Skrudde av respirator for å operere annen pasient

(VG Nett) «Doktor død» (55) ga ordre om at respiratoren skulle skrus av fordi han trengte senga til å operere en annen pasient.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

«DOKTOR DØD»: Jayant Patel gikk bare under navnet «Doktor Død» av sine underordnede på sykehuset i Australia. Foto: AP

Patel er direkte knyttet til 14 tilfeller der pasienter ved sykehuset Bundaberg Base i Australia enten døde eller ble påført alvorlige skader etter å ha blitt behandlet av ham.

Patel var overlege på operasjonsavdelingen på det regionale sykehuset i Queensland i 2003 og 2004. I mars 2005 forlot han Australia, og det er uklart hvor han nå befinner seg.

Oversykesøster Toni Hoffman ved Bundaberg-sykehuset fortalte etterforskerne tirsdag at sykehuspersonellet prøvde å gjemme pasientene fra Patel, som gikk under kallenavnet «Doktor Død».

- Alle sykepleierne på intensivavdelingen så pasienter som døde hver dag og vi kunne ikke gjøre noe, fortalte Hoffman, ifølge Reuters.

- Vi gikk så langt at vi gjemte pasienter. Vi bare tenkte: hva i all verden kan vi gjøre for å stoppe denne mannen, sa hun.

Hoffman fortalte etterforskerne om flere episoder hvor hun syns Patel tråkket over streken. En episode gjalt en dame som led av store hodeskader. Ifølge Hoffman skal Patel ha gitt ordre om at respiratoren skulle skrus av fem dager før jul i 2004, fordi han trengte sengen til å utføre en operasjon.

Hun sa at ingen tester ble foretatt for å sjekke om kvinnen allerede var hjernedød, selv om en annen sykepleier sa at hun «mest sannsynlig er død». Den andre pasienten som ble operert blødde i hjel fordi halsblodåren ble kuttet av.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder