Nord-Korea har skutt opp langdistanserakett

Japan og Sør-Korea ber om hastemøte i FN

USA fordømmer oppskytingen - Nord-Korea mener det var satellitt

Nord-Korea skjøt søndag opp en langdistanserakett. Japan sier handlingen er fullstendig uakseptabel, mens USA kaller den destabiliserende og provoserende.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nord-Korea har som planlagt avfyrt en langdistanserakett, melder internasjonale medier, blant annet Yonhap i Sør-Korea. Oppskytingen kommer etter spekulasjoner om at en slik rakettoppskyting var underveis i løpet av uken.

USA bekrefter oppskyting og sier at de fulgte rakettens bane. Den skal ikke ha utgjort noen trussel mot USA eller landets allierte. Japan har tidligere truet med å skyte ned nordkoreanske raketter landet opplever som en trussel.

Nord-Korea hadde på forhånd varslet FN om at landet ville sende opp en satellitt som skal overvåke jorden, men flere land har uttrykt sterk skepsis til den forklaringen.

Les også: Frykter Nord-Korea planlegger ny rakett-test

FORSVAR: Japans Patriot Advanced Capability-3-system (PAC-3), som skal avskjære potensielt truende raketter, står i posisjon ved Ishigaki i Okinawa søndag morgen, lokal tid. Foto: NTB , Scanpix

Kritikere mener den planlagte oppskytingen er en fordekt test av ulovlig raketteknologi som kan nå det amerikanske fastlandet. Årsaken er, som amerikanske tjenestemenn uttaler til CNN, at den samme raketten som nå trolig har fraktet en satellitt ut i bane rundt jorden, også kan frakte et atomstridshode lange strekninger .

Oppskytingen ser ut til å ha vært vellykket, og etter noen timer opplyser USA at de har observert at et objekt fra raketten er plassert i bane rundt jorden.

Japan og Sør-Korea har vært blant de kraftigste kritikerne og har sagt at nordkoreanerne vil måtte betale en høy pris dersom de valgte å gjennomføre planene.

Ekspert om Kim Jong-Un: – Han er hensynsløs

Reagerer

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice kaller oppskytingen provoserende og destabiliserende og sier Nord-Koreas «skjødesløse handling må få alvorlige konsekvenser». Hun sier Nord-Koreas atomprogram og rakettprogram truer amerikansk sikkerhet og interesser og at landet vil ta «alle nødvendige skritt» for å forsvare seg.

Japans statsminister Shinzo Abe gikk umiddelbart ut og sa at oppskytingen var «fullstendig uakseptabel».

LANGDISTANSERAKETT: Et flyvende objekt skyter gjennom luften over Nord-Korea, sett fra den kinesiske grensebyen Dandong søndag morgen. Det antas å være raketten Nord-Korea skjøt opp samme morgen. Foto: Kyodo , Reuters / NTB Scanpix

– Vi kan absolutt ikke tillate dette. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sier Abe.

Også Kina sier oppskytingen vil gjøre situasjonen på Koreahalvøya mer spent.

FNs sikkerhetsråd er innkalt til hastemøte etter hendelsen. Møtet holdes 17.00 norsk tid.

Lignende test i 2012

Ifølge Reuters gjennomførte Nord-Korea en lignende rakett-test i 2012. Da omtalte flere eksperter testen som et ledd i landets jakt på å utvikle såkalte interkontinentale ballistiske missiler (ICBM).

De siste dagene har også amerikanske myndigheter ifølge CNN lagt merke til en økt aktivitet i området, blant annet transportering av rakett-relatert utstyr, mannskaper og drivstoff.

Les også: Tror dette er Kims nye atom-tunnel

– Våre militære styrker er forberedt på alle forskjellige former for provokasjon fra Nord-Korea og ser kontinuerlig etter indikasjoner på en avfyring av langdistanseraketter, sa Kim Min-seok, talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet, på en pressekonferanse torsdag i forrige uke.

OPPSKYTING: Satelittbilder fra 4. februar viste økt aktivitet ved satellittoppskytingsanlegget Sohae i Nord-Korea. Foto: , REUTERS/Airbus Defense & Space and 38 North/Handout via Reuters

Oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle avansert raketteknologi. Den innebærer også en skjerpet konfrontasjon mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet. Oppskytingen skjedde kun få timer etter at det varslede tidsvinduet ble innsnevret og skjøvet fram et døgn

Meldingen om søndagens oppskyting kom like etter klokken 9 lokal tid.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder