Assange: – Jeg glemmer og tilgir ikke

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (45) er ikke fornøyd, selv om svenske myndigheter tidligere i dag varslet at de har opphevet arrestordren mot ham.

  • Kristian Aaser
  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over tre år gammel

Tidligere i dag kunngjorde svensk påtalemyndighet at arrestordren mot Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange oppheves. På en pressekonferanse begrunnet påtaleleder Marianne Ny det med at alle alternativer for å få rettsprosessen gjennomført er oppbrukt. Hun påpekte at det ikke er er basert på skyldspørsmålet.

Fredag kveld møtte Assange pressen på balkongen til den ecuadorianske ambassaden i London. Han smilte og løftet en knyttet neve opp i luften, før han kom med en uttalelse.

– Dette er en viktig seier for meg og FNs menneskerettighetssystem, begynte Assange, før han la til:

– Men det visker på ingen måte ut de syv årene jeg har vært anholdt uten tiltale, fem av dem på denne ambassaden uten sollys, mens mine barn vokste opp uten meg. Det er noe jeg ikke kan tilgi eller noe jeg kan glemme.

Assange i VG-intervju: – Det kommer stadig drapstrusler

45-åringen har vært mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep etter et besøk i Sverige i 2010, men har nektet å dra dit for å la seg bli avhørt.

Fikk du med deg siste Wikileaks-lekkasje? CIA kan hacke TV-er og mobiler

Frykter utlevering - kritiserer Sverige

I snart fem år har 45-åringens hjem vært den ecuadorianske ambassaden i London. Han er innvilget politisk asyl i landet, men har ikke kunne forlate ambassaden i frykt for å bli pågrepet av britisk politi.

Wikileaks-grunnleggeren frykter britisk politi vil utlevere ham til Sverige og deretter videre til USA, der 45-åringen er mistenkt for spionasje som følge av at Wikileaks har lekket tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter.

Wikileaks: Betalte 50 millioner for Bill Clinton-tale

På fredagens pressekonferanse kritiserte Assange svenske myndigheter og landets lovsystem.

– Varetekt på ubestemt tid er Sveriges linje. Det er ikke slik vi forventer at en sivilisert stat skal oppføre seg, tordnet Assange.

Sett denne? Chelsea Manning er løslatt

– Krigen har bare begynt

Britisk politi har i alle årene vært klare for å pågripe ham skulle han forlate ambassaden. Dagens beslutning endrer ikke på det. De skriver i en uttalelse at de fortsatt vil pågripe ham, fordi han har unndratt seg rettsforfølgelse.

«Den europeiske arrestordren er ikke lenger gjeldende. Storbritannia må nå gi Julian Assange fritt leide», tvitrer Ecuadors utenriksminister Guillaume Long.

Assange om FN-rapport: – Jeg holdes ulovlig innesperret

Britiske myndigheter ønsker samtidig hverken å bekrefte eller avkrefte om USA har begjært Assange utlevert.

– Selv om dagen i dag var en viktig seier og frifinnelse, så er ikke dette over. Den virkelige krigen har bare såvidt begynt, sa Assange fredag.

Assange understreker at kampen mot USA og CIA som ønsker han utlevert, fortsatt gjenstår. Han trakk også frem at Wikileaks nylig publiserte nye dokumenter som tar for seg en av CIAs nyeste overvåkingsvåpen.

Bakgrunn: Tidenes lekkasje av krigshemmeligheter

Forsvarer: – Min klient er i sjokk

Et FN-panel slo i februar i fjor fast at Assange er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og ba britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake, ifølge NTB. Sverige og Storbritannia avviste FN-rapporten og argumenterte med at Assange oppholdt seg frivillig i ambassaden.

Forsvareren til en av kvinnene som har anmeldt Assange for voldtekt, omtaler den svenske påtalemyndighetens beslutning som en skandale.

– Min klient er i sjokk, og ingen beslutning om å avslutte saken kan få henne til å endre på at Assange har utsatt henne for en voldtekt, sier bistandsadvokat Elisabeth Massi Fritz i en uttalelse fredag.

Julian Assange avsluttet sin uttalelse med å åpne opp for nye samtaler med amerikanske myndigheter, men understrekte at spørsmålet om utlevering må bli besvart før han kan forlate ambassaden i London.

Mer om

  1. Wikileaks
  2. Julian Assange
  3. Sverige

Flere artikler

  1. Svensk påtalemyndighet opphever arrestordren mot Julian Assange

  2. Den britiske arrestordren på Assange opprettholdes

  3. Assanges far til VG: – Utlevering vil være en dødsdom

  4. Storbritannia opprettholder arrestordren mot Julian Assange

  5. Julian Assange arrestert: Er begjært utlevert til USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder