PÅ NATO-TOPPMØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Storbritannias statsminister Theresa May, USAs president Donald Trump og Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, på NATOs toppmøte i Brussel i mai. Foto: Matt Dunham/ AP

Brukte Erdogan som fiende på NATO-øvelse. Nå sier Stoltenberg unnskyld til Tyrkia

ISTANBUL/OSLO (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg beklager overfor Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, etter at Erdogan skal ha blitt fremstilt som en del av et fiendebilde under en øvelse på Jåttå i Stavanger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tyrkia kalte tidligere denne uken hjem 40 soldater fra øvelsen, etter episoden.

– Det ble satt opp et fiendebilde som inkluderte Tyrkias grunnlegger Atatürks navn, og mitt navn, opplyste Erdoğan i et møte i hans parti AKP i Ankara fredag morgen.

– Da vi hørte om dette, hadde vi 40 soldater der. Vi bestemte oss for å trekke soldatene ut av øvelsen og ga beskjed om at vi ville hjemkalle soldatene selv om navnene ble fjernet, sa presidenten, skriver den tyrkiske storavisen Hürriyets engelske nettside.

– Slike ting har skjedd på ulike steder fra tid til annen. Dessverre har vi slike folk iblant oss, sa Erdoğan, ifølge den engelske oversettelsen av talen hans.

NATO: Beklager

Nå legger NATO-sjef Jens Stoltenberg seg flat og beklager overfor den tyrkiske presidenten:


– Hendelsen var et resultat av gjerningen til en enkeltperson og den reflekterer ikke NATOs syn, skriver Stoltenberg i en uttalelse til VG via sin presseavdeling.

NATO-sjefen er denne helgen på en sikkerhetspolitisk konferanse i Canada.

Fjernet fra øvelsen

Jens Stoltenberg opplyser at personen ble fjernet fra øvelsen, som fant sted på NATOs Joint Warfare Centre på Jåttå i Stavanger. Saken blir nå etterforsket videre i NATO.

– Det var en sivil kontraktør som var engasjert av Norge, og ikke en ansatt i NATO. Det vil være opp til norske myndigheter å bestemme eventuell disiplinær reaksjon. NATO har allerede vært i kontakt med norske myndigheter om hendelsen, opplyser Stoltenberg.

Han legger til at Tyrkia er et verdsatt medlem av NATO, og gir viktige bidrag til alliert sikkerhet.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) beklager hendelsen.

– Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier Bakke-Jensen i en uttalelse som er gitt NTB.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, sier forsvarsministeren.

Falsk Erdogan-konto

Ifølge det tyrkiske regjeringsvennlige nyhetsnettstedet Daily Sabah var det en tekniker som først brukte et bilde av Atatürk, som regnes som Tyrkias grunnlegger. Vedkommende hadde funnet bildet på internett og brukte det i en digital plansje som skulle vise en fiendtlig styrke.

Men i en annen hendelse som omtales, skal en norsk offiser av tyrkisk opprinnelse ha åpnet en falsk Erdogan-konto på NATOs interne sosiale medium, og postet anti-NATO kommentarer i Erdogans navn. Han skal også blitt bortvist etter at tyrkiske offiserer på NATO-treningssenteret Jåtta reagerte. Dette skriver den tyrkiske nyhetskanalen NTV.

Offiserer fikk asyl

Det er andre gang i år at Tyrkia reagerer hardt mot Norge:

I mars i år protesterte NATO-landet Tyrkia kraftig mot at fem tyrkiske eks-offiserer ble innvilget politisk asyl i Norge. Da ble Norges ambassadør i Tyrkia innkalt til tyrkiske myndighet og mottok en formell protest.

Bakgrunnen var at de fem offiserene som alle var stasjonert i Norge, nektet å returnere til Tyrkia etter kuppforsøket sommeren 2016. I intervjuer med VG sa offiserene at de fryktet fengsling og tortur dersom de vendte tilbake.

Flere titalls offiserer som var stasjonert i ulike NATO-land lot også være å returnere.

– En umiddelbar utvisning av disse FETÖ-bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapelig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sa visestatsminister Numan Kurtulmus etter at Norge hadde innvilget dem politisk asyl.

FETÖ er tilnavnet Gülen-bevegelsen har fått, som myndighetene mener sto bak kuppforsøket.

Les mer her: Tyrkiske offiserer og diplomater hoppet av i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder