LØPER FOR LIVET: Palestinere løper vekk fra israelske soldater i flyktningeleiren Jabalya. Foto: AP

Blodigste dag i Gaza siden mai

Minst 31 mennesker mistet torsdag livet på en av de blodigste dagene i Gaza på mange måneder. Statsminister Ariel Sharon har nå vedtatt å gjenokkupere palestinske selvstyreområder, melder israelsk radio.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Forskanset seg i smug

Flere dusin militante palestinere hadde forskanset seg i de smale smugene i leiren, og slo tilbake mot soldatene med skuddsalver og håndgranater. Kraftige eksplosjoner kunne høres over hele leiren, og minst fem av de kjempende palestinerne skal ha blitt drept.

Men også en rekke sivile mistet livet, blant dem en ubevæpnet 17-åring og en 60 år gammel mann, opplyser sykehuskilder. Over 70 palestinere skal ha blitt skadd, mens en rekke hus ble revet av israelske bulldosere.

Hamas-angrep

Minst sju sivile ble drept da en israelske stridsvognsgranat slo inn i bebyggelsen nær hovedmarkedet i Jabalyaleiren. 20 andre ble alvorlig såret, og mange av dem var ungdommer mellom 10 og 18 år, opplyste sykehusleger i Gaza.

Tidligere torsdag gikk to væpnede Hamas-medlemmer til angrep på en israelsk sjekkpost utenfor Jabalya. En israeler ble drept og to såret, før angriperne ble skutt og drept.

Drept på joggetur

Noen timere senere ble en israelsk kvinne skutt og drept mens hun var ute på joggetur langs en vei som binder to av de jødiske bosettingene nord på Gazastripen sammen. Soldater kom styrtende til åstedet, og drepte en av de palestinske geværmennene, opplyser militære kilder.

Ifølge israelsk radio skal også en tredje israeler ha blitt drept i angrepet.

Gjenokkuperer

Ifølge israelsk militærradio godkjente Sharon torsdag kveld å oppgradere militæroperasjonen på Gazastripen, og i praksis la hæren gjenokkupere de palestinske selvstyreområdene i Gaza.

Den ytterste høyrefløyen i Israel, som er innbitt motstander av Sharons plan om å trekke Israel helt ut av Gaza, hevder at planen har bidratt til å styrke palestinere i troen på at Israel kan drives ut med makt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder