesen opplyser at norsk politi har vært i kontakt med kongolesiske myndigheter.

- Interpol i Norge, ved Kripos, har bedt om å bli holdt orientert og har også tilbudt dem informasjon. Men det har vært sparsommelig med kommunikasjon med Kongo, sier han.

- Har dere vært i kontakt med myndighetene i Uganda?

- Norsk politi har vært i kontakt med flere lands myndigheter, men hvilke land har jeg ikke oversikt over nå, sier Roll-Matthiesen.

- Vi har ennå ikke vurdert alt det materialet vi har opp mot alle mulige lovstridige forhold i utlandet, legger han til.

Les også:Molands selskap sendte falskt president-brev

Gjestehus

Videoen ble levert til Norges ambassade i Uganda av eieren av et gjestehus hvor Moland og French bodde. Derfra ble den sendt med kurer til Utenriksdepartementet i Oslo.

- Vi oversendte videoen til Riksadvokaten siden de er rette instans til å vurdere innholdet i materialet og eventuelle tiltak, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad i UD til NTB.

Riksadvokaten sendte på sin side videoen videre til Kripos i slutten av mai.

Artikkelen fortsetter...

DRAPSDØMTE: Tjostolv Moland og Joshua French, her sammen med sin forsvarer André Kibambe, hevder at de har ny dokumentasjon som viser at de er uskyldige. Dette kan imidlertid ikke brukes i den kommende ankerettssaken. Foto: Jørgen Braastad

- Trener skuespillere

Moland og French har avvist at de har jobbet som leiesoldater, og hevdet at de ville arrangere opplevelsesturer i Afrika for rikfolk. Moland avviser overfor VG at videoen viser trening av sikkerhetsvakter.

- Dette var trening av skuespillere vi skulle bruke til eventene vi planla, hevder han og kritiserer avisen for å trekke fram videoen.

- Denne videoen har ingen juridisk sammenheng med det som skjer i Kongo, sier han.

- Leiesoldater

Samtidig hevder en britisk ekssoldat overfor TV 2 at han var på oppdrag som leiesoldat i Kongo og Sør-Sudan sammen med Moland og French våren 2008.

- Jobbene de gjorde, var helt klart oppdrag som leiesoldater utfører, sier mannen, som ikke er navngitt. Han hevder videre at de to planla å starte opp et treningssenter for leiesoldater, men dette ble det aldri noe av.

Moland bekrefter overfor TV 2 at han har samarbeidet med den britiske ekssoldaten, men avviser at de hadde planer om å starte kurs for leiesoldater.

Moland og French avviser også at de hadde vært i Kongo forut for reisen i mai, slik den britiske ekssoldaten hevder. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder