I GAZA: De norske legene Erik Fosse (t.h.) og Mads Gilbert har ankommet Gaza og er forferdet over tilstanden på sykehusene. Bildet av Fosse er fra 2002 da han også var på vei til Midtøsten. Foto: AP/Scanpix

Norske leger i Gaza: - Situasjonen på sykehusene er katastrofale

De to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert kom seg onsdag inn til Gaza by for å bidra med legehjelp til en krigsherjet befolkning i stor nød.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

De to norske legene kjørte tirsdag ettermiddag gjennom Sinaiørkenen mot grensen mellom Egypt og Gazastripen. Onsdag ettermiddag hadde de kommet seg inn til Gaza by, hvor de skal bidra på det største sykehuset der, Shifa-sykehuset.

Inntrykkene fra reisen har vært mange og vonde.

- Jeg så akkurat gjennom vinduet en lege som var blitt drept i en ambulanse, forteller Gilbert til TV 2.

- Katastrofalt

De to legene forteller om ekstreme tilstander. Shifa-sykehuset har over hundre pasienter med alvorlige brannskader. Sykehuset, som vanligvis har én intensivavdeling, har nå måttet utvide til fem intensivavdelinger.

LES OGSÅ:Norsk familie fortsatt innesperret på Gaza

- Vi får allerede nå rapporter fra legene i ambulansene her om at situasjonen er katastrofal på sykehusene, sier Gilbert til NRK.

- Vi er inne i et av verdens fattigste og tettest befolkede områder. Det er en dramatisk overgang fra Egypt og inn hit. 80 prosent lever under fattigdomsgrensen. Det er ikke mat her og det strøk F16-fly over oss og bombet akkurat da vi kom inn, så det er krig og ekstreme tilstander for det palestinske folket, sier Gilbert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VENTER: Israelske soldater står og graver ved stridsvognene sine. Israelske stridsvogner står oppstilt på grensen til Gazastripen. Foto: EPA

- Mangler alt

Han forteller at forholdene ved Shifa-sykehuset ikke kunne vært vanskeligere. De mangler absolutt alt.

- De mangler helt elementære medisiner, de mangler narkosemidler, de har gjennomført en lang rekke store amputasjoner og det er vanskelig å forestille seg for folk i Norge hvor ekstremt dette er, sier Gilbert som har hjulpet til i kriseområder over hele verden.

ISRAEL:- Dette er bare begynnelsen

Utenriksdepartementet har brukt store ressurser for å støtte organisasjonen Norwac (Norwegian Aid Committee), som de to norske legene tilhører. Erik Fosse uttalte til NTB tirsdag at situasjonen har utviklet seg så raskt at det har vært svært vanskelig for de humanitære organisasjonene å mobilisere.

Ifølge palestinske sykehuskilder er minst 390 mennesker drept og rundt 1.900 såret siden Israel innledet sitt massive bombardement av Gazastripen lørdag. Minst 42 av de drepte har vært barn, opplyser de samme kildene.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) anslo onsdag at minst 25 prosent av de drepte var sivile.

HAMAS-LEDERENS BOLIG: En personer går i ruinene etter Hamas-statsminister Ismail Haniyeh tidligere kontor. Et israelsk angrep ødela bygget i dag. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder