LANGET UT: President Donald Trump har i en Twitter-tirade langet ut mot sitt eget departement mandag ettermiddag. Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

Trump angriper eget justisdepartement

Donald Trump kaller justisdepartementets innreiseforbud for et «utvannet» og «politisk korrekt» versjon av det han foreslo.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I etterkant av terrorangrepet i London har USAs president Donald Trump tatt til Twitter både for å uttrykke sin støtte – og for å harselere.

En av de første meldingene handlet om at man nå må være smarte, årvåkne og tøffe – og at det trengs et innreiseforbud for å gi et ekstra nivå av sikkerhet.

Mandag ettermiddag fortsetter den amerikanske presidenten i samme spor, og slår nok en gang fast at USA trenger et innreiseforbud.
– Folk, advokatene og domstolene kan kalle det hva de vil, men jeg kaller det hva vi trenger og hva det er, et innreiseforbud, skriver han.

Med «TRAVEL BAN» i store bokstaver, så ingen skal være i tvil.

Les også : USA med hemmelig liste over usikre land

Ut mot eget departement

I fire Twitter-meldinger går han ut mot sitt eget justisdepartement.

– Justisdepartementet skulle holdt seg til det originale innreiseforbudet, ikke den utvannede og politisk korrekte versjonen de sendte til Høyesterett, skriver presidenten på Twitter.

Mars 2017: Trump signerte nytt innreiseforbud

I tiraden skriver han også at «domstolene er treige og politiske». Videre ber han justisdepartementet om en fremskyndet høring av det «utvannede» forbudet før det skal opp i Høyesterett – og fremme en tøffere versjon enn det som er lagt frem.

Stor oversikt: Dette lovet Trump - og dette har han innfridd

Ber høyesterett avgjøre saken

Trump-administrasjonen har forsøkt å innføre et innreiseforbud fra visse land, og i den reviderte utgaven som nå foreligger skal reisende fra hovedsakelig seks muslimske land nektes innreise til USA.

Under valgkampen lovte Trump å innføre et innreiseforbud for muslimer, et såkalt «muslimforbud», men har i ettertid benektet at innreiseforbudet er rettet mot tilhengere av denne religionen spesifikt.

Giuliani: Trump ville ha «muslimforbud»

Flere amerikanske domstoler har imidlertid opphevet forbudet, og forrige uke ble det klart at presidenten ber høyesterett om å avgjøre saken.

Mens Trump-administrasjonen argumenterer for at innreiseforbudet er et svært viktig redskap for å opprettholde den nasjonale sikkerheten, mener kritikerne at innreiseforbudet fortsatt bryter med den amerikanske Grunnloven.

I slutten av januar avsatte USAs fungerende justisminister Sally Ytes (56) etter at hun sa departementet ikke ville forsvare presidentordren om innreisenekt for flyktninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder