GJERNINGSMANN: Dette bildet av Devin Kelley, fra førerkortet hans, er publisert av sikkerhetsmyndighetene i Texas på Twitter.
GJERNINGSMANN: Dette bildet av Devin Kelley, fra førerkortet hans, er publisert av sikkerhetsmyndighetene i Texas på Twitter. Foto: AFP / Texas Department of Public Safety

Mistenkt gjerningsmann i Texas: Sendte truende meldinger til svigermoren

Publisert: Oppdatert: 06.11.17 21:25

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

TEXAS (VG) Mannen som mistenkes å stå bak kirkemassakren i Texas, Devin Patrick Kelley (26), sendte truende meldinger til sin svigermor, som pleide å besøke kirken han angrep, ifølge myndighetene.

Mandag ettermiddag bekreftet sikkerhetsmyndighetene i Texas at Devin Kelley mistenkes å stå bak massakren. Texas Department of Public Safety gikk samtidig ut med et bilde av 26-åringen.

Det ble også holdt en pressekonferanse i Sutherland Springs om angrepet i byen søndag.

Der kom det fram at myndighetene mener det ikke lå et motiv knyttet til rase eller religion bak angrepet. Bakgrunnen kan derimot ha vært en konflikt mellom gjerningsmannen og andre familiemedlemmer.

– Det var en situasjon på hjemmebane med familien og svigerforeldrene, sa Freeman Martin i Texas Department of Public Safety.

Han la til at svigermoren brukte å besøke kirken som ble angrepet.

– Vi vet at hun hadde mottatt truende tekstmeldinger fra ham (Kelley), sa Freeman ifølge Reuters.

26 drept

Minst 26 personer ble drept da det ble åpnet ild under søndagsmessen i baptistkirken i Sutherland Springs søndag formiddag lokal tid.

I tillegg ble 20 personer skadet, hvorav ti av dem er kritisk skadet. Fire er alvorlig skadet, mens tilstanden for seks andre er stabil.

Dette er ofrene: Prestefamilie i sorg

Ifølge politiet skjøt og drepte Kelley kirkegjengere i alderen 18 måneder til 77 år.

Blant dem, prestens yngste datter, 14 år gamle Anabelle.

Tackitt sier til TV-kanalen Kens 5 at Kelley, som politiet tror skjøt og drepte seg selv etter angrepet, ikke hadde vært i politiets søkelys forut for massakren.

Oppsummert: Dette vet vi om masseskytingen i Texas

Vokste opp i millionhjem

Kelley vokste opp hos sine foreldre i et hjem verdt nær én million dollar, eller nærmere åtte millioner kroner.

En nabo, som har snakket med ABC News, forteller at Kelley bodde her med sin kone og barn.

The New York Times skriver at han giftet seg i 2014, men at han minst har vært gift en gang før.

I morgentimene norsk tid mandag sto det to politibiler samt flere polititjenestemenn utenfor et hus som er registrert på Kelley, i byen New Braunfels i Texas, skriver nyhetsbyrået AP.

Naboer forteller at de har hørt flere skarpe skudd komme fra adressen de siste dagene.

Dømt for familievold

Gjerningsmannen skal ha vært alene om angrepet og skal ikke være tilknyttet noen terrororganisasjon.

Kelley hadde derimot hadde en kort karriere i det amerikanske luftforsvaret, hvor han transporterte passasjerer, last og personlige eiendeler.

Tjenestetiden fikk en brå slutt.

Luftforsvaret bekrefter at 26-åringen tjenestegjorde på deres militærbase fra 2010, før han ble stevnet for en militær domstol i 2012 for å ha utøvd vold mot kone og barn.

Han ble dømt til ett års fengsel og ble degradert. I 2014 ble han avskjediget fra militær tjeneste, opplyser luftforsvaret til nyhetsbyrået AP.

Føderale lover forby personer dømt for familievold å kjøpe våpen. Likevel fikk Kelley nettopp kjøpt en rifle på en våpenbutikk i San Antonio i april 2016, ifølge politiet.

President Trump om massakren: Handler ikke om skytevåpen

Kledd i svart

Politiet opplyser at gjerningsmannen parkerte på en bensinstasjon i nærheten av kirken.

Angrepet kan være filmet: Kan hjelpe politiet i etterforskningen

Mannen, som skal ha vært bevæpnet med en angrepsrifle av typen AR-15, hadde på seg en svart skuddsikker vest og taktisk utstyr.

Han krysset gaten, begynte å skyte mot kirkebygningen før han gikk inn og fyrte løs mot kirkegjengere, skriver The Guardian.

Kjørte tilfeldig forbi kirken: Johnnie tok opp jakten på gjerningsmannen

Innhentet av sivile

Myndighetene i Texas bekreftet mandag ettermiddag at en lokal beboer hørte skytingen fra kirken, bevæpnet seg og gikk ut. Sammen med en annen innbygger kjørte de etter gjerningsmannen og utvekslet ild med ham.

Myndighetene tror likevel at Kelley døde av et selvpåført skudd senere i sin egen bil, men lar det bli opp til rettsmedisinere å bekrefte, opplyser Freeman Martin.

En av dem som fulgte etter gjerningsmannen, er identifisert som Johnnie Langendorff. Han forteller at han tilfeldigvis kjørte forbi kirken da han oppdaget at to menn skjøt mot hverandre utenfor.

– Skytteren flyktet i en bil, og den andre mannen kom bort og sa at vi måtte følge etter. Og det var det jeg gjorde, jeg bare handlet, sier Langendorff, som intervjues i videoen under:

Like før Kelley skal ha skutt seg, ringte han sin far og fortalte at han ikke trodde han kom til å klare seg, ifølge Martin.

Verste masseskyting i Texas

Texas-senator Greg Abbott har kalt masseskytingen den verste i Texas' historie.

Ifølge The New York Times fant angrepet mot kirken sted nøyaktig åtte år etter skyteepisoden i Fort Hood, Texas. En major og psykiater skjøt 13 mennesker. Gjerningsmannen, som erklærte sin støtte til al-Qaida, ble dømt til døden og henrettet.

Mandag er et lite lokalsamfunn, på bare noen hundre innbyggere, i sjokk. Ekteparet Michael og Lou Rawe kjente flere familier som var i kirken.

– Dette er fullstendig traumatiserende. Vi forstår ikke at slikt kan skje i denne lille byen, sier Lou til VG.

Denne artikkelen handler om