TOK EN TELEFON:Utenriksminister Jonas Gahr Støre så seg nødt til å beklage at det hemmeligstemplede notatet fra Mona Juul ble lekket til pressen. Foto: SCANPIX

Norsk tilstedeværelse under rettssaken mot Suu Kyi

(VG Nett) Norge har gjentatte ganger krevd umiddelbar løslatelse av Suu Kyi og alle andre politiske fanger.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Torsdag ga burmesiske myndigheter tillatelse til at ambassaderåd Anne Lilleøren fra den norske ambassaden i Bangkok kan være tilstede under det avsluttende rettsmøtet i rettssaken mot Aung San Suu Kyi.

Les også:Burma lover løslatelse av politiske fanger

- Positivt

Aung San Suu Kyi ble arrestert i mai og siktet for brudd på bestemmelsene for sin husarrest.

- Norge har gjentatte ganger krevd umiddelbar løslatelse av Suu Kyi og alle andre politiske fanger. I tillegg er det bedt om anledning for internasjonale observatører til å være tilstede under rettssaken. Vi ser det som positivt at dette nå er imøtekommet for Norges vedkommende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I begynnelsen av juli ble FNs generalsekretær Ban Ki-moon nektet å treffe den fengslede opposisjonslederen i Burma.

Arrest i 13 år

Retten kommer sammen fredag 24. juli i Yangon. Den britiske ambassadør i Yangon er også gitt tillatelse til å være tilstede.

Les også:Obama krever øyeblikkelig løslatelse av Suu Kyi

Selv insisterer Suu Kyi på at hun ikke har gjort noe galt. Forløpet saken var at en amerikansk statsborger tok seg inn på Aung San Suu Kyis eiendom over overnattet i huset der hun ble holdt i husarrest. Aung San Suu Kyi har sittet i fengsel eller husarrest i 13 av de siste 19 årene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder