PREGET: Sammen med visepresident Joe Biden (venstre), holdt president Barack Obama en pressekonferanse i Det hvite hus etter den tragiske kirkeskytingen i Charleston. Foto:Saul Loeb,Afp

Obama ber om strengere våpenlover

USAs president er rystet og sjokkert over kirkemassakren i Charleston. Nå mener Barack Obama det er på tide at USA tar tak i landets våpenkriminalitet.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

– South Carolina er et hellig sted i USAs historie, sa en tydelig preget Obama da han holdt en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag.

Obama etterlyste en holdningendring i USA for å få gjort noe med det store omfanget av våpenrelatert vold i landet.

– Jeg har måtte holde taler som denne for mange ganger. Nok en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa den amerikanske presidenten.

Ni drept

Ifølge en kvinnelig overlevende gikk gjerningsmannen inn i kirken, satte seg ned, før han senere begynte å skyte vilt rundt seg.

Etter over en 13 timer lang klappjakt på den antatte gjerningsmannen, ble Dylann Storm Roof Kort (21) pågrepet og siktet for drap på ni personer.

Presidenten kunne blant annet fortelle at han og kona Michelle personlig kjente ett av ofrene, pastor Clementa Pinckney (41) i Emanuel African Methodist Episcopal Church, der massakren skjedde onsdag kveld.

PASTOR OG SENATOR: Clementa Pinckney. Foto:Grace Beahm,Ap

Pinckney var også en senator i South Carolina og velkjent for sin kamp for rettferdighet og fargedes rettigheter.

En av hans største kampsaker var ifølge AP å innføre en nasjonal lov, der alle politimenn i USA må ha på seg et såkalt «body-cam», et kamera som blant annet ville vært i stand til å dokumentere politivold.

Bakgrunn: Femåring overlevde kirkeskyting ved å spille død

Torsdag samlet de gjenværende 45 senatorene i delstaten seg i byen Columbia, for å hylle sin avdøde kollega. Én av dem, senator Vincent Sheheen, sier Pinckneys død er et stort tap.

– Han hadde en kjerne som mange av oss ikke har, sier Sheheen.

– Jeg tenker på ironien i at den mest forsiktige av oss, og den beste av oss 46 i hele senatet, er den som mistet livet sitt.

Gammel menighet

Les: Fra Martin Luther King til Charleston - slik dreper hatkriminalitet i USA

Åstedet for massakren er ifølge amerikanske myndigheter den eldste «svarte» menigheten sør for Baltimora i USA. Den ble stiftet i 1816 og en av kirkens grunnleggere, Denmark Vesey, var en av opphavsmennene til planene om et slaveopprør i 1822.

Vesey ble selv en fri mann etter å ha brukt en lottogevinst på 1500 dollar til å kjøpe seg ut av sin slavekontrakt.

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. De ble drept i kirkemassakren i Charleston

  2. Mistenkte bak kirkemassakren er pågrepet

  3. Åstedet for massehatdrapet i Charleston: Kirken sentral i kampen for de svartes rettigheter

  4. Jesse Jackson til VG om sørstatsflagget: – Ett Amerika, ett flagg

  5. Drapsmannens familie: – Vi er i sjokk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder