TALTE MOT ABORT: I talen til sine tilhengere i Johnstown i delstaten Pennsylvania trakk hun frem hennes psykisk utviklingshemmede sønn i angrepstalen på fri abort. Foto: AP

Palin bruker utviklingshemmet sønn i abortkampen

(VG Nett) I en følelsesladet tale forsvarte Sarah Palin det ufødte liv.

  • Lars Akerhaug

Artikkelen er over 11 år gammel

Lørdag snakket Sarah Palin, som har en baby med Downs Syndrom, ut om hennes klare, personlige overbevisning om at abort er galt.

Den republikanske visepresidentkandidaten er kjent for å være en motstander av abort i nesten alle tilfeller.

- Det er vanskeligere å tenke seg noe viktigere spørsmål enn hvem som får lov til å leve og hvem som må dø, sier Palin ifølge Associated Press.

I talen til sine tilhengere i Johnstown i delstaten Pennsylvania trakk hun frem hennes psykisk utviklingshemmede sønn i angrepstalen på fri abort.

- Da jeg fikk vite at sønnen min kom til å ha spesielle behov, matte jeg helt ærlig be til Gud om at jeg villle være klar til å takle utfordringene. Det var et sjokk, jeg var ikke klar for det, sier Sarah Palin.

Les også:McCain og Palin: Avholdenhet, ikke prevensjon

- Vil svekke McCain

Etter at hun først ga John McCain hjelp på meningsmålingene, har Palin fått skylden for republikanernes dårlige målinger i det siste.

Les også:Palin-rapport vil svekke McCainLes også:Porno-konge klar med Palin-film

Natt til lørdag ble resultatet av Palin-granskingen i Alaska offentliggjort, og amerikanske velgere kunne lese den 263 sider lange rapporten som konkluderte med at republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin på en ulovlig måte utnyttet makten sin til fordel for personlige interesser, da hun ga politisjefen Walter Monegan sparken.
.

Les også:Fra badedrakt-prinsesse til visepresident?

Sønn med Down syndrom.

SØNN MED DOWNN SYNDROM: Sarah Palin på vei hjem med til Wasila i Alaska sønnen Trig, som ble født 18. april 2008 med Down syndrom Foto: AP

18. april fikk hun sønnen Trig sammen med ektemannen Todd. Barnet ble født med Down syndrom. Han er den yngste av de til sammen fem barna i Palin-familien.

- For meg og Todd er det nydelige barnet vi har sammen bare enda mer verdifull fordi han er sårbar. Jeg tror vi har mer å lære fra ham enn han har fra oss.

Sarah Palin er personlig kristen og regnes som en del av den verdikonservative fløyen av det republikanske partiet. 1. september annonserte Palin at Bristol var gravid i 5. måned og at hun ville beholde barnet og gifte seg med Levi Johnston, barnefaren.

Les mer:Palin-svigersønn erklærer sin kjærlighet med blekk

Paris Hilton:- Palin er hot

Ønsker slutt på fri abort

Som guvernør har Palin forsøkt å få vedtatt endringer i delstatslovene som ville gjøre det nødvendig for mindreårige å få tillatelse fra foreldrene for å ta abort og å forby senaborter. Ingen av lovforslagene ble vedtatt.

- Et hvert uskyldig liv har en verdi og alle har lik krav på beskyttelse. Alle barn har noe å bidra med her i verden, hvis vi gir dem sjansen, sier Palin til tilhengerne.

- Jeg tror ethvert samfunn blir dømt ut fra hvordan de beskytter sine svakeste. Og hvem er svakere enn et ufødt barn, sa hun til tilhengerne, mens barengråt ble hørt i bakgrunnen.

Madonna om Palin:- Får ikke komme på min fest

Trekker frem abort-kortet

Så langt har den sterke abortmotstanderen vært forsiktig med å trekke frem abortspørsmålet i valgkampen. Men nå langer hun til mot demokratenes forsvar av fri abort.

- Vi bør stille vår motstander til veggs når han forsvarer fri abort og at en kvinne ikke skal måtte bli straffet med et barn, raser Palin mot demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

Visepresidentkandidaten har tidligere også uttalt at hun ønsker å gjøre om en avgjørelse i amerikansk høyesterett som gir amerikanske kvinner rett til fri abort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Tradisjonell kvinne som har oppnådd mye

Religion spiller en viktig rolle i den amerikanske valgkampen. Evangeliske kristne har latt seg begeistre av den personlig kristne visepresidentkandidatkandidaten fra Alaska.

- McCain gjorde ikke de fleste evangelistene jeg kjenner så veldig entusiastisk. Men Sarah Palin klarte det. Hun er en tradisjonell kvinne som har oppnådd mye, sier republikaneren Lynne Breidenbach fra Lakeland i delstaten Florida til theledger.com.

Valgkommentator:- Hun blir trolig mer elsket enn noensinne

Men selv om abort er et tema som engasjerer mange amerikanere, spørs det om dette kan avgjøre valgresultatet. En måling Fox News gjennomførte 23 september viste at fire prosent av velgerne mente abort var et av de viktigste sakene i valgkampen, mens 46 prosent sa at økonomien var den viktigste saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder