UTENFOR RETTSLOKALET: 4 personer framstilles for fengsling i retten i Nikosia fredag. Foto: Jørgen Braastad VG

Fire varetektsfengslet på Kypros etter kidnapping av norsk jente (3)

NIKOSIA/OSLO (VG) En domstol på Kypros har besluttet varetektsfengsling i tre dager av fire pågrepne personer etter bortføringen av en norsk jente (3) i går.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Aktoratet ba om åtte dagers varetekt, mens de kan gjøre vitneavhør, og tekniske undersøkelser av det som politiet mener knytter minst en av de pågrepne til saken: nemlig en bil av merket Range Rover, som trolig er bilen som ble brukt til å bortføre jenta i den dramatiske kidnappingen torsdag morgen.

Politiet leter nå i buffersonen mellom den greske siden av Kypros og det tyrkiskokkuperte området, for å kunne utelukke om en lignende bil kan være der.

Forsvarer til de pågrepne fortalte at de ikke motsatte seg varetekt, men dommeren besluttet kun tre dagers varektekt.

– Tiltalen er basert på ren mistanke. Vi godtok at de ble satt i varetekt i tre dager, kun for å sjekke ut beviser. Fra forsvarets side er det bedre at de sitter i varetekt så man får sjekket dem ut av saken, sier advokat Andreas Eftychiou til VG.

– De fire pågrepne sier til meg at de ikke har noe med saken å gjøre, og at de har alibi. Det eneste som knytter dem til saken, er at en av dem har en sort Range Rover som skal ligne på en bil vitner har sett ved kidnappingen, fortsetter han.

ADVOKAT: Andreas Eftychiou representerer de pågrepne mennene på Kypros. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

To av de fire varetektsfengslede er tidligere kjent av kypriotisk politi, mens den syriske statsborgeren og fjerdemann som opprinnelig er av egyptisk herkomst ikke tidligere er pågrepet.

Det er mannen som er av egyptisk herkomst som er koblet til saken fordi han står som eier av den sorte Range Roveren, opplyser politiet til VG.

Avisen In-Cyprus.com skriver at en politibetjent sa i retten at faren til jenta har sendt en epost til moren. Der skriver han at han har jenta og at han vil ta henne med til Norge.

Meldt savnet og etterlyst

– Fire personer ble arrestert i går kveld. Vi fikk informasjon om at de kunne være knyttet til kidnappingen, men jeg kan ikke si noe mer om hvordan, sa Yiannos Petridis, pressekontakt i politiet på Kypros, til VG i dag tidlig.

Morens advokat til VG: Tror far og datter fortsatt er på Kypros

De fire pågrepne personene er tre kyprioter og en syrer, alle mellom 33 og 47 år.

Deres bopeler blir nå ransaket. In-cyprus.com skriver at mennene er siktet for sammen med andre å ha planlagt en kriminell handling, bortføring av en mindreårig og overfall.

Meldt savnet og etterlyst

Den tre år gamle jenta med norsk far og kypriotisk mor er nå meldt savnet gjennom Interpol, mens faren er etterlyst.

– Vi har hatt kontakt med politiet på Kypros siden i går morges. Vi bistår dem med den informasjonen de måtte trenge, men akkurat hvilke etterforskningsskritt som iverksettes, er vi varsomme med å omtale. Det styres derfra, sier Ida Dahl Nilsen, pressesjef i Kripos.

Barnefaren har tapt kampen om foreldreretten i Norge siden domstolen mener datteren er sterkere knyttet til Kypros enn Norge. Domstolen har derfor konkludert med at faren må kjempe om omsorgen for datteren i det kypriotiske rettssystemet, hvor barnemoren har fått full rett til å ha datteren hos seg.

KYPROS: Politihuset i Nikosia på Kypros i fjor da tre nordmenn ble pågrepet av kypriotisk politi, mistenkt for å planlegge å kidnappe den samme jenta. Foto: Harald Henden VG

– Moren bekymret og lei seg

Det ble utstedt en arrestordre på faren i går, men han er ikke blant de arresterte.

– Vi vet ikke noe mer om hvor jenta eller faren er, eller om de er sammen, sier Petridis.

VG har fredag morgen også vært i kontakt med Laris Vrahimis, morens advokat på Kypros.

Bakgrunn: Barn og mor i skjul etter kidnappingsfrykt

Vrahimis forteller til VG at moren ikke ønsker å snakke med pressen om saken, men at hun håper fredagens arrestasjoner vil føre til at datteren blir funnet.

– Hun er svært bekymret og lei seg, naturligvis, men hennes holdning er at dette skal løse seg. Hun har på ingen måte kollapset, sier advokaten.

Politiet i de tyrkiske områdene sjekker nå om faren kan ha leid en bolig på nordsiden av Kypros.

Trolig på Kypros

Da VG snakket med advokaten i går, formidlet han at politiet trodde far og datter fortsatt var på øya på grunn av:

** Myndighetene ved sjekkpunktene mellom Kypros og tyrkiskokkupert Nord-Kypros ble raskt varslet om saken og iverksatte kontroller.

** Politiet på Nord-Kypros har også etterlyst faren og er sikre på at han ikke har passert ved flyplassen der eller ved de største havnene.

** Tyrkia har fulgt opp en etterlysning fra tyrkisk-kypriotisk politi, og både tyrkisk militære, som patruljerer farvannet nord på øya, og den tyrkiske kystvakten, mener de heller ikke har dratt ut i en småbåt.

MORENS ADVOKAT: Laris Vrahimis advokat for moren til en norsk jente (3) som er blitt bortført i Nicosia på Kypros. Foto: JØRGEN BRAASTAD VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder