Opprivende for nordmenn i Thailand

Meldinger om en mulig ny flodbølge var opprivende for nordmenn som var i Thailand for å bearbeide sorg etter flodbølgen i jula, mener sjømannsprest Rune Birkeland.

  • NTB

Artikkelen er over 15 år gammel

Han var nord i Thailand da meldingene om en mulig ny flodbølge kom mandag, men var raskt i kontakt med sjømannskirken i Phuket. Han reiser tilbake til Phuket tirsdag for å bidra med støtte til dem som måtte trenge det.

-Vi er opptatt av at dette er opprivende for folk som opplevde tsunamien forrige gang. Vi må bearbeide det som kommer i etterkant, sier Birkeland.

Faren for nye flodbølger er trolig over i Thailand og Indonesia, men meldingene om en mulig tsunami skapte panikk i flere områder mandag kveld.

-Ripper opp i traumer

-Vi vil ha full bemanning fordi vi vet at folk er kommet ned for å bearbeide det de opplevde under den forrige flodbølgen, sier Birkeland til NTB.

-Utfordringen nå blir å være der så folk kan snakke om dette og bearbeide traumene som de fikk rippet opp i med dette nye skjelvet, påpeker Birkeland.

Knut Erik Pedersen arbeider ved det norske pårørendesenteret og i sjømannskirken i Phuket. Han reagerte ikke først da meldingene om et nytt jordskjelv kom.

-Men alvoret gikk opp for meg da styrken på jordskjelvet ble kjent, sier han til NTB.

Han har ennå ikke rukket å snakke med nordmenn som er på stedet om hvordan de opplevde de dramatiske meldingene. Natt til tirsdag var 15-16 nordmenn samlet i sjømannskirka, og flere av dem var i Thailand for å bearbeide opplevelser i forbindelse med flodbølgekatastrofen 2. juledag.

Roet seg ned

Pedersen forteller at det oppsto kaotiske tilstander, men ikke panikk da meldingene om skjelvet nådde Phuket i Thailand.

-Jeg reiste og fikk varslet noen venner av meg, men det var nesten umulig å ringe da meldingene kom. Deretter reiste jeg opp på pårørendesenteret og åpnet det, sier han.

-Folk evakuerte hals over hodet. Jeg kjørte en tur ned på stranda for å sjekke hvordan det så ut der, og det var ganske folketomt i byen, sier Pedersen til NTB.

-Varslingen fungerte bra. De kjørte rundt med høyttalere, meldingene kom på TV og radio, og hotellene ved stranden gikk rundt og vekket folk, sier Pedersen.

Han forteller videre at situasjonen roet seg ned noen timer etter meldingene om det kraftige jordskjelvet utenfor kysten av Indonesia nådde Thailand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder