Europol: Dataangrepet rammet 200.000 ofre i over 150 land

Allerede lørdag sa Europol at angrepet som har infisert datasystemer verden over var det største av sitt slag noen gang. Siden da har omfanget bare økt.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Angrepet har rammet 200 000 ofre i over 150 land viser tallene til Europol søndag formiddag.

– Vi står overfor en eskalerende trussel. Antallet rammede går opp. Jeg er urolig for hvordan antallet fortsetter å vokse når folk går på jobb og skrur på datamaskinene sine mandag morgen, sier Rob Wainwright, sjefen for Europol, til britiske ITV.

SJEF FOR EUROPOL: Rob Wainwright. Foto: Michel Euler AP

Europol: Hackerangrep uten sidestykke

Viruset gjør skade ved å ta over den infiserte PCen, kryptere alt innholdet, og kreve løsepenger for å åpne maskinen igjen.

Mange av datamaskinene som rammes er viktige for folks liv og helse. Blant annet er helsevesen og transport hardt angrepet i flere land.

Slik kan du beskytte deg: Dette er løsepengeviruset «WannaCry»

I Norge er hotellkjeden Choice og fotballklubbene Stabæk, Odd, Aalesund, Haugesund, Sandefjord og Kristiansund og flere klubber i OBOS-ligaen rammet fordi deres billettleverandør med servere i England ble angrepet fredag.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet sier de har kjennskap til at norske bedrifter har gitt etter for kravene, og betalt løsepenger til hackerne.

Selv om hackerangrepet er det største av sitt slag advarer eksperter om at det vil komme flere angrep, og at de kan bli verre.

Les også: Frykter hackere i valgkampen (E24)

22-åringen som nærmest ved slump fant løsningen som bremset det pågående angrepet, mener et nytt angrep kan komme allerede mandag.

– Et nytt angrep er på vei, sier han til BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder