UNNSLAPP: Nazia (13) er en av de internt fordrevne fra Sinjar-fjellet, og besøker den hellige byen Lalish, der yezidi-folket har sitt tempel. Foto: Harald Henden VG

Familien fanget av IS, ber for dem i hellig by

Yezidi-folket massakrert og tatt som sex-slaver av IS-krigerne

LALISH (VG) Bortgjemt i fjellene i Nord-Irak ligger yezidienes hellige by. Hit kommer frigjorte IS-slaver for å bli døpt på nytt, og slektninger for å be for sine savnede.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er nesten helt mørkt, men litt lys slipper inn gjennom en luke i taket. Gulvet er seigt og nedsotet etter århundrer med seremonier der levende lys tennes.

Yezidi-folkets tempel i Lalish er viet til ulike ritualer som skal gi lykke. Men de siste årene er det blitt et sted for å samles i sorg.

– Hele min familie på femten personer ble enten kidnappet eller drept da IS tok landsbyen min. Seks kvinner er slaver, mennene og de gamle er trolig døde. Nå er jeg helt alene, så jeg kommer hit for å be og for å finne styrke, forteller Dalal Hamdi, som VG treffer i ett av tempelets innerste rom.

– Jeg var på besøk i en annen landsby da krigerne angrep oss, ellers hadde jeg også vært død eller fanget, forklarer hun.

(se video fra Lalish nederst i saken)

Mer fra Irak: Noor (15) flyktet med to spedbarn

RITUALER: Minst en gang i livet skal yezidier foreta en seksdagers pilgrimsreise hit, får å be i tempelet og finne åndelig ro. Her kaster kvinner et tørkle mot en hellig stein, for å få hell og lykke i livet. Foto: Harald Henden VG

Dalal er fra Kocho, nær Sinjar-fjellet, der folkemordet på yezidiene begynte i august 2014. Dette skjedde i hennes landsby:

3. august 2014 angrep IS, og krevde at yezidiene skulle konvertere. Folkegruppen har en religion som er påvirket både av islam, kristendom og gamle mesopotamiske religioner, og som utøves primært blant kurdere fra Irak og Syria.

15. august, etter at ingen hadde konvertert, ble hele landsbyen samlet i skolen. Unge kvinner og barn ble fraktet vekk med busser. Menn og eldre kvinner ble skutt.

Ble slaver for IS-krigerne

Mange av kvinnene som IS fraktet vekk ble solgt som sexslaver. De grove overgrepene mot disse kvinnene er grundig dokumentert, og pågår fortsatt.

Grusom vold som straff: Slik forhindrer IS sine yezidi-kvinner å unnslippe

De siste månedene har mange familier klart å kjøpe fri sine kvinnelige slektninger fra IS-fangenskapet, noe myndighetene i selvstyrte Kurdistan gir tilskudd til.

MISTET FAMILIEN: Dalal Hamdi (i midten) mistet hele familien da IS angrep. Hun besøkte slektninger i en annen by da angrepet skjedde, og har blitt boende med dem i etterkant. I Lalish ber hun for at de seks kvinnene i hennes familie som fortsatt er IS-fanger skal slippe fri. Foto: Harald Henden VG

I byen Ba'adre, som ligger omtrent en halvtime i bil fra hellige Lalish, treffer VG en av disse kvinnene, 21 år gamle Amera.

Da IS angrep yezidiene 3. august i 2014 ble hun tatt som fange, og fram til for en måned siden hadde hun blitt solgt til flere ulike IS-krigere, først i Mosul, så ble hun tatt med til ulike byer i Syria.

– Jeg er veldig lettet over å være satt fri. Det kostet 20.000 dollar. Halvparten kom fra myndighetene, den andre halvparten har slektningene min tatt lån for å betale, forteller hun.


– Jeg vil alltid bære med meg de vonde minnene om hva som skjedde med meg, og familien min, så jeg vet ikke om livet kan bli normalt igjen.

KJØPT FRI: Elham og Amera har begge vært holdt som slaver av IS. De ble kjøpt fri av familien, men har slektninger som fortsatt holdes fanget i den IS-styrte byen Mosul, og vil derfor være anonyme. Foto: Harald Henden VG

Hun var allerede gravid med sønnen Walat da hun ble tatt til fange. Etter at han ble født fikk IS et nytt pressmiddel mot henne. Hun hadde hørt at noen yezidi-babyer ble tatt fra mødrene og solgt til barnløse par i byer som Mosul og Raqqa.

– Jeg sa at jeg ville ta selvmord dersom de tok gutten min fra meg, så jeg fikk beholde ham. Men de kunne finne på slå eller true ham for å få meg til å gjøre som de ville.

Døpes på nytt

Hun vil ikke stå fram med fullt navn og bilde, ettersom hun fortsatt har nære familiemedlemmer som er fanger hos IS. Det samme gjelder kusinen Elham (19), som selv slapp unna i desember 2014, etter fem måneders fangenskap.

– Søsteren min er fange i Mosul. I går ringte hun for første gang på tre måneder. Hun lider og det er vondt å tenke på, sier Elham.

Kvinnene som er blitt løslatt fra IS velger ofte å bli døpt på nytt i Lalish sin hellige kilde, som voktes av en eldre kvinne.

HELLIG STEIN: I Lalish er det flere steiner og trær som blir ansett som hellige, og som dem som er her på pilgrimsferd kysser. Denne steinsøylen gir lykke - dersom man klarer å få armene helt rundt den. Foto: Harald Henden VG

Yezidiene er blitt beskyldt av IS for å være djeveldyrkere, og mange irakiske muslimer anser dem for å være hedninger. Folkeslaget teller mellom 800.000 og 1,5 millioner på verdensbasis, og rundt 650.000 i Irak.

I over 6000 år har de kun giftet seg internt i sin gruppe, og den religiøse lederen for tempelet, Baba Cawis, forklarer VG at det er manglende forståelse som har forårsaket hatet mot gruppen.

– Dette er vårt hellige sted, slik muslimene har sitt Mekka. Her har vi vårt tempel, og vi anser også naturen, trærne, steinene og kildene som hellige. Men, akkurat som kristne, muslimer og jøder tror vi på én gud, sier Cawis.

Noen vil krige

Yezidiene mener gud har overlatt verden til syv engler, og at den fremste av disse, påfuglengelen, styrer både det gode og det onde. Det er nettopp fraværet av en atskilt ond «fallen engel», som gjør at andre grupper feilaktig har stemplet dem som djeveldyrkere, forklarer Cawis.


– Vi mener at kun gud har retten til å ta et liv, og derfor kriger vi ikke mot våre fiender, sier den religiøse lederen.

Les også: Her flykter de fra flyktningleiren

VIL SLÅ TILBAKE: Mirza Morad Hassan (t.h.) og Suleiman Mejo er peshmerga-krigere, til tross for at yezidiene har en ikke-vold filosofi. Mirzas søster og Suleimans far ble drept av IS. Bak et veggmaleri av Noahs ark, som også er nevnt i yezidienes hellige skrifter. Foto: Harald Henden VG

Men etter folkemordet har flere unge yezidier valgt å verve seg til de kurdiske peshmerga-styrkene. Den unge soldaten Mirza Morad Hassan (30) kommer jevnlig til Lalish for å be for søsteren som ble tatt av IS, men som nå trolig er blitt drept.

– Jeg ber gud hjelpe mitt folk. Jeg tror peshmerga kan beseire IS, og derfor slåss jeg sammen med dem. Vi vil at alle områdene der yezidier bor skal ligge under det selvstyrte Kurdistan, for vi vil ikke ha noe med araberne å gjøre, for de har alltid villet drepe oss, sier han.

VG ved fronten: Her er IS bare 800 meter unna

KYSSER STEINEN: Denne sorte steinen innerst i en krypt i tempelet er hellig for yezidiene. Foto: Harald Henden VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder