KYPROS-TATT: De tre nordmennene, Espen Lee (i midten) og to andre menn fra Østlandet, ble pågrepet på Kypros mistsenkt for å ha planlagt å kidnappe en jente (3) for sin norske far. Foto: HARALD HENDEN , VG

Espen Lee løslates - politiet henlegger Kypros-saken

Lee: Veldig fornøyd med henleggelsen

Advokaten: Vil kjempe mot utvisning

I over en uke har ekstorpedo Espen Lee (60) og tre andre nordmenn vært fengslet på Kypros. Nå blir de løslatt – og kastet ut av landet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Min klient er veldig fornøyd med henleggelsen. Dette viser at sannheten har kommet frem, at de kom til Kypros for å hente en bil, sier Espen Lees advokat til VG.

Det lokale politiet jobber med å få sendt de tre nordmennene – som har vært fengslet mistenkt for å planlegge kidnapping av datteren (3) til en norsk forretningsmann – ut av landet så fort som mulig.

– De vil bli deportert umiddelbart, så snart vi får dem på et fly, sier Janus Petridis, pressetalsmann for politiet i Kypros' hovedstad Nicosia til VG.

Det er en beslutning nordmennenes lokale forsvarere vil kjempe mot.

– Vi har ikke mottatt en offisiell bekreftelse på at de skal deporteres. Men hvis vi får den, vil vi protestere. De har ikke gjort noe galt, da er det ingen grunn til at de ikke skal løslates, og selv velge om de skal forlate Kypros som frie menn, sier advokat Soteris Argyrou til VG.

– Hva betyr det at de vil bli deportert «umiddelbart»? Hvis det tar tid å få tak i billetter, betyr det at politiet har tenkt å holde våre klienter i varetekt selv om saken er avsluttet og de ikke har gjort noe galt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

KJEMPER MOT DEPORTASJON: Nordmennenes lokale forsvarere Andreas L. Louka (til venstre) og Soteris Argyrou. Foto: Harald Henden , VG

– Jeg står fast på det jeg har sagt fra dag én: Politiet har foreløpig ikke vist oss ett eneste bevis for noe av det de hevder, sier han.

Politiet bekrefter overfor VG at saken er henlagt, men vil ikke si hvorfor.

– Etterforskningen er avsluttet, og sendt videre til riksadvokaten. De har besluttet at saken skal henlegges, sier Petridis.

– Dette er som ventet. Nå har politiet etterforsket saken noen dager, og trolig kommet til at de ikke kan påvise noe straffbart. Da sender de ham ut fra Kypros i stedet, sier John Christian Elden, som i en årrekke har representert Lee, til VG.

Mistenkt for kidnappingsplaner

Lee og de to andre nordmennene ble pågrepet mandag for en uke siden, mistenkt for å ha planlagt å bortføre den tre år gamle datteren til en norsk forretningsmann.

3-åringen var på Kypros etter at den greskkypriotiske barnemoren tok henne med tilbake dit i november.

Selv hevder de tre nordmennene at de var på Kypros for å hente forretningsmannens bil, en nyere Volvo XC70 som barnemoren hadde tilgang til.

SE BILDENE: Dette er bilen Espen Lee hevder de skulle hente

– Det er ganske surrealistisk, vi har ikke gjort noe galt. Vi ble bare tatt på grensen på vei inn i landet. Etter både norsk og kypriotisk lov har vi ikke gjort noe, vi er uskyldige, sa Lee til VG i retten forrige uke.

Arrestert med bilnøkkelen

De siste dagene har det dukket opp flere spor som politiet ikke har fortalt i de tidligere rettsmøtene, som alle sammen styrker nordmennenes historie om at de skulle hente den norske forretningsmannens bil:

**VG får bekreftet at de Espen Lee og de to andre nordmennene hadde nøkkelen til Volvoen med seg da de ble arrestert.

– Ja, det stemmer. De hadde det som viste seg å være nøkkelen til bilen, sier en politikilde til VG.

**At Espen Lees sønn, Robert Lie (32), denne uken dro til øya med dokumenter som ifølge TV 2 viser at nordmennene hadde en avtale om å frakte bilen ut via Kypros, skal også ha styrket nordmennenes sak.

– Det er ingenting som indikerer at min far eller de andre skulle noe annet her enn å hente bilen, sier Robert Lie til TV 2.

Byttet navn

HER BLE DE TATT: Espen Lee og to andre norske menn ble arrestert på den greske delen av Agios Dometios, på grensen mellom den greske og tyrkiske delen av Nikosia. Foto: Harald Henden , VG

Gjennom flere tiår har den tidligere torpedoen og leiesoldaten Espen Lee – som i fjor byttet etternavn fra Lie til Lee – vært en kjent skikkelse i norske medier. Han har fortalt åpent om sin bakgrunn, og hva han har opplevd.

Selv hevder 60-åringen at han aldri har vært torpedo.

– Jeg er ikke en torpedo. De gangene jeg har kommet i slagsmål, har noen enten fysisk eller med våpen gått på løs meg, sa han til Viasat 4 i 2008.

Bevis eller indisier

Politirapporter VG har fått tilgang til, viser at saken i utgangspunktet ble bygget rundt to hovedstolper:

**EN ADVARSEL fra internasjonalt politi om at nordmennene var på vei til Kypros, og hva slags planer de hadde. Ifølge nordmennenes advokat, kom advarselen fra norsk politi. VGs kilder sier advarselen ble videreformidlet gjennom Europol.

**EN REKKE KART som ble funnet hovedsakelig i Espen Lees bagasje. Kartene er stort sett utskrifter fra Google, påført en rekke notater om steder der moren og barnet oppholdt seg.

Da nordmennene ble varetektsfengslet forrige uke, var det ifølge politiet hovedsakelig fordi de ville gjennomføre avhør av to sentrale vitner:

**HUSHJELPEN, kvinnen som tidligere jobbet for nordmannen og hans fraskilte kone på Kypros. 38-åringen ble pågrepet i helgen, mistenkt for å ha hjulpet Lee og den 40 år gamle nordmannen med rekognosering på øya under en tur i januar.

Ifølge politiet brukte Lee og 40-åringen muligheten til å spane på morens arbeidssted og jentas barnehage – for å kidnappe henne.

Selv hevder nordmennene at de bare ville finne ut hvor moren hadde bilen.

**DEN NORSKE BARNEFAREN, som kypriotisk politi har bedt sine norske kolleger om bistand til å avhøre.

Mannen har tidligere benektet at han hadde noe som helst befatning med en kidnappingsplan. Ifølge politiet er han ett av svært få vitner som kan bekrefte eller avkrefte detaljer i nordmennenes forklaring. Likevel er han fortsatt ikke avhørt av norsk politi, får VG opplyst.

– Han har benektet å ha befatning med noen barnebortføring. Vi har ikke fått noen henvendelse fra politiet eller fått noen informasjon om at han er mistenkt eller siktet i forbindelse med denne saken. Vi har bare registrert at den pågår på Kypros, sier hans advokat Morten Engesbak til NTB.

DETTE ER ESPEN LEES LIV: Hevder å ha drept over 100 personer

Espen Lee har de siste dagene vært innlagt på et sykehus på middelhavsøya. Der var han fortsatt tirsdag kveld. Ren rutine, ifølge Lees forsvarer.

– Årsaken til at han fortsatt er der, er at han er avhengig av noen medisiner som de ikke har i fengselet. Derfor er han innlagt til observasjon på sykehus, der de har disse medisinene tilgjengelig, sier Argyrou til VG.

I den første utgaven av denne saken ble Espen Lee sitert på en kort uttalelse via sin lokale advokat. På grunn av en misforståelse fremsto det som om sitatet kom fra Espen Lee, men det stammet fra advokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder