NYE ANKLAGER: I dag ble en etterretningsrapport om Russlands kampanje mot det amerikanske valget avgradert. Den sier at Vladimir Putin selv beordret en påvirkningskampanje. Foto: Mikhail Klimentiev AFP

Etterretningsrapport: Putin beordret en kampanje for å påvirke det amerikanske valget

Donald Trump vedgår at Russland og andre driver hackerangrep mot amerikanske institusjoner, men holder fast ved at valgresultatet i november ikke ble påvirket av hacking.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I en tidligere gradert etterretningsrapport kommer det nå frem at USA mener Vladimir Putin selv beordret en kampanje for å påvirke det amerikanske valget. Både CIA, FBI og NSA har bidratt i rapporten.

– Vår vurdering er at Russlands president Vladimir Putin beordret en påvirkningskampanje i 2016, rettet mot det amerikanske presidentvalget, heter det i rapporten.

Russlands mål var ifølge rapporten blant annet å undergrave offentlig tiltro til USAs demokratiske prosesser og å sverte Clinton. De skriver også at Putin og den russiske regjeringen prøvde å bedre Trumps sjanser til å bli valgt ved å diskreditere Clinton.

– HEKSEJAKT: I et intervju med New York Times i dag kaller Donald Trump anklagene om russisk hacking av det amerikanske valget for en heksejakt. Foto: Saul Loeb AFP

I rapporten heter det at Russlands militære etterretningstjeneste GRU trolig startet cyber-operasjoner rettet mot det amerikanske valget allerede i mars 2016. Det hevdes videre at Russland kan bruke sine erfaringer fra USA-kampanjen til å påvirke valgprosesser hos USAs allierte.

– Putin ville mest sannsynlig diskreditere Clinton fordi han offentlig har gitt henne skylda, helt siden 2011, for å stimulere til massedemonstrasjonene mot hans regime i 2011/tidlig 2012. Og fordi han bærer nag for kommentarer han sikkert så på som nedsettende, skriver etterretningstjenestene.

Bakgrunn: Slik skal russerne ha forsøkt å påvirke valget

Trump: – Påvirket ikke valgresultatet

Sjefene for FBI, NSA og CIA har sammen med den nasjonale etterretningsdirektøren James Clapper i dag orientert USAs kommende president Donald Trump om den mye omtalte russiske valghackingen.

Etterretningsorganisasjonene har som nevnt konkludert med at Russland sto back cyberangrepet – og det hadde som hensikt å påvirke valget. Etter møtet i dag hevdet Trump imidlertd at hackingen ikke påvirket valgresultatet.

– Selv om Russland, Kina, andre land, eksterne grupper og folk konstant prøver å trenge gjennom cyber-infrastrukturen til våre statlige institusjoner, bedrifter og organisasjoner – inkludert Det demokratiske partis nasjonale komité, var det absolutt ingen effekt på valgresultatet. Det var overhodet ikke noen tukling med stemmeautomatene, skriver Trump i en uttalelse i kveld.

Han varsler at han vil utnevne en gruppe som skal se på hvordan USA kan nedkjempe og stoppe cyberangrep.

– Det var forsøk på å hacke Det republikanske partiets nasjonale komité, men RNC hadde et sterkt forsvar og hackerne mislyktes, skriver Trump.

Les også: Dette er russerne som får represalier fra USA

Senere på dagen fulgte han opp – på Twitter – og la i stor grad skylden på Demokratene selv for at de ble hacket.

– Grovt uaktsomt av Demokratenes nasjonalkomité tillot at hackingen fant sted. Republikanernes nasjonalkomité hadde solid beskyttelse!

– En heksejakt

I går publiserte NBC lekkasjer fra ovennevnte rapport, noe som fikk USAs neste president til å rase. I et intervju med avisen The New York Times, før etterretningsmøtet, kalte Trump anklagene om russisk hacking av valget for «en politisk heksejakt».

På grunn av hackingen har Barack Obama blant annet utvist 35 diplomater og stengt to russiske eiendommer som USA hevder ble brukt til spionasje.

VG besøkte denne uken en av disse eiendommene.

Reportasjen kan du lese her: Naboer til påstått spionbase: – Alltid lurt på hva russerne gjorde her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder