DET HVITE HUS: Fra dette huset ble det gitt store myndigheter til CIA. Foto: Jan Ovind

CIA sendte terrormistenkte til avhør i andre land

(VG Nett) Bush-administrasjonen skal ha gitt CIA omfattende makt til å sende mistenkte terrorister til andre land for å avhøre dem.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

President Bush skal ha signert et hemmeligstemplet direktiv som ga CIA bred makt til å operere uten å få godkjenning fra Det hvite hus for hver sak.

Prosessen, kjent som «rendition» (overgivelse), har vært sentral i myndighetenes forsøk på å kjempe mot terrorismen. Men menneskerettighetsorganisasjoner er skeptiske til praksisen og mener den har ødelagt Bush-administrasjonens løfter og garanti om at tortur ikke skal forekomme.

- Viktig etter 11. september

CIA nekter å uttale seg om rapporten, og Det hvite hus vil ikke bekrefte det omtalte direktivet.

Men konsulent i Det hvite hus Dan Bartlett forsvarte administrasjonens policy overfor avisen. Han sa det var viktig etter 11. september-angrepet å ta en «kraftig kikk på hele apparatet - militæret, etterretningen, diplomatiet - for å se hvordan vi kunne ta opp kampen og vinne krigen mot terror».

- Deler av dette er for å være sikre på at vi kan ha med kjente terrorister å gjøre, som kan ha informasjon om operasjoner, og som det er livsviktig at vi får - at vi er i stand til å ha dem i varetekt og få den informasjonen, sa han til CNN.

Mellom 100 og 150 mistenkte

Siden angrepet 11. september har CIA fløyet mellom 100 og 150 mistenkte til land som Egypt, Syria, Saudi Arabia, Jordan og Pakistan, ifølge New York Times.

En amerikansk offisiell kilde sa til avisen at det kun var terrormistenkte som ble overført, og at det ikke var for å bli torturert.

- Vi får løfter, vi sjekker løftene, og vi dobbeltsjekker løftene for å være sikre på at de blir behandlet ordentlig og i henhold til menneskerettighetene, sa han og ville ikke diskutere om noen hadde blitt skadet, men sa at ingen hadde dødd.

Senator Joseph Lieberman, tidligere visepresidentkandidat, sa han var bekymret over rapporten, men han vil ikke trekke forhastede konklusjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder